Χοιρινές σταβλίσιες μπριζόλες με πουρέ κουνουπίδι

Η χοιρινή σπαλομπριζόλα με ολόκληρο το πλευρό, σταβλίσια όπως συνηθίζεται να λέγεται, έχει όλη τη νοστιμιά

Οι καλύτερες μπριζόλες είναι αυτές με ρόδινο χρώμα, με λίγο ενδομυϊκό λίπος που ισοδυναμεί με γεύση. Μην επιλέξετε μπριζόλες που έχουν χλωμό χρώμα και σκούρα σημεία στο κόκκαλο και στο λίπος!

Ιδανικές για τηγάνι και σχάρα, σήμερα θα τις κάνουμε στη σχάρα του φούρνου και θα τις συνοδεύσουμε με πουρέ από κουνουπίδι και γλασαρισμένα καρότα. Τέλειο γιορταστικό πιάτο που γίνεται εύκολα κι απλά!

Δυο μυστικά που πρέπει να ξέρετε:

  1. Να μην μαγειρεύετε τις χοιρινές απευθείας από το ψυγείο. Για να γίνουν μαλακές και νόστιμες, πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου πριν τις βάλετε στη φωτιά
  2. Ο χρόνος ψησίματος πάει ανάλογα με το πάχος. Για τις μπριζόλες με κόκαλο ισχύει η μέθοδος ψησίματος low and slow. Δηλαδή, δεν θέλουμε δυνατή φωτιά, αλλά πιο χαμηλή από το σύνηθες 180° (κάπου στους 150 -160°) για να μελώσουν

Πάμε να τις φτιάξουμε

Βαθμός δυσκολίας : Εύκολη Χρόνος προετοιμασίας : 15΄ Χρόνος μαγειρέματος : Ανάλογα το πάχος της μπριζόλας Μερίδες : 4

Υλικά

  • 4 σταβλίσιες χοιρινές
  • 1 κιλό κουνουπίδι, κομμένο σε χοντρά κομμάτια
  • 3 καρότα

για την μαρινάδα

  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • 1-2 κ.σ. μουστάρδα
  • 2 λεμόνια – ξύσμα και χυμό
  • 1-2 σκ. σκόρδο
  • 1-2 κ.σ. μέλι
  • αλάτι και πιπέρι

για τον πουρέ

  • 1 φλιτζάνι γάλα
  • 120 ml κρέμα γάλακτος
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 2 κ.σ. θυμάρι, ψιλοκομμένο (μόνο τα φύλλα)
  • αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Ανακατεύουμε καλά το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, το ξύσμα και τον χυμό από τα λεμόνια, το σκόρδο, το μέλι μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά
  2. Μαρινάρουμε τις χοιρινές και τις αφήνουμε για λίγο μέχρι να πάρουν καλά τη θερμοκρασία δωματίου
  3. Καθαρίζουμε καρότα και τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια
  4. Πλένουμε το κουνουπίδι και το κόβουμε επίσης σε κομμάτια
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150° και βάζουμε λίγο νερό σε ένα μεγάλο ταψί κάπου 2 εκατοστά ύψος. Ρίχνουμε στο ταψί τα καρότα
  6. Πάνω από το ταψί τοποθετούμε τη σχάρα κι απλώνουμε τις μπριζόλες. Ανάμεσα τους, στα κενά, βάζουμε τα κομμάτια από το κουνουπίδι
  7. Ψήνουμε στους στους 150 -160° μέχρι να μελώσουν μελώσουν οι χοιρινές (το νου σας να μην στεγνώσει εντελώς το νερό στο ταψί αλλά να γίνει σαλτσούλα, οπότε αν χρειαστεί προσθέστε λίγο)
  8. Βάζουμε τα κομμάτια κουνουπιδιού σε ένα μούλτι με όλα τα υπόλοιπα υλικά (γάλα, κρέμα, βούτυρο κ.λπ) και τα πολτοποιούμε μέχρι να γίνει ο πουρές
  9. Σερβίρουμε τις χοιρινές με τον πουρέ κουνουπιδιού και τα καρότα που έχουν καραμελώσει και περιχύνουμε με τη σάλτσα από το ταψί μας!

Σημείωση: Υπάρχει κι άλλη συνταγή για πουρέ κουνουπίδι που το βράζουμε σε γάλα, αλλά αυτή είναι και πιο εύκολη, γίνεται ταυτόχρονα με το κρέας και το κουνουπίδι παίρνει γεύση από τα αρώματα του χοιρινού και το καψάλισμα του στο φούρνο!

Related Posts