Λάβα σοκολάτας για δυο

Αυτή είναι μια εκδοχή της συνταγής Λάβα Σοκολάτας για δύο, του διάσημου σεφ Jean-Georges Vongerichten, στο εστιατόριο του

Μπορεί πολλοί να πιστεύουν ότι είναι μια συνταγή “κλισέ”, αλλά υπάρχει ένας καλός λόγος που αυτό το επιδόρπιο είναι τόσο δημοφιλές. Είναι απλό, και απλά… πολύ απολαυστικό!

Σερβίρετε με μια μπάλα απαλή σαντιγί και μούρα ή μια μπάλα παγωτό βανίλια.

Υλικά

  • 4 κουταλιές της σούπας (56 γραμμάρια) ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε κομματάκια, συν επιπλέον για το βουτύρωμα των φορμών
  • Σκόνη κακάο, για πασπάλισμα
  • 56 γραμμάρια γλυκόπικρη σοκολάτα, ψιλοκομμένη
  • 1 μεγάλο αυγό, συν 1 μεγάλο κρόκο αυγού
  • 2 κουταλιές της σούπας κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Εκτέλεση

  • 💗 Βήμα 1
    Τοποθετήστε τη σχάρα στη μέση του φούρνου και προθερμάνετε στους 200 βαθμούς.
  • 💗 Βήμα 2
    Βουτυρώστε γενναιόδωρα και πασπαλίστε δύο φόρμες για κρέμα ή ramekin με σκόνη κακάο. Τινάζουμε να φύγει το περιττό κακάο.
  • 💗 Βήμα 3
    Συνδυάστε το βούτυρο και τη σοκολάτα σε γυάλινο μπολ σε μπεν μαρί και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει σχεδόν τελείως η σοκολάτα. Ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Βγάζουμε το μπολ από το μπεν μαρί.
  • 💗 Βήμα 4
    Ενώ λιώνουν η σοκολάτα και το βούτυρο, σε ένα μεσαίο μπολ, χρησιμοποιώντας ένα σύρμα ή μίξερ χειρός σε μέτρια προς δυνατή βαθμίδα, χτυπήστε μαζί το αυγό, τον κρόκο και τη ζάχαρη μέχρι να πάρει ανοιχτό και πηχτό κίτρινο χρώμα.
  • 💗 Βήμα 5
    Τελειώστε ανακατεύοντας τη σοκολάτα και το βούτυρο. Θα πρέπει να είναι αρκετά ζεστό. Χτυπάμε σταδιακά το μείγμα της σοκολάτας στο μείγμα των αυγών και μετά χτυπάμε γρήγορα το αλεύρι με το χέρι, μέχρι να ομογενοποιηθεί.
  • 💗 Βήμα 6
    Μοιράστε τη ζύμη ανάμεσα στα φορμάκια. (Σε αυτό το σημείο μπορείτε να βάλετε τα επιδόρπια στο ψυγείο για αρκετές ώρες. Επαναφέρετε σε θερμοκρασία δωματίου πριν τα ψήσετε λίγο πριν τα σερβίρετε.)
  • 💗 Βήμα 7
    Μεταφέρετε τα φορμάκια σε ένα ταψί για να τα μετακινήσετε εύκολα μέσα και έξω από το φούρνο. Ψήνετε για 7 έως 10 λεπτά — όσο περισσότερο ψήνετε, τόσο λιγότερη «σάλτσα» θα υπάρχει. Το κέντρο θα είναι ακόμα αρκετά μαλακό, αλλά τα πλαϊνά θα είναι σταθερά. Αφήστε να ξεκουραστεί για ένα λεπτό περίπου.
  • 💗 Βήμα 8
    Τοποθετούμε ένα αναποδογυρισμένο πιάτο πάνω από τη φόρμα και κρατώντας την με το ένα χέρι με γάντι ή πετσέτα πιάτων, αναποδογυρίζουμε το πιάτο και τη φόρμα. Αφήστε το να καθίσει για περίπου 10 δευτερόλεπτα. Ξεφορμάρουμε ανασηκώνοντας τη μία πλευρά της φόρμας και η λάβα θα πέσει στο πιάτο. Δεν πειράζει αν πρέπει να χτυπήσετε ή να ανακινήσετε απαλά το ramekin για να το σπρώξετε έξω. Σερβίρετε αμέσως.
Related Posts