«Χιονισμένο» Panettone με γλάσο σοκολάτας για το γιορτινό σας τραπέζι!

Το Panettone είναι ένα Ιταλικό παραδοσιακό κέικ-ψωμί που καταναλώνεται κυρίως τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά σε όλη την Ευρώπη

Βαθμός δυσκολίας : Μέτρια Χρόνος προετοιμασίας : 30΄ Χρόνος μαγειρέματος : 45΄ Μερίδες : 1 panettone

Τα τελευταία χρόνια είναι ευρέως γνωστό και αγαπητό στην Ελλάδα και στολίζει τα τραπέζια μας τις ημέρες των εορτών. Μπορείτε κάλλιστα να το φτιάξετε αντί της κλασσικής Πρωτοχρονιάτικης πίτας και να βάλλεται μέσα το φλουρί σας. Ακόμα μπορείτε να αντικαταστήσετε το άρωμα βανίλιας με μαχλέπι και να του δώσετε μια πιο «τσουρεκάτη» γεύση!

Υλικά

  • 120 γρ. βούτυρο
  • 3 μεγάλα αβγά
  • 50 γρ. γάλα
  • 350 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
  • 1 κύβο νωπή μαγιά (50γρ) ή 1 φακελάκια ξερή μαγιά
  • 80 γρ. ζάχαρη
  • 1 βανίλια ή 1 κ.γλ υγρή βανίλια ή 1 φακελάκι μαχλέπι
  • 50 γρ. σταφίδες
  • 50 γρ. ψιλοκομμένα ξερά σύκα
  • 25 γρ. μαύρο ρούμι ή κονιάκ
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι ή λεμόνι
  • 1 πρέζα αλάτι

Για το γλάσο

  • 180 γρ. σοκολάτα (60% κακάο) ψιλοκομμένη
  • 80 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 1 κ.σ άχνη ζάχαρη
  • 1 κ.σ φρέσκο βούτυρο

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε πρώτα στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη και τη βανίλια ή το μαχλέπι και τα ανακατεύουμε
  2. Χωρίζουμε το βούτυρο, λιώνουμε το μισό και το αφήνουμε να γίνει χλιαρό. Το υπόλοιπο βούτυρο το κόβουμε σε κομματάκια και το αφήνουμε να μαλακώσει
  3. Ζεσταίνουμε το αλκοόλ και προσθέτουμε μέσα τις σταφίδες και τα σύκα, και τα αφήνουμε στην άκρη για αργότερα
  4. Βάζουμε όλα τα υγρά υλικά, τα αυγά, το λιωμένο βούτυρο, το γάλα και το αλάτι σε μπολ και τα χτυπάμε με το σύρμα
  5. Τα προσθέτουμε στο αλεύρι και ζυμώνουμε για 7- 8′ μέχρι το μείγμα να γίνει ελαστικό και πολύ μαλακό
  6. Με το μίξερ σε λειτουργία, ρίχνουμε τα κομμάτια μαλακό βούτυρο που κρατήσαμε στην αρχή κι αφήνουμε το μείγμα να δουλευτεί στο μίξερ μέχρι να απορροφήσει όλο το βούτυρο, για περίπου 1′
  7. Βουτυρώνουμε ένα μπολ και βάζουμε τη μαλακή ζύμη για Panettone, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε σε χλιαρό φούρνο ή κοντά στο καλοριφέρ για περίπου 1 ώρα να διπλασιαστεί
  8. Ξαναβάζουμε τη ζύμη στο μίξερ και προσθέτουμε μέσα τα φρούτα. και δουλεύουμε για 2-3′ σε μεσαία ταχύτητα
  9. Βουτυρώνουμε καλά τη φόρμα μας  και βάζουμε τη ζύμη
  10. Αφήνουμε να διπλασιαστεί και πάλι για περίπου 1.30 ώρα σε σβηστό φούρνο.
  11. Μετά ζεσταίνουμε το φούρνο στους 170 ºC στον αέρα και φουρνίζουμε το πανετόνε χωρίς να ανοιγοκλείνουμε το φούρνο για 40′ περίπου, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνειά του.
  12. Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο το αφήνουμε να ξεκουραστεί και να κρυώσει λίγο κι ετοιμάζουμε το γλάσο σοκολάτας
  13. Ψιλοκόβουμε τη σοκολάτα με ένα μαχαίρι στο ξύλο κοπής και βάζουμε την κατσαρόλα για το μπεν μαρί στη φωτιά
  14. Σε ένα πυρίμαχο μπολ βάζουμε τη σοκολάτα, την κρέμα γάλακτος, την άχνη ζάχαρη και τα ακουμπάμε στο μπεν μαρί
  15. Σε χαμηλή φωτιά αφήνουμε τα υλικά να λιώσουν σιγά σιγά μέχρι να ομογενοποιηθούν ανακατεύοντας τακτικά με μία μαλακή σπάτουλα
  16. Αποσύρουμε το γλάσο από τη φωτιά μόλις ομογενοποιηθεί, γυαλίσει και γίνει λείο
  17. Αφαιρούμε το Panettone από τη φόρμα και το γυρίζουμε ανάποδα
  18. Περιχύνουμε το γλάσο στο Panettone και στολίζουμε με σταγόνες λευκής σοκολάτας, καραμελωμένα ποπ κορν και φέτες από μήλο ψημένες στο φούρνο

σημείωση: Όταν ετοιμάσετε τη ζύμη μπορείτε να βάλετε μέσα και το φλουρί σας λίγο πριν φουρνίζετε το Panettone, αν θέλετε να το προσφέρετε αντί Πρωτοχρονιάτικης πίτας

 

Για να καραμελώσετε τα ποπ κορν:

Βάζετε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά με λίγο φυτικό έλαιο, ρίχνετε τα ποπ κορν, αλατίζετε ελαφριά και σκεπάζετε μέχρι να σκάσουν όλα τα σποράκια. Αφαιρείτε τα ποπ κορν και ρίχνετε στην κατσαρόλα λίγη καστανή ζάχαρη. Μόλις πάρει χρώμα, σβήνετε τη φωτιά (αφαιρείτε από το μάτι αν είναι ηλεκτρικό) και προσθέτετε 1 κουταλιά σούπας φρέσκο βούτυρο να λιώσει με τη ζάχαρη. Ρίχνετε τα ποπ κορν, τα ανακατεύετε να πάει καραμέλα παντού και μετά τα αδειάζετε ακόμα ζεστά σε μια κόλα λαδόχαρτο για να κρυώσουν

 

Related Posts