Pernil: Συνταγή για χοιρινό σιγοψημένο στον φούρνο

Τι είναι το Pernil; Το Pernil είναι μια δημοφιλής λατινοαμερικάνικη συνταγή  χοιρινού κρέατος που έχει μαριναριστεί, σιγοψηθεί, μέχρι… να γίνει λουκούμι!

Το Pernil είναι ένα λαχταριστό πιάτο και θα το βρείτε σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως η Κούβα, η Δομινικανή Δημοκρατία, το Πουέρτο Ρίκο και η Βενεζουέλα. Αυτή είναι μια συνταγή pernil από Πουέρτο Ρίκο. Μαρινάρεται (ιδανικά όλη τη νύχτα) σε σκόρδο, εσπεριδοειδή και βότανα, στη συνέχεια ψήνεται αργά σε σιγανή φωτιά για να επιτευχθεί ένα τραγανό chicharrón ή πέτσα.

Στο Πουέρτο Ρίκο, είναι ένα από τα αγαπημένα των εορταστικών δείπνων και δεν νοούνται Χριστούγεννα χωρίς Pernil.

Pernil: Συνταγή για χοιρινό σιγοψημένο στον φούρνο

I ❤ kouzina Pernil: Συνταγή για χοιρινό σιγοψημένο στον φούρνο Pernil: Συνταγή για χοιρινό σιγοψημένο στον φούρνο Εκτυπώστε
Μερίδες: 12-16 Χρόνος προετοιμασίας: Χρόνος μαγειρέματος:
💗 💗 💗

Υλικά

  • 1 (7 λίβρες) κόκαλο σε ή χωρίς κόκαλο χοιρινό ώμο
  • ¼ φλιτζάνι φυτικό ή λάδι canola
  • 12 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • ¼ φλιτζάνι φύλλα φρέσκιας ρίγανης
  • 1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένη ρίγανη
  • 2 κουταλιές της σούπας Adobo σε σκόνη - εναλλακτικά κύμινο
  • 1 κουταλιά της σούπας πάπρικα
  • Χυμό από 2 λεμόνια και 1 πορτοκάλι
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Ετοιμάστε τη μαρινάδα adobo συνδυάζοντας όλα τα υλικά ανακατεύοντας καλά σε ένα μικρό μπολ
  2. Προετοιμάστε το χοιρινό: Ξεπλύνετε και στεγνώστε καλά το κρέας με μια καθαρή πετσέτα. Τοποθετήστε το χοιρινό με το δέρμα προς τα κάτω σε ένα μεγάλο ταψί με λαδόκολλα και ανοίξτε βαθιές τρύπες 2 εκατ. σε όλο το κρέας και στο λιπαρό στρώμα με ένα μαχαίρι, προσέχοντας να μην τρυπήσετε το δέρμα.
  3. Περιχύνουμε το adobo σε παρτίδες, χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά σας για να σπρώξετε το adobo βαθιά μέσα στο κρέας. Αν ανησυχείτε μήπως τα χέρια σας μυρίσουν σκόρδο φόρεσε γάντια.
  4. Τοποθετήστε πολλαπλά φύλλα πλαστικής μεμβράνης, στρώνοντάς τα έτσι για να διασφαλίσετε ότι έχετε τυλίξει με ασφάλεια ολόκληρο το κρέας και ότι το χοιρινό είναι εντελώς αεροστεγές με τους χυμούς μέσα. Αφήστε το να μαριναριστεί στο ψυγείο όλη τη νύχτα, αν είναι δυνατόν, ή το λιγότερο 2 με 3 ώρες.
  5. Μόλις μαριναριστεί το χοιρινό, ζεσταίνουμε το φούρνο στους 160°. Δουλεύοντας πάνω από τον νεροχύτη, αφαιρέστε προσεκτικά το χοιρινό από την πλαστική μεμβράνη, απορρίπτοντας τυχόν υπολείμματα adobo. Τοποθετήστε τη μαριναρισμένη χοιρινή σπάλα με το δέρμα προς τα πάνω σε ένα βαθύ ταψί και σκουπίστε το δέρμα με ένα καθαρό πανί, να φύγουν όλα τα υγρά. Τρίψτε το δέρμα με 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Αυτό θα βοηθήσει με το τραγανό δέρμα.
  6. Σκεπάστε το ταψί πρώτα με λαδόκολλα και μετά με αλουμινόχαρτο (γιατί δεν θέλουμε το φαγητό να έρχεται σε επαφή με το αλουμινόχαρτο για λόγους υγείας).
  7.  Μεταφέρετε στο κέντρο του φούρνου και ψήστε για 1 ώρα. Στη συνέχεια αφαιρέστε προσεκτικά λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο, και περιστρέψτε το ταψί.
  8. Συνεχίστε το ψήσιμο για άλλες 2 με 3 ώρες, στους 180° περιστρέφοντας κάθε ώρα περίπου και παρακολουθώντας προσεκτικά. Προσθέστε χλιαρό νερό στο ταψί όσο χρειάζεται όταν εξατμιστούν οι χυμοί. Το κρέας θα είναι έτοιμο όταν το τρυπάτε με ένα πιρούνι και λιώνει.
  9. Το δέρμα μπορεί να χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να γίνει τραγανό, οπότε αν δείτε ότι το κρέας είναι έτοιμο, ανεβάστε τους βαθμούς στους 200° για 10-15 λεπτά μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανό της αρεσκείας.
  10. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 με 15 λεπτά και μετά μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο ξύλο κοπής. Εάν θέλετε, το δέρμα από το ψητό αφαιρέστε το κόβοντάς το κατά μήκος της κάτω πλευράς με ένα μακρύ, κοφτερό, λεπτό μαχαίρι.
  11. Κόψτε το κρέας όπως θέλετε, σε μεγάλα κομμάτια ή φέτες, για να το σερβίρετε.

Σημειώσεις

Μπορείτε να το σερβίρετε με ρύζι καστανό, πουρέ, και χειμωνιάτικα βραστά λαχανικά ελαφρώς περασμένα σε φρέσκο βούτυρο - Χρησιμοποιείστε τους χυμούς που θα έχουν μείνει στο ταψί ως σάλτσα πάνω από το ρύζι ή τον πουρέ.

Related Posts