Το λες χούμους, το λες και ρεβιθοσαλάτα, το λες και ορεκτικό, ντιπ, αλλά και κυρίως πιάτο – όρεξη να ‘χεις να το φας, και το λες όπως θες!
Το χούμους είναι ένα παραδοσιακό πιάτο της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, υγιεινό και νηστίσιμο και σερβίρεται ως συνοδευτικό, ως ορεκτικό αλλά και ως σνακ αλειμμένο πάνω σε ψωμί, φρυγανιές, ντάκος ή δίπλα με πίτες. Στα αραβικά hummus σημαίνει ρεβίθια, και πολλές χώρες διεκδικούν την καταγωγή του πιάτου με επικρατέστερη την Αίγυπτο.
Τα άλλα δυο βασικά συστατικά του είναι το λεμόνι και το ταχίνι, και φυσικά τα μπαχαρικά, συνήθως κύμινο και πάπρικα.
Όμως πολλοί -και ειδικά τα παιδιά- στραβώνουν τη μουρίτσα στο συνδυασμό αυτό, τους πικρίζει, τους ξινίζει, τους πέφτει βαρύ, με αποτέλεσμα να χάνουν και την απόλαυση, αλλά κυρίως τα πλούσια διατροφικά συστατικά τα εδέσματος.
Σ’ αυτή την εκδοχή, κρατάμε τα ρεβίθια, μειώνουμε κατά πολύ το ταχίνι, κι αντί λεμονιού, προσθέτουμε παντζάρι τουρσί για να δώσει την ξινή αλλά και γλυκιά μαζί γεύση που απαιτείται. Λίγη πατάτα και καρότο, και το νέο “εμπλουτισμένο” χούμους θα σας εκπλήξει, και θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους.
Σημείωση: Αν έχετε χύτρα (όπως έχω εγώ) μπορείτε να βάλετε στο νερό να βράζουν τα ρεβίθια και στο δίχτυ, να βράσουν όλα τα λαχανικά. Εναλλακτικά, ή τα βράζετε ξεχωριστά στον ατμό, ή στην ίδια κατσαρόλα με τα ρεβίθια, αλλά προς το τέλος του μαγειρέματος, για να μην λιώσουν τελείως.
Πάμε στην κουζίνα να το φτιάξουμε αμέσως!
Βαθμός δυσκολίας : Εύκολη Χρόνος προετοιμασίας : 15΄ Χρόνος μαγειρέματος : 45΄ Μερίδες : 4
Υλικά
- 2 φλ. μαγειρεμένα ρεβίθια
- 1-3 σκ. σκόρδο (ανάλογα την ένταση που θέλετε)
- 1 κ.σ. ταχίνι
- 6 κ.σ. ελαιόλαδο
- 3 κομμάτια παντζάρι τουρσί
- 1 μεγάλη πατάτα (ή 2 μικρότερες)
- 2 καρότα
- 1 μέτριο κόκκινο κρεμμύδι
- μισό ματσάκι μαϊντανό
- αλάτι & πιπέρι
Εκτέλεση
- Βάζουμε από το προηγούμενο βράδυ, τα ρεβίθια να μουλιάζουν σε νερό
- Τα σουρώνουμε και τα βράζουμε σε δυνατή φωτιά
- Ξαφρίζουμε την επιφάνεια και μειώνουμε την ένταση της εστίας, και τα αφήνουμε να βράσουν, να μαλακώσουν, για 40 λεπτά μέχρι 1 ώρα
- Για το μαγείρεμα των λαχανικών: Αν έχετε χύτρα μπορείτε να βάλετε στο νερό να βράζουν τα ρεβύθια και στο δίχτυ, να βράσουν όλα τα λαχανικά. Εναλλακτικά, ή τα βράζετε ξεχωριστά στον ατμό, ή στην ίδια κατσαρόλα με τα ρεβύθια, αλλά προς το τέλος του μαγειρέματος, για να μην λιώσουν τελείως
- Σουρώνουμε καλά τα ρεβύθια και τα μεταφέρουμε στον μούλτι, όπου τα χτυπάμε με όλα τα υπόλοιπα βρασμένα υλικά, με λίγο από το λάδι, τα παντζάρια, το σκόρδο, τον μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι, μέχρι να ομογενοποιηθούν
- Σερβίρετε ως συνοδευτικό, ως ορεκτικό, ή σνακ αλειμμένο πάνω σε ψωμί, φρυγανιές, ντάκος ή δίπλα με πίτες