Κοτόσουπα με λαχανικά: Το απόλυτο πιάτο για χειμώνα ή κρυολόγημα!

Χρόνια τώρα, η κοτόσουπα θεωρείται από τους γιατρούς το απόλυτο πιάτο για το κρυολόγημα

Όλες οι σουπίτσες είναι ό,τι χρειάζεται για τον χειμώνα και ειδικά αν μας έχει καταβάλει μια γρίπη, ένα κρυολόγημα, ακόμα και… ο οξαποδώ κόβιντ, αλλά η κοτόσουπα θεωρείται η καλυτέρα όλων των επιλογών.

Όπως γράψαμε και πριν μερικές μέρες, είναι η «σούπα-φάρμακο» και οι ειδικοί έχουν άποψη πάνω σε αυτό.

Οι συνταγές για κοτόσουπα είναι πάρα πολλές, κι εκτός από κονσομέ, συνοδεύονται με ρύζι, με φιδέ, με νουντλς, καλαμπόκι, με διάφορα λαχανικά, με ή χωρίς αυγολέμονο  κ.λπ. Όρεξη να ‘χεις να επιλέγεις, και οι περισσότερες είναι πολύ απλές. Εκτός αυτού, μπορείς να κάνεις -αν είσαι άρρωστος/η- μια μεγάλη δόση, να την έχεις στο ψυγείο, και να ζεσταίνεις μεσημέρι-βράδυ ένα πιάτο – το τέλειο comfort food για τέτοιες περιπτώσεις!

Αυτή η συνταγή είναι με λαχανικά εποχής, κι αν φτιάξεις και εύκολα κρουτόν, οι σούπα είναι και πιο χορταστική εκτός από θρεπτική, νόστιμη, θεραπευτική.

Θέλουμε το κοτόπουλο και τα λαχανικά να είναι ψιλοκομμένα, ώστε αν πονάει ο λαιμός, να μην υπάρχει δυσκολία στην κατάποση.

Η δική μου εκδοχή, σε αντίθεση με τις περισσότερες, θέλει να ψήσετε πρώτα ελαφρά το κοτόπουλο στην κατσαρόλα. Αυτό προσθέτει μια όμορφη χρυσαφένια γεύση στο κρέας, η οποία εισχωρεί στον ζωμό, καθιστώντας την ΤΟΣΟ πολύ πιο γευστική. Το κοτόπουλο δεν χρειάζεται καν να ψηθεί μέχρι το τέλος, θα συνεχίσει να μαγειρεύεται αργότερα καθώς σιγοβράζει στη σούπα, κάτι που διασφαλίζει ότι είναι ωραίο και ζουμερό.½½

Πάμε λοιπόν να ετοιμάσουμε μια εύκολα κι απλά…

Κοτόσουπα με λαχανικά: Το απόλυτο πιάτο για χειμώνα και κρύωμα

I ❤ kouzina Κοτόσουπα με λαχανικά: Το απόλυτο πιάτο για χειμώνα ή κρυολόγημα! Κοτόσουπα με λαχανικά: Το απόλυτο πιάτο για χειμώνα ή κρυολόγημα! Εκτυπώστε
Μερίδες: 4 Χρόνος προετοιμασίας: Χρόνος μαγειρέματος:
💗 💗 💗

Υλικά

  • 2 φιλέτα στήθος κοτόπουλου
  • 1 καρότο
  • 1 πράσο μόνο το λευκό
  • 1/2 σελινόριζα
  • λίγο άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2-3 φέτες ψωμί (λευκό ή ολικής)
  • 1. κ.σ. φρέσκο βούτυρο
  • 1 λίτρο νερό
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε τα λαχανικά και ψιλοκόβουμε το πράσο και το καρότο, και την σελινόριζα  σε καρέ
  2. Κόβουμε τα φιλέτα στήθος κοτόπουλο σε μικρά κομμάτια (μπορείτε και λωρίδες)
  3. Ζεσταίνουμε σε μεσαία κατσαρόλα το ελαιόλαδο
  4. Σοτάρουμε το πράσο, την σελινόριζα και το καρότο για 2-3 λεπτά σε μέτρια φωτιά
  5. Προσθέτουμε τα κομμάτια από το στήθος κοτόπουλου και την πάπρικα και σοτάρουμε για ακόμα τρία λεπτά μέχρι να αρχίσουν όλα να παίρνουν χρώμα
  6. Προσθέτουμε 1 λίτρο νερό, αλατοπιπερώνουμε, και βράζουμε τη σούπα για 20-25 λεπτά σε μέτρια φωτιά
  7. Όσο η σούπα βράζει, κόβουμε το ψωμί σε κυβάκια και το σοτάρουμε σε ένα τηγάνι με το φρέσκο βούτυρο και λίγο αλάτι
  8. Όταν γίνει η σούπα, σερβίρουμε και γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο άνηθο και τα κρουτόν

Σημειώσεις

Μπορεί να μην έχει  τεκμηριωθεί επιστημονικά, αλλά λέγεται ότι όταν έχετε υψηλό πυρετό καλό είναι να μην τρώτε αυγό, οπότε αποφεύγουμε τις σούπες με αυγολέμονο, αλλά αν θέλετε, μπορείτε να στάξετε λίγο λεμόνι στη σούπα όσο μαγειρεύεται ή μετά.

Related Posts