Για την 25η Μαρτίου: Fish & chips μαζί με σκορδαλιά – tips για τέλεια chips!

Παντρέψτε το τέλειο πιάτο Fish & chips μαζί με τη σκορδαλιά και δεν θα χάσετε! Θα χαρούν τα παιδιά αλλά και όσοι δεν θέλουν ή δεν αντέχουν να φάνε πολύ σκόρδο!

Η 25η Μαρτίου έχει καθιερωθεί να τρώμε ψάρι και ειδικά μπακαλιάρο με σκορδαλιά. Ωστόσο το πιάτο δεν είναι ελληνικό, υιοθετήθηκε στη χώρα μας κατά τον 15ο αιώνα.

Η εξήγηση για την γευστική αυτή συνήθεια είναι αρκετά απλή κι έχει να κάνει κυρίως με την αδυναμία των κατοίκων της ενδοχώρας να προμηθεύονται άμεσα και οικονομικά φρέσκο ψάρι. Παρά το ότι ο μπακαλιάρος δεν είναι ένα «ελληνικό» ψάρι, καθώς απαντάται κυρίως στις ακτές του βορειοανατολικού Ατλαντικού, το γεγονός ότι γίνεται παστός τον καθιστούσε ένα τρόφιμο φθηνό κι εύκολο στη συντήρηση. Τώρα πλέον δεν ισχύει αυτό, καθώς οι τιμές του καλού εισαγόμενου μπακαλιάρου έχουν εκτοξευτεί!

Ο μπακαλιάρος έφτασε στο ελληνικό τραπέζι περί τον 15ο αιώνα και καθιερώθηκε άμεσα ως το εθνικό φαγητό της 25ης Μαρτίου, καθώς με εξαίρεση τα νησιά μας, το φρέσκο ψάρι αποτελούσε πολυτέλεια για τους φτωχούς κατοίκους της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Το αγαπημένο και παραδοσιακό πιάτο των Βρετανών, Fish & chips, που γίνεται με μπακαλιάρο, είναι μια σκέτη νοστιμιά, ενώ ο τρόπος που μαγειρεύουν τις πατάτες, τις κάνει πιο τραγανές, αλλά και να απορροφούν λιγότερο λάδι.

Το μυστικό στις πατάτες

Η παραδοσιακή συνταγή θέλει “άτσαλο” ξεφλούδισμα, να μείνει και λίγη φλουδίτσα πάνω, προσθέτει νοστιμιά.

Αφού τελειώσουν με αυτό, τις κόβουν, και τις περνάνε πολλές φορές από κρύο νερό μέχρι να σταματήσει αυτό να ασπρίζει (να έχει φύγει το πολύ άμυλο)

Στη συνέχεια τις βράζουν σε αλατισμένο νερό ίσα μέχρι να αρχίσουν λίγο να μαλακώνουν – προσοχή μην σας παραβράσουν

Μετά οι κομμένες πατάτες μπαίνουν στην κατάψυξη. Αφού μείνουν εκεί μέχρι να παγώσουν τελείως, τότε είναι έτοιμες για τηγάνι.

Μ’ αυτό τον τρόπο, γίνονται έξτρα τραγανές, ενώ το προβράσιμο κρατάει το λάδι μόνο στο εξωτερικό τους και δεν τις αφήνει να το απορροφήσουν!
Πως φτιάχνουν το κουρκούτι

Για το τέλειο κουρκούτι, η παραδοσιακή συνταγή θέλει αλεύρι, μαγειρική σόδα, μπύρα, χυμό λεμονιού, και αλάτι και πιπέρι σε ένα μεγάλο, ευρύχωρο μπολ.

Βάζουν το αλεύρι με τη σόδα και το αλατοπίπερο σε ένα μπολ, και προσθέτουν τη μπύρα σταδιακά, μέχρι να γίνει ένας παχύς χυλός για επικάλυψη.

Μετά, για να πετύχει η συνταγή… προτείνουν να πιείτε οποιαδήποτε την μπύρα που έχει μείνει -lol, British humor!

Ανακατεύουν καλά το χυλό μέχρι να μην υπάρχουν σβώλοι και προσθέτουν το χυμό λεμονιού και ξανακατεύουν. Το ψάρι θέλει τηγάνισμα στους 160°C, ενώ οι πατάτες στους ​180°C

Σκορδαλιά για συνοδεία

Οι Βρετανοί συνοδεύουν το Fish & chips με διάφορες σάλτσες – κέτς-απ, μουστάρδα, πουρέ μπιζελιών, μαγιονέζα κ.λ.π εσείς μπορείτε να το συνοδέψετε με κάποια σκορδαλιά.

Συνταγές για σκορδαλιά, δόξα τω Θεώ, υπάρχουν άπειρες, είτε με ψωμί, είτε με πατάτα. Νομίζω στη συγκεκριμένη πάει πιο πολύ η δεύτερη, αλλά… de gustibus et coloribus non est disputandum- περί γεύσεων και χρωμάτων ουδείς λόγος!

Δοκιμάστε κι άλλη μια: Βράστε μαζί με τις πατάτες μερικές λιαστές ντομάτες και πολτοποιείστε τες μαζί. Θα προσθέσουν χρώμα και γεύση στη σκορδαλιά, κι αν φτιάξετε το πιάτο που σας προτείνουμε, θα είναι το τέλειο συνοδευτικό!

Related Posts