Ποιος είπε ότι τα Χριστουγεννιάτικα μπισκότα δεν γίνονται με αλεύρι ολικής;

Γίνονται και παραγίνονται, και μάλιστα είναι και πιο νόστιμα! Εκτός από το πιο υγιεινά…

Καλό είναι να αποφεύγουμε το λευκό αλεύρι, ειδικά όταν δεν μας χαλάει η… “σούπα”, στην προκειμένη τα μπισκότα και το αποτέλεσμα είναι καλύτερο.

Αυτό που κάνει τα Χριστουγεννιάτικα μπισκότα να ξεχωρίζουν είναι το φρέσκο βούτυρο σε συνδυασμό με τα μπόλικα μπαχαρικά.

Τα κόβετε και τα στολίζετε όπως θέλετε, ακόμα μπορείτε να ανοίξετε και τρυπούλες και μ’ ένα κορδελάκι να τα κρεμάσετε στο δέντρο λίγο πριν έρθουν οι καλεσμένοι σας – δεν θέλετε να τα φάνε και σκονισμένα, ε;

Υλικά:

  • 200γρ. αλεύρι ολικής – βιολογικό κατά προτίμηση
  • 2 κ.σ. μπαχαρικά: τζίντζερ, κανέλα, μοσχοκάρυδο και τριμμένο κόκκινο πιπέρι (δεν καίει, δίνει άρωμα!)
  • 100γρ. βούτυρο ανάλατο
  • 100 γρ. ζάχαρη (από ζαχαροκάλαμο ακατέργαστη ξανθή, βιολογική κατά προτίμηση)
  • 45γρ. γάλα
  • γλάσο

Εκτέλεση:

  1. Βάζετε το αλεύρι και τα μπαχαρικά, και τα ανακατεύετε ελαφρά με ένα κουτάλι
  2. Προσθέτετε το βούτυρο και ανακατεύετε με τα ακροδάχτυλά σας.
  3. Προσθέτετε το γάλα και ανακατεύετε μέχρι να δημιουργηθεί μια πάστα.
  4. Την βάζετε σε ένα γυάλινο τάπερ (να αποφεύγετε τα πλαστικά( και την αφήνετε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 2 ώρες το λιγότερο.
  5. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
  6. Πάνω σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγετε με τον πλάστη τη ζύμη σε λεπτό φύλλο (3mm) και μετά την κόβετε με κουπ πατ σε σχήματα της επιλογής σας.
  7. Βουτυρώνετε καλά το ταψί σας και πασπαλίζετε  με λίγη ζάχαρη
  8. Τοποθετείτε πάνω τα μπισκότα και τα ψήνετε – θέλουν περίπου 10-15 λεπτά)
  9. Τα αφήνετε να κρυώσουν τελείως και διακοσμείτε με το γλάσο – εγώ έβαλα γλάσο μανταρινιού και σε μερικά σοκολάτας

Επίσης μπορείτε να κάνετε και μεγαλύτερα, όπως το δεντράκι που έφτιαξα και το στόλισα με ξηρούς καρπούς – κολοκυθόσπορους, σταφίδες και κράνμπερι.

 

Related Posts