Μαύρα φασόλια με σπανάκι

Τα μαύρα φασόλια είναι μια ποικιλία φασολιών, με ιδιαίτερη πλούσια γεύση, που όταν χυλώσουν θυμίζουν έντονα κρέας μαγειρευτό!

Τα συναντούμε κυρίως στην Λατινοαμερικάνικη κουζίνα και στην Ινδική, και σε συνταγές της Λουϊζιάνα. Χρησιμοποιούνται κυρίως σε χορτοφαγικά πιάτα, μαγειρευτά αλλά και σε σαλάτες, λόγω της υψηλής διατροφικής τους αξίας. Είναι μια εξαιρετική πηγή μετάλλων και πλούσια σε αντιοξειδωτικές ενώσεις με πολλαπλά οφέλη στην υγεία μας και πολύ οικονομικά.

Τα μαύρα φασόλια είναι από τα όσπρια που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστά στην χώρα μας, γι’ αυτό και μπορεί να μην τα βρείτε σε όλα τα σούπερ μάρκετ (κάποια έχουν), αλλά σε λαϊκές από ντόπιους παραγωγούς ή μπορείτε να “γκουγκλάρετε” για να ανακαλύψετε ποιοι παραγωγοί τα διαθέτουν με παραγγελία στην Ελλάδα. Είναι τόσο νόστιμα, που πιστέψτε με, αξίζει τον κόπο να τα ψάξετε.

Εκτός από νόστιμα, είναι μια από τις πιο ολοκληρωμένες πηγές διατροφής. Σε συνδυασμό με το σπανάκι, το σημερινό πιάτο τα έχει όλα και… συμφέρει!

Είναι απλό, οπότε πάμε και να το φτιάξουμε.

Υλικά

  • 500 γρ. μαύρα φασόλια μουλιασμένα από το βράδυ
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
  • 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες
  • ½ κιλό σπανάκι (φρέσκο ή κατεψυγμένο)
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Ξεβγάζουμε τα φασόλια καλά και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα να βράσουν σε χαμηλή φωτιά με νερό που τα καλύπτει 3-4 πόντους
  2. Μόλις γίνουν (μετά από 40 λεπτά βράσιμο μέχρι  ώρα, εξαρτάται από την ποικιλία) βγάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά
  3. Σε μια άλλη κατσαρόλα (ή γουόκ) ρίχνετε το περισσότερο λάδι (κρατείστε λίγο για το τέλος) και τσιγαρίζετε τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν και να αρχίζουν ελαφρώς να καραμελώνουν
  4. Προσθέτετε το σπανάκι (καλά πλυμένο αν είναι φρέσκο), τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον μαϊντανό, και σωτάρετε για 4-5 λεπτά μέχρι να μαραθούν
  5. Στη συνέχεια προσθέτετε τα φασόλια με το ζουμί τους, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε
  6. Βράζετε τα φασόλια για περίπου 5 λεπτά να δέσουν όλα μαζί
  7. Σερβίρετε περιχύνοντας το υπόλοιπο ελαιόλαδο στα πιάτα (πάντα σε τέτοια πιάτα τα νοστιμεύει περισσότερο το φρέσκο αμαγείρευτο λάδι από πάνω)

σημείωση: Να προσέξετε όταν βράζετε τα φασόλια σας να μην γίνουν ούτε μπλουμ, αλλά ούτε να στεγνώσουν από νερό. Στην τελική, αν το νερό σας φανεί πολύ, μπορείτε πάντα να μην το βάλετε όλο στο τελικό μαγείρεμα.

Καλή σας απόλαυση!

Related Posts