Ψωμί Brioche (μπριός)

Το ψωμί μπριός είναι απλά τέλειο για ένα γιορτινό τραπέζι, αφράτο και γευστικό, και ό,τι πρέπει ακόμα και για ένα εορταστικό πρωινό με μαρμελάδα, μέλι ή τυριά της αρεσκείας σας!

Επειδή η ζύμη θα είναι κάπως ρευστή σε αντίθεση με την κλασσική για ψωμί, και κολλάει λίγο στα χέρια, καλό είναι να την βάλετε με ένα κουτάλι σε μια φόρμα μακρόστενη του κέικ, ή στρογγυλή, γιατί δεν θα μπορέσετε να τα πλάσετε εύκολα.

Αν θέλετε να κάνετε σχέδια, όπως π.χ. πλεξούδες σαν του τσουρεκιού, θα πρέπει να προσθέσετε κι άλλο αλεύρι και ίσως τότε δεν γίνει τόσο αφράτο.

Θέλει καλό ζύμωμα, οπότε αν έχετε μηχανή με γάντζο αυτό θα βοηθήσει πολύ.

Υλικά

  • 190 γρ. γάλα
  • 1 κ.γ. μαγιά ξηρή
  • 3 κ.γ. ζάχαρη
  • 3 αβγά, μεσαία
  • αλάτι
  • 500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 200 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • λίγο φυτικό έλαιο για το λάδωμα

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μπολ βάζουμε το γάλα ελαφρώς χλιαρό, τη μαγιά, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι.
  2. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα αυγά και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  3. Προσθέτουμε αλάτι, το αλεύρι, το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει ζύμη.
  4. Καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1-1½ ώρα ή ώσπου να διπλασιαστεί σε όγκο.
  5. Ζυμώνουμε για δεύτερη φορά κι αφήνουμε πάλι να ξεκουραστεί για κανένα 20λεπτο σε ζεστό μερός
  6. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα για 5-6 λεπτά μόνο.
  7. Βάζουμε τη ζύμη σε φόρμα, μακρόστενη ή στρογγυλή
  8. Αλείφουμε με κρόκο αραιωμένο σε νερό και τα βάζουμε στο χλιαρό φούρνο για 30 λεπτά να φουσκώσει κι άλλο.
  9. Ψήνουμε για 30-35 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.

Tips: Πολλοί προσθέτουν λίγη βανίλια στο ψωμί για περισσότερο άρωμα. Δική μου πρόταση είναι η κροκό Κοζάνης (θα το διαλύσετε στο χλιαρό γάλα) ή ακόμα και λίγο μαχλέπι που θα δώσει γεύση και άρωμα τσουρεκιού!

Related Posts