Κοτόπουλο με κουμκουάτ και σαφράν

Ένα super food, για μια σούπερ νόστιμη συνταγή!

Κουμκουάτ στα Κινέζικα σημαίνει χρυσό πορτοκάλι, κι όπως καταλάβατε, από την Κίνα μας έρχεται

Καλλιεργείται σε εύκρατες και υποτροπικές περιοχές, και στην Ελλάδα κυρίως στην Κέρκυρα, και ο καρπός του χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική, γίνεται γλυκό του κουταλιού, μαρμελάδα, ζελέ και λικέρ.

Τα κουμκουάτ είναι πηγή βιταμινών C και Α, αλλά και του συμπλέγματος Β. Μια μερίδα 100 γραμμαρίων περιέχει περίπου 44 mg βιταμίνη C, ενώ παρέχουν μόνο 71 θερμίδες.

Τα κουμκουάτ προσδίδουν ευεργετικές ιδιότητες στην υγεία κυρίως λόγω των αντιοξειδωτικών ουσιών, επιπλέον, η φλούδα κουμκουάτ αποτελείται από πολλά σημαντικά αιθέρια έλαια, και όλες μαζί αυτές οι ενώσεις προσδίδουν στον καρπό του ένα μοναδικό άρωμα.

Οπότε, εδώ έρχεται το ερώτημα και η συνταγή: Γιατί κουμκουάτ μόνο στη ζαχαροπλαστική;

Μπορεί η τιμή του να είναι λίγο τσιμπημένη, αλλά όταν τα βρείτε, αξίζει τον κόπο να κάνετε ένα δώρο στον εαυτό σας και τους αγαπημένους σας, και να αγοράσετε μερικά κουμκουάτ, αν όχι για γλυκό, αλλά για να δοκιμάσετε να το βάλετε ωμό σε σαλάτα, ή να φτιάξετε μια υπέροχη γλυκόξινη συνταγή με κοτόπουλο, ή και χοιρινό, που θα ενθουσιάσει τους πάντες!

Μπορείτε να κόψετε το φρούτο σε φετούλες, να αφαιρέσετε τα κουκούτσια, και να τις βάλετε σε μια ωραία πράσινη σαλάτα της αρεσκείας σας -με μαρούλι, αβοκάντο, ρόκα κ.λπ- ελαιόλαδο και μηλόξυδο, όπου η γεύση και το άρωμα τους απλά θα την απογειώσει!

Ωστόσο σήμερα θα σας πω πώς έφτιαξα αυτό το απλό πιάτο που θα ξετρελάνει όσους αγαπούν τις γλυκόξινες γεύσεις και θα κάνει ακόμα κι αυτούς που δεν τις προτιμούν να τις λατρέψουν. Μαζί με το σαφράν, ένα άλλο καταπληκτικό κι αρωματικό super food, έχετε ένα πιάτο απλά ανεπανάληπτο!

Σερβίρεται με ρύζι μπασμπάτι που είναι ελαφρύ κι επίσης αρωματικό.

Κοτόπουλο με κουμκουάτ και σαφράν

I ❤ kouzina Κοτόπουλο με κουμκουάτ και σαφράν Ένα super food, για μια σούπερ νόστιμη συνταγή! Εκτυπώστε
Μερίδες: 4 Χρόνος προετοιμασίας: Χρόνος μαγειρέματος:
💗 💗 💗

Υλικά

  • 4 κομμάτια κοτόπουλου (στήθος ή μπούτια)
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
  • 1 κούπα κουμκουάτ κομμένα κάθετα στη μέση
  • 1 λεμόνι χυμό
  • 5 γρ. σαφράν
  • 1 κ.γ. καστανή ζάχαρη
  • 2 κ.σ. φυτικό έλαιο
  • Φρέσκο κρεμμυδάκι για σερβίρισμα

Εκτέλεση

  1. Βάζετε το λάδι σε μια αντικολλητική κατσαρόλα (ή γουόκ) να κάψει σε μέτρια φωτιά, και ροδίζετε λίγο τα κομμάτια του κοτόπουλου
  2. Τα αφαιρείτε σε μια πιατέλα, ρίχνετε τα κρεμμύδια, και τα σοτάρετε μέχρι να γυαλίσουν και να πάρουν λίγο χρώμα
  3. Προσθέτετε ξανά τα κοτόπουλα, σοτάρετε ελαφρά, και σβήνετε με το χυμό λεμονιού
  4. Προσθέτετε και τα κομμάτια κουμκουάτ και τη ζάχαρη, κι ανακατεύετε
  5. Προσθέτετε λίγο χλιαρό νερό μέχρι τη μέση του κοτόπουλου, προσθέτετε το σαφράν, ανακατεύετε να πάει παντού, χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε με καπάκι την κατσαρόλα κι αφήνετε το φαγητό να μαγειρευτεί για περίπου 35 λεπτά (γυρίστε κάποια στιγμή τα κομμάτια) μέχρι να πιεί το περισσότερο υγρό και να μείνει πηχτή σάλτσα
  6. Σερβίρετε με ρύζι μπασμάτι, περιχύνοντας τη σάλτσα με τα κουμκουάτ από πάνω και γαρνίροντας από πάνω με ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι

Καλή σας απόλαυση, με άρωμα, γεύση και πολλές, πολλές βιταμίνες!

Related Posts