Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο “The Journal of Nutrition”, βάζει στοπ στις στερητικές δίαιτες, τονίζοντας πως τα ακραία πρότυπα διατροφής που σχετίζονται με τους υδατάνθρακες και το λίπος έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη μακροζωία
Mια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Nutrition, υποδηλώνει ότι οι ακραίες διατροφικές συνήθειες που περιλαμβάνουν υδατάνθρακες και λίπη επηρεάζουν το προσδόκιμο ζωής.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Nagoya Graduate School of Medicine στην Ιαπωνία με επικεφαλής τον Dr. Takashi Tamura διαπίστωσε ότι η χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων στους άνδρες και η υψηλή πρόσληψη υδατανθράκων στις γυναίκες συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες και από καρκίνο και ότι οι γυναίκες με υψηλότερη πρόσληψη λίπους μπορεί να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες.
Τα ευρήματά τους υποδηλώνουν ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή αντί να περιορίζουν σε μεγάλο βαθμό την πρόσληψη υδατανθράκων ή λίπους.
Ενώ οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων και χαμηλών λιπαρών γίνονται δημοφιλείς ως τρόπος προώθησης της απώλειας βάρους και βελτίωσης των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τους στο προσδόκιμο ζωής είναι λιγότερο σαφείς.
Πρόσφατες μελέτες που έγιναν σε δυτικές χώρες υποδηλώνουν ότι οι ακραίες διατροφικές συνήθειες για υδατάνθρακες και λίπη συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας. Ωστόσο, λίγες μελέτες έχουν διερευνήσει αυτές τις συσχετίσεις σε πληθυσμούς της Ανατολικής Ασίας, συμπεριλαμβανομένων των Γιαπωνέζων που συνήθως έχουν σχετικά χαμηλά λιπαρά και υψηλούς υδατάνθρακες διαιτητικές προσλήψεις.
Οι συγγραφείς διεξήγαγαν μια έρευνα παρακολούθησης σε μια περίοδο εννέα ετών με 81.333 Ιάπωνες (34.893 άνδρες και 46.440 γυναίκες) για να αξιολογήσουν τη σχέση μεταξύ της πρόσληψης υδατανθράκων και λίπους και του κινδύνου θνησιμότητας.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που λάμβαναν λιγότερο από το 40% της συνολικής τους ενέργειας από υδατάνθρακες αντιμετώπισαν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες και από καρκίνο, ανεξάρτητα από την ποιότητα των υδατανθράκων.
Από την άλλη πλευρά, μεταξύ των γυναικών με παρακολούθηση 5 ετών ή περισσότερο, εκείνες με υψηλή πρόσληψη υδατανθράκων άνω του 65% είχαν υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία. Δεν παρατηρήθηκε σαφής συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης επεξεργασμένων ή ελάχιστα επεξεργασμένων υδατανθράκων και του κινδύνου θνησιμότητας στις γυναίκες.
Όσον αφορά τα λίπη, οι άνδρες με υψηλή πρόσληψη λίπους άνω του 35% της συνολικής τους ενέργειας είχαν υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας που σχετίζεται με τον καρκίνο. Αντίθετα, η συνολική πρόσληψη λίπους και η πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών στις γυναίκες έδειξαν αντίστροφη συσχέτιση.
Η μελέτη θεωρείται σημαντική γιατί ο περιορισμός των υδατανθράκων και των λιπαρών είναι στρατηγικές δίαιτας που στοχεύουν στη βελτίωση της υγείας, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης του μεταβολικού συνδρόμου. Ωστόσο, αυτή η μελέτη δείχνει ότι οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων και χαμηλών λιπαρών μπορεί να μην είναι η πιο υγιεινή στρατηγική για την προώθηση της μακροζωίας, καθώς τα βραχυπρόθεσμα οφέλη τους θα μπορούσαν ενδεχομένως να αντισταθμιστούν από τους μακροπρόθεσμους κινδύνους