Τι λαχανικά να φυτέψετε το φθινόπωρο στον κήπο ή το μπαλκόνι σας

Σκεφθείτε πόσο όμορφο θα είναι να έχετε τον δικό σας λαχανόκηπο στο μπαλκόνι ή τον κήπο σας. Αν έχετε ένα μεγάλο μπαλκόνι που σας φαίνεται άδειο η λύση του να φτιάξετε έναν λαχανόκηπο για να έχετε μερικά σπιτικά λαχανικά και μυρωδικά. Ας ασχοληθούμε με την κηπουρική, διότι μην ξεχνάτε μας προσφέρει και καλές πρώτες ύλες για τη μαγειρική.

Πάμε να δούμε ποια είναι τα λαχανικά που μπορείτε να φυτέψετε προς το τέλος Οκτωβρίου.

Μπορείτε λοιπόν να φυτέψετε σπόρους από:

Ρόκα
Τοποθετήστε τους σπόρους σε βάθος περίπου 0,5 εκατοστών και ποτίστε. Επιλέξτε ένα μέρος που δεν το βλέπει ο ήλιος όλη την ημέρα. Επίσης προστατέψτε τα φυτά από τους δυνατούς ανέμους.

Μπρόκολο
Φυτέψτε τα σποριόφυτα (νεαρά φυτά) μέσα στην ζαρντινιέρα ή το μποστάνι σας σε απόσταση 30 εκ. το ένα από το άλλο και πιέστε πολύ ελαφρά το χώμα με τα χέρια. Ποτίστε κάθε 2 – 3 μέρες ενώ τις μέρες που βρέχει μην ποτίζετε καθόλου.

Κουνουπίδι
Σκορπίστε πεταχτά τους σπόρους, πολύ αραιά και σκεπάστε με χώμα. Κατόπιν πατήστε τα με το χέρι και ποτίζετε κάθε μέρα μέχρι να βλαστήσουν. Όταν τα νέα φυτά βλαστήσουν και κάνουν μερικά φύλλα αραιώστε τα και διατηρήστε τις αποστάσεις μεταξύ στους 6-8 πόντους ώστε να αποκτήσουν γερό κορμό.

Σπανάκι
Η σπορά γίνεται στα πεταχτά ή σε καλά οργωμένο και λιπασμένο έδαφος με πλήρες λίπασμα. Χρειάζεται καλή υγρασία στο έδαφος, ειδικά όταν είναι μικρό. Σε 1,5 μήνα έως 2,5 περίπου μήνες θα έχετε το δικό σας σπανάκι.

Σκόρδο
Η καλλιέργεια γίνεται αποκλειστικά με σκελίδες. Αυτές φυτεύονται σε απόσταση 12 – 15 πόντους μεταξύ τους και σε βάθος 2-3 πόντους, το πολύ. Ευδοκιμούν σε χώματα ελαφρά, όχι πολύ υγρά.

Κρεμμύδια
Προμηθευτείτε κοκκάρι, δηλαδή μικρούς βολβούς κρεμμυδιού, ή κρεμμυδόσπορο. Τα κρεμμύδια προτιμούν ελαφρύ αμμώδες χώμα με καλή αποστράγγιση. Καλό είναι στο έδαφος να ενσωματώσετε οργανική ουσία, όπως καλοχωνεμένη κοπριά. Για τη γραμμική φύτευση ανοίγονται αυλάκια σε αποστάσεις γύρω στα 30 εκ. ενώ οι οι μικροί βολβοί φυτεύονται σε αποστάσεις γύρω στα 10 – 15 εκ. και βάθος 0,5 – 1 εκατοστού. Χρειάζονται συχνό πότισμα κάθε 5-7 μέρες περίπου.

Μαϊντανός
Απλώστε τους σπόρους στη γλάστρα και σκεπάστε τους με λίγο χώμα. Ποτίστε αμέσως.Θα πρέπει να διατηρείτε το χώμα στη γλάστρα υγρό, αλλά όχι μουσκεμένο. Για καλύτερα αποτελέσματα, η γλάστρα με το μαϊντανό θα πρέπει να τοποθετηθεί σε μέρος που το βλέπει ο ήλιος, αν και μπορεί να αναπτυχθεί και σε μέρη που τα βλέπει ο ήλιος για λίγες ώρες την ημέρα. Θα μπορέσετε να δοκιμάσετε από τον μαϊντανό σας σε 2 -3 μήνες.

Δενδρολίβανο
Ρίξτε σε μία γλάστρα μερικούς σπόρους και απλά σκεπάστε τους με λίγο χώμα. Τα φύλλα σας θα μπορέσετε να τα μαζέψετε τον επόμενο χρόνο. Το δενδρολίβανο επιβάλλεται να το βλέπει ο ήλιος και θα πρέπει να το ποτίζετε σε αραιά διαστήματα.

Total
0
Shares