Μυστικά για τέλεια φρέσκα λαδερά φασολάκια!

👩‍🍳 Εύκολη – 🕑 35′ – Μερίδες 🍴 4

Τα φασολάκια λαδερά είναι ένα κατ’ εξοχήν καλοκαιρινό σπιτικό φαγητό που ωστόσο πολλές φορές μαγειρεύεται “μπλουμ”, γίνεται αδιάφορο και προκαλεί μουρίτσες όπως… ???, ενώ εμείς θέλουμε… ???

Δώσε μου, λοιπόν, ένα ξενέρωτο λαδερό φασολάκι με τις σταγόνες ελαιόλαδου να επιπλέουν τυχαία εδώ κι εκεί και… με σκότωσες! Δώσε μου μετά και μια συνταγή σαν του “σπουδαίου” σεφ Άκη Πετρετζίκη που λέει “κύβος λαχανικών” και μου έδωσες και την χαριστική βολή!

Στην Ελλάδα, την πλούσια σε ζαρζαβατικά, μυρωδικά και μπαχαρικά, όποιος σεφ ή μάγειρας συνιστά κύβους κι ενισχυτικά γεύσης, απλά γιατί κάποια στιγμή μια εταιρεία είναι σπόνσορας του, πρέπει να συλληφθεί από την αστυνομία γεύσης και σωστής διατροφής. Να παραδώσει πτυχία και μετάλλια, και να ψάξει για άλλη απασχόληση. Είπαμε, καλοί οι σπόνσορες, αλλά όταν το παίζεις και γκουρού μαγειρικής και influencer για νέους, πρέπει να τους επιλέγεις προσεκτικά και με μέτρο, όχι όλα στο βωμό του κέρδους!

Με λίγες μικρές απλές κινήσεις, μπορείτε να κάνετε τα βαρετά λαδερά φασολάκια να είναι τόσο νόστιμα που θα γλείφουν όλοι ακόμα και το πιάτο:

Όχι υπερβολική ντομάτα

Η ντομάτα πρέπει να είναι με μέτρο και να μην σκεπάζει τη γεύση του φασολιού και των μυρωδικών. Δεν βάζουμε ούτε από κονσέρβα, ούτε χυμούς, ούτε πελτέ που χρησιμοποιούμε σε άλλες περιπτώσεις. Είναι πιάτο καλοκαιρινό κι έτσι θα χρησιμοποιήσουμε μια και μοναδική μεγάλη φρέσκια και ώριμη ντομάτα, ξεφλουδισμένη και κομμένη σε μικρά κομμάτια, ούτε καν στον τρίφτη

Όχι υπερβολικό βρασμό

Δεν βράζουμε το φαγητό μέχρι τα φασολάκια να γίνουν μαλακά για βρέφη, αλλά σταματάμε τον βρασμό όσο ακόμα αυτά είναι αλ ντέντε. Μαγειρεμένα μεν, αλλά όχι σκοτωμένα. Γι’ αυτό και οι πατάτες που θα βάλουμε μέσα δεν πρέπει να είναι τεράστιες, για να μαγειρευτούν επίσης γρήγορα, και τις θωρακίζουμε πριν ρίξουμε το νερό, τσιγαρίζοντάς τες στο λάδι

Τι μυρωδικά βάζουμε

Μην τα τσιγκουνευτείτε, κι όπως έχω πει, καλό είναι να έχετε έναν δικό σας μικρό βοτανόκηπο στο σπίτι, κάτι που μπορεί να υπάρχει σε κάθε μονοκατοικία ή ακόμα και μικρό διαμέρισμα. Δεν πιάνει χώρο, κι έχετε τα βασικά μυρωδικά σας ανά πάσα στιγμή, φρέσκα και ανέξοδα!

Για τα λαδερά μας φασολάκια, μπορείτε να βάλετε εκτός από μπόλικο μαϊντανό ως κύριο μυρωδικό, και φρέσκα φύλλα δυόσμου, αλλά και ρίγανης. Στα μπαχαρικά, βάλτε εκτός από πιπέρι (τρίχρωμο, ακόμα καλύτερα) και λίγο κόλιανδρο φρεσκοτρυμμένο.

