Ποιός θα πει όχι σε αυτές τις κοτομπουκιές; Συνταγή που θα “ξεκολλήσει” τους εθισμένους στις έτοιμες

Είναι γεγονός ότι η βιομηχανία τροφίμων έχει καταφέρει ένα πράγμα: Το «κόλλημα», τον εθισμό σε αυτές

Μου λέει μια φίλη προ ημερών ότι ο εγγονός της αρνείται να φάει σπιτικές κοτομπουκιές (ή ακόμα και μπέργκερ), γιατί δεν έχουν καμία σχέση με τις έτοιμες των σούπερ μάρκετ ή των fast food.

Και δεν είναι ο μοναδικός. Όλα τα προετοιμασμένα και υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν συστατικά πολύ προσεκτικά επιλεγμένα από τη βιομηχανία τροφίμων, για να διεγείρουν τον ουρανίσκο, να γίνουν πιο δελεαστικά αλλά κι εθιστικά, να προκαλούν μεγαλύτερη διάθεση για κατανάλωση.

Οι ειδικοί αναλυτές επισημαίνουν δυο βασικά πράγματα:

Πρώτον, ότι τα χημικά που χρησιμοποιούνται για να πετύχουν το σκοπό αυτό είναι άκρως επικίνδυνα για την υγεία, και δεύτερον, οποιαδήποτε πίεση και έντονη προσπάθεια να αντικατασταθούν αυτά με σπιτικά παρασκευάσματα, έχει αποδειχθεί μάταιη.

Οπότε τι κάνουμε; Δεν ανταγωνιζόμαστε, απλά συναγωνιζόμαστε μαζί με… τους «κολλημένους» σε αυτά στο πλάι μας.

Και για να γίνει πιο κατανοητό, είναι λάθος να πείσεις τον «κολλημένο», ειδικά αν πρόκειται για παιδί ή έφηβο, ότι αυτό που του έφτιαξες σπίτι, είναι ίδιο με αυτό που του αρέσει να καταναλώνει, όσο κι αν προσπαθήσεις να το κάνεις να μοιάζει.

Είναι πολύ καλύτερο να του πεις ότι δεν έχει καμία σχέση, πρόκειται για κάτι δικό σου που ετοίμασες, και είναι πολύ καλό και υγιεινό, και να τον αφήσεις να ανακαλύψει μόνος του, ότι τελικά, ναι… θυμίζει σε πολλά το έτοιμο.


Διαβάστε σχετικά: Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με 32 προβλήματα υγείας


Ένας άλλος τρόπος να φέρετε τους «κολλημένους» με τα νερά σας, είναι να τους εμπλέξετε στην προετοιμασία. Το να καθαρίσουν κάποια λαχανικά ή να “προσέχουν” το μαγείρεμα μαζί σας, μέτρημα υλικών, πλάσιμο, γαρνίρισμα, τύλιγμα κ.λπ, τους κάνει να νιώθουν την όλη διαδικασία σαν ένα παιγνίδι, του οποίου το αποτέλεσμα θα γευτούν οι ίδιοι με ικανοποίηση και υπερηφάνεια.

Σήμερα θα φτιάξουμε κοτομπουκιές, όχι με τη συνήθη συνταγή που δίνουν οι περισσότεροι μάγειροι για “σπιτικές”, που σχεδόν όλες περιέχουν αυγό και θυμίζουν συνταγή για σνίτσελ, αλλά με κάποια υλικά που χρησιμοποιεί η εμπορική βιομηχανία, ΧΩΡΙΣ τα συντηρητικά, τα ενισχυτικά γεύσης, τις αρωματικές ύλες κ.λπ – δείτε απλά τι γράφουν τα πακέτα των έτοιμων στα μάρκετ και θα εκπλαγείτε. Των fast food είναι… επτασφράγιστο μυστικό. Πολλά μάλιστα περιέχουν και φοινικέλαιο, που παχαίνει και κατατάσσεται από τον ΠΟΥ στα “πιθανώς καρκινογόνα”.

Εμείς θα φτιάξουμε τις κοτομπουκιές που θα μοιάζουν με τις έτοιμες, αλλά θα πούμε ότι είναι “διαφορετικές”, και θα αφήσουμε τον «κολλημένο» να μας πει στο τέλος, Μα… θυμίζουν πολύ τις έτοιμες!

Τα υλικά που θα σας δώσω είναι για δυο άτομα, εσείς πολλαπλασιάστε ανάλογα με τα πιάτα που θέλετε να ετοιμάσετε.

Υλικά

  • 2 μεγάλα στήθη κοτόπουλου κομμένα σε λωρίδες πάχους 1 εκατοστού
  • ½ κρέμα γάλακτος
  • 2 κ.σ. μαγιονέζα
  • 3. κ.σ. μουστάρδα με μέλι
  • 1 λεμόνι (χυμό και ξύσμα, ακέρωτο και βιολογικό)
  • 1 κ.σ. κουρκουμά
  • 1 κ.σ. γλυκιά πάπρικα
  • 1 πρέζα κίμινο
  • καλαμποκάλευρο
  • φυτικό έλαιο για τηγάνισμα (+λίγο ελαιόλαδο)
  • αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Κόβουμε τα καθαρά φιλέτα κοτόπουλου σε λωρίδες
  2. Ετοιμάζουμε τη μαρινάδα: Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε καλά την κρέμα γάλακτος, μαγιονέζα, μουστάρδα, ξύσμα και χυμό από λεμόνι, τα μπαχαρικά και αλατοπιπερώνουμε
  3. Όταν ομογενοποιηθεί το μείγμα, βάζουμε μέσα τις λωρίδες κοτόπουλου κι ανακατεύουμε να καλυφθούν όλες καλά και παντού
  4. Αφήνουμε το μείγμα για μισή ώρα στο ψυγείο
  5. Στη συνέχεια βάζουμε ένα μεγάλο τηγάνι στη φωτιά με φυτικό έλαιο + λίγο ελαιόλαδο να κάψει σε μέτρια προς δυνατή φωτιά
  6. Ρίχνουμε καλαμποκάλευρο, τόσο όσο χρειάζεται για να καλυφθούν τα τεμάχια κοτόπουλου παντού, και τηγανίζουμε απ’ όλες τις πλευρές μέχρι να ροδίσουν καλά
  7. Σερβίρουμε με σπιτικά τσιπς ή πατάτες τηγανητές

Καλή απόλαυση!

Δες ΕΔΩ πως να κάνεις χρυσαφένιες τηγανητές πατάτες.

Related Posts