Stir – fry ψαριού με λαχανικά και λεμονάτη σάλτσα με κάρυ

👩‍🍳 Εύκολη – 🕑 15′ – Μερίδες 🍴 4

Εύκολο, νόστιμο και υγιεινό πιάτο, με άρωμα Ανατολής στην καθημερινότητά μας, γίνεται σε χρόνο ελάχιστο!

Με όποιο ψάρι θέλετε -πχ μελανούρια- ολόκληρο ή φιλεταρισμένο, και συνοδεύεται με ρύζι της αρεσκείας σας.

Δεν σας κρύβω, ότι κάποιες μου αρέσει να ενισχύω τα Ω3 λιπαρά του ψαριού με λίγο φρέσκο βούτυρο, για περισσότερη γεύση και βιταμίνη D. Και σε αυτή τη συνταγή, το βουτυράκι ταιριάζει τόσο να μπει λίγο στο ρύζι σας, όσο και στο τελείωμα του τηγανίσματος του ψαριού, που θα το κάνουμε σε φυτικό λάδι που δεν καίγεται τόσο εύκολα.

Το μυστικό είναι να θωρακιστεί καλά το ψάρι πριν τηγανιστεί με λίγο κορν φλάουερ ή νεσεστέ, κι έτσι αφενός θα διατηρήσει όλους τους χυμούς του, αφετέρου απέξω θα παραμείνει τραγανό και δεν θα πανιάσει.

Το λεμόνι λατρεύει το κάρυ, κι επειδή θα το βάλουμε και σε ροδέλες με την φλούδα του, προτιμήστε να είναι βιολογικά και ακέρωτα. Για όσους το θέλουν και σε γλυκόξινη εκδοχή, μπορείτε στο τέλος να προσθέσετε και μια κουταλιά μέλι.

Ας μαγειρέψουμε, λοιπόν!

Βαθμός δυσκολίας : Εύκολη Χρόνος προετοιμασίας : 10΄
Χρόνος μαγειρέματος : 15΄ Μερίδες : 4

Υλικά

  • 700 γρ ψάρι (ολόκληρα ή φιλεταρισμένα)
  • 3 μέτρια κολοκυθάκια κομμένα σε ροδέλες
  • 3 καρότα κομμένα σε ροδέλες
  • 2 βιολογικά λεμόνια
  • κορν φλάουερ ή νεσεστέ για αλεύρωμα ψαριών
  • 1 ποτήρι κρασιού λευκό ή ροζέ κρασί
  • 3-4 κ.σ. φυτικό λάδι για τηγάνισμα
  • 1 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
  • 1 κ.σ. κάρυ
  • 1 κ.γ. (προαιρετικά)
  • αλάτι και πιπέρι
  • ρύζι για συνοδεία
  • φρέσκα φύλλα δυόσμου για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  1. Αλατίζουμε και αλευρώνουμε καλά τα ψάρια ή τα φιλέτα μας
  2. Ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά 3 κουτ. σούπας φυτικό σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι ή σε γουόκ, και τηγανίζουμε τα ψάρια μέχρι να ψηθούν καλά και να ροδίσει η κρούστα τους, γυρίζοντας απ’ όλες τις πλευρές ανά διαστήματα. Τα αφαιρούμε από το τηγάνι σε πια πιατέλα
  3. Βάζουμε τα λαχανικά και μισό λεμόνι κομμένο σε φέτες στο τηγάνι και σοτάρουμε για περίπου 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσουν
  4. Κάνουμε χώρο στο τηγάνι και ξαναπροσθέτουμε τα ψάρια. Σβήνουμε με το κρασί και το χυμό από τα λεμόνια, ανακατεύουμε το χυμό να πάει παντού, περιχύνοντας και πάνω από τα ψάρια ή αλλάζοντας τα και πλευρά, κι αφήνουμε σε δυνατή φωτιά να πιεί το χυμό και να εξατμιστεί το αλκοόλ. Στο μεταξύ, προσθέτουμε το φρέσκο βούτυρο και αλατοπιπερώνουμε καλά
  5. Σερβίρουμε με ρύζι και φρέσκα φύλλα δυόσμου

Καλή απόλαυση!

Related Posts