Πως κάνουμε τη σάλτσα πιο νόστιμη και πηχτή

Αν βάλουμε λιγότερο νερό, το φαγητό θα βγει στεγνό και δεν θα έχουμε την ευχαρίστηση του ψωμιού μέσα στη σάλτσα. Αν βάλουμε πολύ, κινδυνεύει να βγει μπλουμ, νερόβραστη. Τι κάνουμε, λοιπόν;

Κόβουμε μερικές πατάτες μικρές κι άλλες ακόμα μικρότερες που θα διαλυθούν στη σάλτσα. Προσθέτουμε κι 1-2, ανάλογα το μέγεθος, κολοκυθάκια τριμμένα στον τρίφτη ή ψιλοκομμένα με το χέρι, τα οποία θα λειώσουν και θα χαθούν στη σάλτσα αλλά θα την δέσουν. Αν δούμε και πάλι ότι το νερό περισσεύει, διαλύουμε σε λίγο νερό 1-2 κουταλιές κορν φλάουερ, στη συνέχεια του προσθέτουμε σταδιακά και ζουμί από το φαγητό, το ρίχνουμε στην κατσαρόλα λίγο πριν τη λήξη μαγειρέματος, και ιδού! Η σάλτσα έπηξε κι έγινε νόστιμη συγκρατώντας όλα τα συστατικά της!

Ακόμα, μπορούμε να κρατήσουμε λίγο λάδι από της συνταγής και να το περιχύσουμε φρέσκο στην κατσαρόλα όταν την κατεβάσουμε και σταματήσει ο βρασμός, αλλά είναι ακόμα καυτό το φαγητό. Δίνει πλούσια γεύση κι ακόμα περισσότερα συστατικά.

Ακολουθήστε τις συμβουλές μου, και θα με θυμηθείτε – όχι άλλα φρέσκα φασολάκια “στρατοπέδου”!

Βαθμός δυσκολίας : Εύκολη Χρόνος προετοιμασίας : 25΄ Χρόνος μαγειρέματος : 35΄ Μερίδες : 4-6

Υλικά

  • 1 κιλό φρέσκα φασολάκια καθαρισμένα
  • 3 πατάτες
  • 2 κολοκύθια
  • 3/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
  • 1 μεγάλη ώριμη ντομάτα
  • 1 μεγάλο κολοκυθάκι τριμμένο
  • ¾ ματσ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • ¼ δυόσμο ψιλοκομμένο
  • μερικά φύλλα φρέσκια ρίγανη
  • 1 κ.σ. ξύδι (κατά προτίμηση μήλου ή ροδιού)
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 500 ml νερό
  • 1 κ.γ. φρεσκοτριμμένος κόλιανδρος
  • αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 1-2 κ.σ. κορν φλάουερ (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  1. Κόβουμε τις 2 πατάτες σε μικρά κομμάτια και τη μία σε ακόμα μικρότερα
  2. Τρίβουμε το κολοκύθι
  3. Ψιλοκόβουμε την ντομάτα και το κρεμμύδι
  4. Ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά
  5. Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε τις πατάτες και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για λίγα λεπτά σε μέτρια φωτιά μέχρι το κρεμμύδι να γίνει διάφανο και ροδίσουν οι πατάτες
  6. Προσθέτουμε το τριμμένο κολοκυθάκι και τα φασόλια κι ανακατεύουμε μέχρι τα λαχανικά να λαδωθούν καλά
  7. Προσθέτουμε τον κόλιανδρο, την ντομάτα και τα ¾ από τα μυρωδικά, το ξύδι και το μέλι, αλατοπιπερώνουμε καλά και προσθέτουμε το νερό
  8. Σκεπάζουμε τα φασολάκια και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 35 λεπτά ελέγχοντας το φασολάκι να είναι μαγειρεμένο αλλά τραγανό
  9. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα μυρωδικά και λάδι, ανακατεύουμε ελαφριά, κλείνουμε τη φωτιά κι αφήνουμε το φαγητό να ξεκουραστεί για 5-10 λεπτά.

Σημείωση: Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος ελέγχουμε πάντα τα υγρά, αλλά δεν ανακατεύουμε. Αν τα υγρά στο τέλος του μαγειρέματος είναι λίγο πιο πολλά, τότε κάνουμε το “κολπάκι” με το κορν φλάουερ και… η σάλτσα έδεσε!

Καλή σας απόλαυση!

Related Posts