7 βασικά αρωματικά φυτά και μυρωδικά που πρέπει να έχεις στην κουζίνα σου!

Tι πιο όμορφο να έχεις ανά πάσα στιγμή στη διάθεση σου μερικά από τα άπειρα αρωματικά φυτά της Ελληνικής γης για να φτιάξεις ένα πεντανόστιμο φαγητό αντί να προσθέτεις ενισχυτικά γεύσης και κύβους;

Γιατί όσο κι αν σου τάζουν ότι είναι χωρίς συντηρητικά όλα αυτά, απλά… ξέχασέ το! Στη μαζική παραγωγή δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, πάντα μια επεξεργασία υφίσταται το προϊόν για να διατηρείται από λίγο ως πολύ.

Τα φρέσκα αρωματικά και βότανα, είναι για τη χώρα μας ένα πολύτιμο δώρο, κι εκτός του ότι ομορφαίνουν έναν χώρο -την κουζίνα, το μπαλκόνι, τον κήπο- μας προσφέρουν πλούσια γεύση και πολύ καλά συστατικά. Όσο «στενάχωρο» κι αν είναι το σπίτι, σίγουρα υπάρχει μια γωνιά για να φιλοξενήσετε από λίγες γλαστρούλες με τα βασικά αρωματικά φυτά.

Κι αν έχετε κάποιο μπαλκόνι ή ακόμα και κήπο και δεν τα έχετε κάνει να οργιάζουν από αυτά, επιτελείτε μέγα… αμάρτημα!

Σήμερα, για τους πλέον αρχαρίους (εργένηδες, φοιτητές, νεαρές νοικοκυρές) και άλλη μέρα θα συνεχίσουμε, θα φτιάξουμε την πρώτη και βασική μας συλλογή από αυτά.

Ρίγανη

Tαιριάζει και μπαίνει παντού. Το πιο γνωστό αρωματικό μυρωδικό για ψάρια, θαλασσινά, κρέατα και κοτόπουλο. Ταιριάζει σε φαγητά λαδερά, φούρνου, κατσαρόλας, σχάρας, σούβλας, σε σαλάτες και μαρινάδες. Τα φυλλαράκια της φρέσκιας ρίγανης που έχουν έντονο άρωμα και γεύση τα επιλέγουμε για φαγητά φούρνου, κατσαρόλας, λαδερά και στις φρέσκες σαλάτες. Η αποξηραμένη ρίγανη είναι του βουνού, ταιριάζει στα φαγητά σχάρας, σούβλας και χαρίζει το άρωμά της στο τέλος. Η χρήση της πρέπει να γίνεται με μέτρο, γιατί πικρίζει. Κορυφαίος συνδυασμός: λεμόνι, μουστάρδα και ρίγανη για μαρινάρισμα στις ψητές πατάτες. Το λαδολέμονο με ρίγανη είναι η βάση για ντρέσινγκ.

Βασιλικός – Μικρόφυλλος ή πλατύφυλλος

Mας φέρνει αναμνήσεις από την αυλή της γιαγιάς, στο χωριό, που τον φύτευε στους τενεκέδες. Κι αν θες να κάνεις σωστές συνταγές ζυμαρικών, σου είναι απαραίτητος.
Μπαίνει στο τέλος στα φαγητά και τα ευωδιαστά φύλλα του απογειώνουν από τα ζυμαρικά μέχρι τις σαλάτες, ακόμα και τις φρουτοσαλάτες.

Είναι ιδανικός για διακόσμηση στα περισσότερα πιάτα, ενώ η ντομάτα το καλοκαίρι, απλά λατρεύει τον βασιλικό!

Θυμάρι φρέσκο

Έχει σχεδόν την ίδια χρήση με τη ρίγανη. Ωστόσο τα αρώματά του χάνονται πιο εύκολα από της ρίγανης κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.

Το θυμάρι, χρησιμοποιείται κυρίως σε σούπες, μαγειρευτά, ψητά, σάλτσες, σαλάτες, πίτες και ψωμιά.

Αποφεύγουμε τα άνθη του στο μαγείρεμα, γιατί πικρίζουν.

Μπορείς να το έχεις σε γλάστρα στον ήλιο, που τον αγαπάει, αλλά τα πάει καλά και σε πιο σκιερά μέρη.

Μαϊντανός

Tι να πεις τώρα για τον μαϊντανό; Πρωταγωνιστεί παντού και πάει με όλα σχεδόν.

Το κοτσάνι το χρησιμοποιούμε στην αρχή του μαγειρέματος και με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό αρωματίζουμε ζωμούς.

Τα φύλλα του μαϊντανού ταιριάζουν σε σαλάτες και ψιλοκομμένος γαρνίρει τα πιάτα.

Δενδρολίβανο

Ο πρωταγωνιστής στις παρασκευές αρνιού στον φούρνο, στην κατσαρόλα και στη σχάρα.

Ταιριάζει στις πατάτες φούρνου, στις ψητές κολοκύθες και στα ψητά παντζάρια αλλά και σε μαρινάδες κρεατικών.

Το δεντρολίβανο είναι το ιδανικό μυρωδικό για σάλτσες που συνοδεύουν και τα ψάρια.

Δυόσμος

Δροσερό αρωματικό, χαρακτηριστικό μυρωδικό των καλοκαιρινών πιάτων.

Χαρίζει την ευωδιά του στις γεμιστές ντομάτες, στα φασολάκια, στα κεφτεδάκια, στις κρύες σάλτσες κ. λπ, αλλά και σε επιδόρπια με βάση το γιαούρτι, σε φρούτα και σε κοκτέιλ.

Αποξηραμένος γίνεται πιο έντονος σε άρωμα και γεύση.

Φασκόμηλο

Αγαπά τα λευκόσαρκα κρεατικά (κοτόπουλο, κουνέλι, μοσχάρι γάλακτος). Αρωματίζει το φαγητό από την αρχή.

Τα φύλλα του φασκόμηλου τηγανητά γίνονται ορεκτικό και ταιριάζει σε σαλάτα φακές.

Είναι και εξαιρετικό αφέψημα για το πρωί με μέλι.

Και για να σας ανοίξω πιο πολύ την όρεξη να φτιάξετε το μικρό σας βοτανόκηπο, να ένα βιντεάκι από τον ειδικό με οδηγίες:

Related Posts