Εύκολη κι ελαφριά συνταγή για γίγαντες στο φούρνο

Οι γίγαντες είναι απ’ τα πιο θρεπτικά και νόστιμα πιάτα της παραδοσιακής Ελληνικής κουζίνας, είτε σαν ορεκτικό, είτε ως κύριο γεύμα, με μεγάλη γκάμα συνταγών

Οι γίγαντες είναι πολύ καλή πηγή σιδήρου, ψευδαργύρου και μαγνησίου, και ένα φαγητό πλούσιο σε πρωτεΐνη. Γι’ αυτό, όπως έχω ξαναπεί, δεν πρέπει να τους καταναλώνουμε μαζί με τυρί φέτα ή άλλα γαλακτοκομικά γιατί το ασβέστιο ακυρώνει τον σίδηρο. Αντίθετα, μπορούμε να τους φάμε με μια ωραία σαλάτα ή να τους συνοδεύσουμε με ελιές! Εξάλλου καλό είναι μέσα στη βδομάδα να κρατάμε μέρες “νηστείας” και για λόγους υγείας.
Βαθμός δυσκολίας Εύκολη | Χρόνος προετοιμασίας 15΄ | Χρόνος μαγειρέματος 120΄ | Μερίδες 5
Η συνταγή που θα σας δείξω, είναι και πιο απλουστευμένη από τις κλασικές συνταγές -δεν έχει καθόλου τσιγάρισμα- και πολύ πιο ελαφριά, για όσους δεν θέλουν να μαρτυρήσουν μετά από ένα γεύμα με φασόλες, ή… να τους μαρτυρήσουν στους άλλους ?
Κι αυτό το πετυχαίνουμε πετώντας το νερό που θα τους μουλιάσουμε, ακόμα κι αυτό μέσα στο οποίο θα βράσουν. ΜΗΝ ανησυχείτε, δεν πρόκειται να χαθεί καθόλου η νοστιμιά τους!
Να προσέχετε πάντα να είναι φρέσκο το όσπριο, να μην έχει λήξει γιατί δεν βράζει καλά, και να μην τσιγκουνευτείτε να βάλετε μυρωδικά και μπαχαρικά που θα δώσουν πλούσια νοστιμιά στην σαρκώδη και ουδέτερη γεύση της φασόλας.
Στην κουζίνα μου έχω μια κατσαρόλα που γίνεται και γάστρα για το φούρνο. Πάντα βράζουμε τους γίγαντες σε σιγανή φωτιά, γιατί έτσι γλυκίζουν περισσότερο και μετά τους βάζουμε στο φούρνο με τα υπόλοιπα υλικά. Για να γίνει ελαφρύ το πιάτο, έβγαλα το κρεμμύδι που έχουν οι περισσότερες συνταγές κι αντ’ αυτού έβαλα πράσο που του έδωσε πολύ άρωμα. Ξύσμα πορτοκαλιού και ροζ πιπέρι που σκάει στο στόμα, πελτέ αντί για ντομάτα και… απλά δεν παίζονται σε γεύση!
Πάμε να τους μαγειρέψουμε στην κουζίνα μου!

Υλικά

  • 500 γρ. γίγαντες
  • 2 πράσα
  • 2 καρότα
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • φρέσκο θυμάρι
  • 3 κ.σ. βιολογικό πελτέ
  • 1 κ.σ. μέλι
  • ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • αλάτι
  • ροζ πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Από το προηγούμενο βράδυ μουλιάζουμε τους γίγαντες σε μπόλικο νερό
  2. Την επόμενη ημέρα, τους ξεπλένουμε καλά, τους βάζουμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό, και τους βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν, για περίπου 40 λεπτά, ανάλογα με την ποιότητα τους
  3. Τους στραγγίζουμε, και τους βάζουμε μέσα σε ένα ταψί ή πυρέξ
  4. Κόβουμε σε ροδέλες τα πράσα και τα καρότα, και ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό, και τα προσθέτουμε στους γίγαντες
  5. Διαλύουμε σε λίγο χλιαρό νερό τον πελτέ και το μέλι και το ρίχνουμε στο φαγητό
  6. Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και τα μυρωδικά, και στη συνέχεια ρίχνουμε ζεστό νερό μέχρι να μισοκαλυφθεί το φαγητό μας
  7. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο να πάει παντού, αλατίζουμε και ρίχνουμε το ροζ πιπέρι
  8. Ψήνουμε στις αντιστάσεις, σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° περίπου για μία ώρα, μέχρι να μείνουν με το λαδάκι τους. Καλό είναι κάπου στη μέση του μαγειρέματος να τους κάνετε ένα ανακάτεμα ώστε να ψηθούν καλά από παντού.
Συνοδεύουμε με ελίτσες της αρεσκείας μας ?
Related Posts