Χριστουγεννιάτικο κέικ με καρυκεύματα και ξηρούς καρπούς!

Γεμάτο αρώματα και τραγανιστές γεύσεις, διαφορετικές υφές, πλούσια γεύση, αλλά και χάρμα οφθαλμού, αυτό το κέικ είναι απλά… Υ-ΠΕ-ΡΟ-ΧΟ!’

Βαθμός δυσκολίας : Εύκολη Χρόνος προετοιμασίας : 15΄ Χρόνος μαγειρέματος : 25΄ Μερίδες : 8-10

Θα χρειαστείτε μικρή φόρμα των 20 εκατ. αν θέλετε να το κάνετε ψηλό, αλλά αν χρησιμοποιήσετε μεγαλύτερης διαμέτρου, μπορείτε να φτιάξετε αυτό το κέικ και για την Πρωτοχρονιά, σαν πίτα για το φλουρί!

Για επικάλυψη έχετε δυο επιλογές: Ή κάποιο γλάσο της αρεσκείας σας -λεμόνι, πορτοκάλι, βανίλια κ.λπ- ή ένα frosting σαν αυτό που βάζουμε και στα cup cakes. Η διαφορά είναι ότι το δεύτερο είναι πιο βουτυράτο, αφού… περιέχει βούτυρο!

Πάμε στην κουζίνα μου να το ετοιμάσουμε και σας υπόσχομαι να καταπλήξετε τους καλεσμένους σας!

Υλικά

  • 4 αυγά
  • 200 γρ. ζάχαρη καστανή, κρυσταλλική
  • 180 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100 γρ. καρύδια αλεσμένα στο μούλτι
  • 100 γρ. σταφίδες (μαύρες)
  • 100 γρ. σουλτανίνα
  • 5-6 αποξηραμένα σύκα κομμένα σε μικρά κομματάκια
  • 1 κ. σ. κανέλα
  • ½ κ. γλ. μοσχοκάρυδο
  • ¼ κ. γλ. γαρύφαλλο
  • ¼ κ. γλ. κάρδαμο
  • ¼ κ. γλ. τζίντζερ
  • ¼ κ. γλ. μαγειρική σόδα
  • 150 γρ. βούτυρο αγελάδας + 150 ακόμα για το frosting
  • 80 γρ. ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο
  • 1 πορτοκάλι, το ξύσμα + χυμό
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 30 γρ. γιαούρτι στραγγιστό πλήρες
  • 450 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 2 κ.σ. κρέμα γάλακτος
  • 1 μικρό μανταρίνι (τον χυμό του)
  • ½ κ.γ. εσάνς βανίλιας (ή σκόνη βανίλια διαλυμένη σε νερό)

Εκτέλεση

  1. Μουλιάστε για λίγα λεπτά και τα 2 είδη σταφίδας σε χλιαρό νερό (προαιρετικά και κονιάκ ή ρούμι)
  2. Σε ένα μπολ χτυπήστε καλά το μισό βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου) μαζί με το έλαιο και με τη ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα
  3. Προσθέστε τους κρόκους αυγών και ανακατέψτε καλά
  4. Χτυπήστε ξεχωριστά τα ασπράδια με το αλάτι μέχρι να γίνουν ρευστή μαρέγκα και μετά προσθέστε τα στο μείγμα κι ανακατέψτε ελαφρά
  5. Προσθέστε τη σόδα, το ξύσμα από τι μισό πορτοκάλι (βιολογικό και καλά πλυμένο) και το μισό χυμό του (το άλλο μισό θα σας χρειαστεί για ντεκόρ), το γιαούρτι κι ανακατέψτε ελαφριά
  6. Προσθέστε όλα τα καρυκεύματα και τους ξηρούς καρπούς κι ανακατέψτε πάλι ελφριά
  7. Τέλος ρίξετε το αλεύρι περασμένο από σίτα κι ανακατέψτε ελαφριά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα
  8. Βάζετε το μείγμα σε καλά βουτυρωμένη φόρμα (ή σε τσέρκι μαζί με λαδόκολλα) και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° μέχρι να ροδίσει καλά το γλυκό σας, για 45-55 λεπτά (αναλόγως του φούρνου σας και το μέγεθος του ταψιού σας)
  9. Το αφήνετε να κρυώσει πολύ καλά, για να βάλετε το frosting αλλιώς θα σας λιώσει
  10. Για το frosting: Χτυπάτε το βούτυρο στο μίξερ μέχρι να αποκτήσει κρεμώδη υφή. Προσθέτετε την άχνη ζάχαρη, το γάλα, το χυμό από το μανταρίνι και τη βανίλια και τα χτυπάτε όλα μαζί, μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές και κρεμώδες.
  11. Καλύψτε το κέικ με το frosting και διακοσμείστε το πασπαλίζοντας το μ λίγη κανέλα, φέτες πορτοκαλιού (μπορείτε να τις ψήσετε για λίγο μαζί με το κέικ), αστεροειδή γλυκάνισο, ολόκληρα καρύδια, φύλλα γκι, ή λεβάντας, ή δεντρολίβανου, ξυλάκια κανέλας και – το top της γεύσης και του χρώματος- κόκκους από ροζ πιπέρι!
  12. Διατηρήστε το κέικ σας μέχρι να το σερβίρετε σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο για να μην λειώσει το υπέροχο frosting.

Καλά Χριστούγεννα! ???☃

Related Posts