Εύκολη – 🕑 10+45΄Μερίδες 🍴 16
Hγιορτή του Αγίου Φανουρίου είναι ίσως η μοναδική που το παραδοσιακό γλυκό που φτιάχνεται σε πάρα πολλά νοικοκυριά, η φανουρόπιτα, βγαίνει από το σπίτι και προσφέρεται, αντί να καταναλωθεί μόνο από την οικογένεια.
Το έθιμο της παρασκευής της φανουρόπιτας κρατά σύμφωνα με την παράδοση από τον ίδιο τον Άγιο Φανούριο, ο οποίος ζήτησε να προσφέρεται προς συγχώρεση της μητέρας του που ήταν αμαρτωλή.
Όταν ψηθεί η φανουρόπιτα, οι ευσεβείς την πηγαίνουν στην εκκλησία να διαβαστεί και μετά τη μοιράζουν. Αρχικά πρέπει να μοιράσουν τουλάχιστον επτά κομμάτια έξω από την εκκλησία. Την υπόλοιπη μπορούν να την πάρουν στο σπίτι, για να τη μοιράσουν στα μέλη της οικογένειας, σε γείτονες και φίλους. Σε πολλές εκκλησίες υπάρχουν παρεκκλήσια του Αγίου Φανουρίου, όπου κάθε Δευτέρα διαβάζονται φανουρόπιτες. Πολλοί δεν τις πηγαίνουν στην εκκλησία, απλώς τις μοιράζουν. Πριν φας το κομμάτι, πρέπει να πεις τρεις φορές: «Θεός σχωρέσει τη μάνα του Αη Φανούρη».
Η φανουρόπιτα ετοιμάζεται συνήθως στις 26/8 ή στις 27/8 κατά τη λειτουργία και διαβάζεται στην εκκλησία. Η παρασκευή της επίσης έχει ταυτιστεί και με το αίτημα για εύρεση απολεσθέντων αντικειμένων προς τον Άγιο Φανούριο, οπότε ετοιμάζεται όλον τον χρόνο.
Τη συνταγή για τη συγκεκριμένη φανουρόπιτα την συναντήσαμε για πρώτη φορά σε σπίτι ποντίων στη Δράμα κι από τότε έγινε η αγαπημένη μας.
Τα υλικά που θα χρειαστείτε
- 40 γραμμάρια νωπή μαγιά διαλυμένη σε 1 ποτήρι νερό (χλιαρό)
- 1 ποτήρι ελαιόλαδο
- 2 ποτήρια ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 κ.γ. κανέλα
- ¼ κ.γ. γαρύφαλλο
- 1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
- 1 κούπα καρύδια χοντροκομμένα
- μια πρέζα αλάτι
- 1 κιλό αλεύρι για τσουρέκι (μπορεί να χρειαστεί και λίγο ακόμη)
- Για επάλειψη
- λίγο μέλι
- άχνη ζάχαρη
Εκτέλεση
- Διαλύετε τη μαγιά στο νερό και προσθέτετε 3 κουταλιές της σούπας από το αλεύρι για το προζύμι και το αφήνουμε για 30 λεπτά να «ανέβει»
- Κατόπιν ανακατεύετε όλα τα στερεά υλικά σε μια λεκάνη. Κάνετε λακκούβα στη μέση και ρίχνετε μέσα το προζύμι και ζυμώνοντας προσθέτετε το χυμό, το λάδι και αφού ενσωματωθούν όλα βάζετε και τα καρύδια.
- Σε ένα ταψί 40 εκατοστών που έχετε αλείψει με λάδι και έχετε αλευρώσει καλά, ρίχνετε τη ζύμη και την αφήνετε για μισή ώρα να φουσκώσει σε ζεστό μέρος. Στη συνέχεια ψήνετε τη φανουρόπιτα στους 180 βαθμούς στον αέρα για περίπου 45 λεπτά
- Μόλις βγει από το φούρνο, απλώνουμε με πινέλο μέλι. Αφού κρυώσει πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη
σημείωση: Πρόσφυγες από την Καππαδοκία αναφέρουν ότι για την ανεβατή φανουρόπιτα (με μαγιά δηλαδή), βάζουν γλυκάνισο αντί για κανελογαρίφαλα.