Συνταγές μαγειρικής για όλους – Εύκολες και οικονομικές!
dark mode light mode Search

Πως να φτιάξετε την τέλεια BBQ σάλτσα!

Μια καλή σάλτσα για ένα καλό ψητό στη σχάρα ή τα κάρβουνα είναι κάτι απαραίτητο για να… γλυκάνει το ψητό και να το κάνει ακόμα πιο νόστιμο!

Δεν ψήνουμε κάθε μέρα, και η μεσογειακή διατροφή που είναι καλό να ακολουθούμε, θέλει το κόκκινο κρέας αραιά και που. Κι όσο λιγότερο το καταναλώνουμε, τόσο πιο πολύ γίνεται και… πιο λαχταριστό και γιορταστικό!

Σήμερα θα σας δώσω μια συνταγή για σάλτσα BBQ με ένα συστατικό που ίσως σας φανεί περίεργο. Αλλά πριν μου κάνετε κάποια γκριμάτσα, θα σας πρότεινα να την δοκιμάσετε: μαύρη σοκολάτα!

Οι Μεξικάνοι την χρησιμοποιούν πολύ συχνά στα φαγητά τους, γιατί δίνει στο κοκκινιστό κρέας, ειδικά αυτό με πελτέ, μια πολύ πλούσια γεύση, και αίσθηση καρμποναρισμένου κρέατος.

Οπότε, την βάζουμε κι αβίαστα στην σως BBQ και να πως την φτιάχνουμε:

Υλικά

  • 2 κούπες συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας
  • 1 κ.σ. πελτές
  • 1 κ.σ. ξύδι κατά προτίμηση μυλόξυδο
  • 1 κ.γ. μουστάρδα σε σκόνη (ή 2 κ.γ. από την κανονική)
  • 1 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
  • 2 κ.σ. καστανή ζάχαρη
  • 1 κ.γ. σουμάκ
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 10 γρ μαύρη σοκολάτα 70% κακάο
  • Αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Βάζετε όλα τα υλικά, εκτός από το μέλι και την σοκολάτα σε ένα κατσαρολάκι και τα μαγειρεύετε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά, μέχρι να αρχίζει να δένει η σάλτσα – ανακατεύοντας συνέχεια
  2. Στη συνέχεια προσθέτετε το μέλι και την σοκολάτα
  3. Αφήνετε την σάλτσα να σιγοβράσει ακόμα 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς
  4. Σερβίρεται κρύα πάνω από το ψητό σας

Κι αν κάνετε περισσότερη, μπορείτε να την φυλάξετε για μερικές μέρες στο ψυγείο, σε ένα γυάλινο δοχείο.

Δεν θα γευθείτε σοκολάτα όταν έχει μαγειρευτεί, αλλά μια τέλεια πικάντικη σως για να συνοδεύσει τα ωραία σας ψητά!