Τούρτα με καρύδια και γλάσο καφέ

Αυτή είναι μια «έξυπνη» γευστικά τούρτα: ο καφές μετριάζει τη γλυκύτητα, ενώ η βουτυρώδης υφή προσθέτει κι άλλη γλύκα. Ακόμα κι αν δεν φτιάχνεις τούρτες, αυτή είναι παιχνιδάκι!

Βαθμός δυσκολίας : Εύκολη Χρόνος προετοιμασίας : 25΄ Χρόνος μαγειρέματος : 25΄ Μερίδες : 8-10

Μην ανησυχείς αν τα δύο στρώματα από κέικ φαίνονται λεπτά, έτσι πρέπει να είναι, επειδή η τούρτα κερδίζει ύψος με το γλάσο της. Αυτή η τούρτα έχει να κάνει με παλιομοδίτικη, σπιτική γοητεία, οπότε μην ανησυχείτε αν σας βγει «άτσαλη» στην στρώση. Αν θέλουμε να καλύψουμε πλήρως τις πλευρές της τούρτας, κάνουμε μια διπλή παρτίδα του γλάσου.

Υλικά

  • ½ φλιτζάνι (60 γραμμάρια) κομμάτια καρύδια
  • 1 φλιτζάνι συν 2 κ.σ. (245 γραμμάρια) ζάχαρη
  • 220 γρ. ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 ⅔ φλιτζάνια (230 γραμμάρια) αλεύρι
  • 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 4 μεγάλα αυγά
  • 2 κουταλιές της σούπας γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κ.σ. στιγμιαίος καφές διαλυμένος σε 1 κ.σ. βραστό νερό

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°. Βουτυρώνετε δύο φόρμες για κέικ 20 εκατ. και στρώνετε στη βάση τους μια λαδόκολλα (αν δεν έχετε 2 το ψήνετε μισό μισό 2 φορές)
  2. Στον επεξεργαστή τροφίμων βάζετε ½ φλιτζάνι καρύδια και τη ζάχαρη και τα διαλύετε να γίνουν λεπτή σκόνη
  3. Προσθέστε το βούτυρο, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και τα αυγά. Χτυπάτε να γίνουν ένα λείο μείγμα
  4. Προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας γάλα στο μείγμα του καφέ με το νερό και ρίξτε κι αυτό στον επεξεργαστή με τη μηχανή ανοικτή. Το μείγμα πρέπει να είναι αρκετά μαλακό ώστε να πέφτει από το κουτάλι. Αν όχι, προσθέστε περισσότερο γάλα.
  5. Μοιράζουμε τη ζύμη του κέικ σε δύο ταψιά. Ψήστε μέχρι να φουσκώσει και να γίνει ελαστικό στην αφή, περίπου 25 λεπτά.
  6. Αφήστε να κρυώσει σε μια σχάρα για 10 λεπτά, στη συνέχεια αφαιρέστε από τα από τη φόρμα και τοποθετήστε τη σε σχάρα. Αφαιρέστε το λαδόχαρτο. Ψύξτε τα εντελώς. Μπορεί να χρειάζεται να τα ισοπεδώσετε εάν έχουν τρούλο στη μέση
  7. Για το frosting: Τοποθετήστε τη ζάχαρη και το αλάτι στον επεξεργαστή τροφίμων και χτυπήστε τα μέχρι να μην έχουν σβόλους. Προσθέστε το βούτυρο και επεξεργαστείτε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  8. Τοποθετήστε το ένα κέικ ανάποδα σε ένα πιάτο ή βάση για κέικ. Αλείφουμε με περίπου το μισό frosting. Τοποθετήστε το δεύτερο κέικ με τη σωστή πλευρά πάνω στο frosting, και καλύψτε το επάνω μέρος και τα πλαϊνά κάνοντας ένα ακατάστατο σχέδιο.
  9. Στολίστε την κορυφή του κέικ με τα υπόλοιπα καρύδια

 

Related Posts