Croque Madame εύκολη συνταγή χωρίς μπεσαμέλ (κροκ μαντάμ)

Mοναδικό κι αχτύπητο brunch και σνακ που θα βρείτε στα πιάτα των γαλλικών brasserie, είναι το Croque Monsieur και το Croque Madame (Κροκ Μεσιέ & Κροκ Μαντάμ), όπου… ο “κύριος” διαφέρει από την “κυρία” επειδή δεν έχει τηγανητό μελάτο αυγουλάκι και μπεσαμέλ!

Η απλότητα είναι το κύριο χαρακτηριστικό όλων των πιο νόστιμων πιάτων, έτσι δεν θα μπορούσε να εξαιρεθούν κι αυτά τα δυο, και ειδικά του Croque Madame που θα σας χορτάσει πλήρως μέχρι να έρθει η ώρα του φαγητού!

Οι Γάλλοι αγαπούν εξαιρετικά το Croque Monsieur, το οποίο περιγράφεται στο λεξικό Larousse ως «ένα πιάτο που περιλαμβάνει δύο φέτες μαλακό ψωμί και μια φέτα εκλεκτό ζαμπόν, πασπαλισμένο με γαλλική γραβιέρα, το οποίο ψήνεται στο φούρνο ή τηγανίζεται σε λίγο βούτυρο».

Κι όταν έχουμε ένα “θέμα”, τι άλλο μπορεί να έχουμε από πολλές παραλλαγές, μια εκ των οποίων είναι Croque Madame, ένα σάντουιτς με “καπέλο” που γίνεται με τον ίδιο τρόπο, το μελάτο τηγανητό αυγό και περιέχει και ένα είδος μπεσαμπέλ.

Εμείς όμως σήμερα θα φτιάξουμε μια πιο απλή παραλλαγή, θα αφήσουμε το καπέλο, αλλά θα αφαιρέσουμε την μπεσαμέλ, ενώ για οικονομία χρόνου κι ενέργειας θα κάνουμε το Croque Madame αποκλειστικά στο τηγάνι.

Κι αφού θα κάψουμε τηγάνι, αντί για ζαμπόν θα βάλουμε τηγανισμένο μπέικον και τυρί τσένταρ που λιώνει εύκολα χωρίς να χρειάζεται φούρνο!

Τα υλικά είναι για ένα άτομο κι εσείς κάνετε αναλόγως τα κουμάντα σας. Συνιστώ το ψωμί του τοστ να είναι σπιτικό κι όχι τα έτοιμα του μάρκετ ή καλής ποιότητας από φούρνο.

tip: Αν έχετε φυλλαράκια σέλινου, μπορείτε να τηγανίζετε ελαφριά μερικά από αυτά, είναι όχι μόνο ωραίο ντεκόρ, αλλά και τέλειο συνοδευτικό για το σνακ σας με το μπέικον!

Croque Madame εύκολη συνταγή χωρίς μπεσαμέλ (κροκ μαντάμ)

I ❤ kouzina Croque Madame εύκολη συνταγή χωρίς μπεσαμέλ (κροκ μαντάμ) Croque Madame εύκολη συνταγή χωρίς μπεσαμέλ (κροκ μαντάμ) Εκτυπώστε
Μερίδες: 1 Χρόνος προετοιμασίας: Χρόνος μαγειρέματος:
💗 💗 💗

Υλικά

  • 2 φέτες ψωμί του τοστ, σπιτικό
  • 2 φέτες μπέικον κομμένες στη μέση
  • 2 φέτες τυρί τσένταρ
  • 1 αυγό
  • ελαιόλαδο για τηγάνισμα
  • ½ κ.γ. φρέσκο βούτυρο
  • αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνετε ελάχιστες σταγόνες λάδι και τηγανίζετε το μπέικον μέχρι να γίνει τραγανό. Στη συνέχεια το αφαιρείτε σε ένα πιάτο
  2. Προσθέτετε μερικές σταγόνες ακόμα λάδι, να πάει παντού και βάζετε τις 2 φέτες του τοστ ελαφρώς αλατισμένες να ψηθούν μέχρι να ροδίσουν καλά από τη μία πλευρά
  3. Τις αναποδογυρίζετε, και στρώνετε τις φέτες μπέικον και το τυρί. Κλείνετε το τοστ και το τηγανίζετε σε μέτρια φωτιά κι από τις δυο πλευρές μέχρι να ροδίσει
  4. Το αφαιρείτε, προσθέτετε λίγο ακόμα λάδι και τηγανίζετε το αυγό μελάτο – να μην έχει άψητο ασπράδι, αλλά να μην παραψηθεί ο κρόκος
  5. Βάζετε το αυγό πάνω από το τοστ σας
  6. Αδειάζετε το τηγάνι από το λάδι και σε σβηστεί φωτιά, όσο ακόμα κρατάει τη θερμοκρασία του, λιώνετε το φρέσκο βούτυρο
  7. Αλατίζετε το αυγό σας, κόβετε στη μέση το τοστ και το περιχύνετε με το φρέσκο βουτυράκι

Καλή απόλαυση!

Related Posts