Χούμους με αβοκάντο και καραμελωμένα πράσα

Υπερνόστιμο, υπερτροφή, υπερεύκολο – αυτό το χούμους τα έχει όλα και συμφέρει!

Ιδανικό για νηστεία, vegan διατροφή, το χούμους είναι ορεκτικό αλλά γιατί όχι και κυρίως πιάτο. Σε πολλές χώρες μάλιστα, της Μέσης Ανατολής, το χούμους είναι και ένα καλό πρωινό για να ξεκινήσεις τη μέρα, συνοδευόμενο με λαχανικά, ελιές, φρέσκο λάδι και το δικό τους ψωμί, γνωστό σε μας ως ανατολίτικη πίτα.

Βαθμός δυσκολίας : Εύκολη Χρόνος προετοιμασίας : 15΄ Χρόνος μαγειρέματος : 45+10΄ Μερίδες : 4

Υλικά

  • 2 φλ. μαγειρεμένα ρεβίθια
  • 1 ½ λεμόνι χυμό και ξύσμα
  • 1 αβοκάντο
  • 1 πράσο
  • 1 κ.σ. καστανή ζάχαρη
  • 1 κ.σ. φυτικό έλαιο
  • 1 κ.γ. κοφτό κύμινο, σε σκόνη
  • 150 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • για το σερβίρισμα ροζ πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Πλένετε καλά το πράσο και το κόβετε σε λωρίδες
  2. Σε ένα τηγάνι το σοτάρετε με το φυτικό λάδι σε χαμηλή φωτιά για να μην μαυρίσει, ίσα να μαραθεί όσο χρειάζεται, και στο τέλος σβήνετε με λίγο από το χυμό λεμονιού, προσθέτετε τη ζάχαρη κι αφήνετε να μαγειρευτεί για 2-3 λεπτά. Το βάζετε στην άκρη
  3. Για το χούμους χρησιμοποιούμε μαγειρεμένα ρεβίθια. Εναλλακτικά, έχουμε βάλει, ιδανικά από το προηγούμενο βράδυ, τα ρεβίθια να μουλιάζουν σε νερό για το χούμους. Σε ένα σουρωτήρι τα σουρώνουμε και τα βράζουμε σε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Ξαφρίζουμε την επιφάνεια και μειώνουμε την ένταση της εστίας, για να τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν, σχεδόν να λιώσουν. Τα αφήνουμε να κρυώσουν κάπως
  4. Σουρώνουμε καλά τα ρεβίθια και τα μεταφέρουμε στον πολτοποιητή, όπου τα χτυπάμε μαζί με το αβοκάντο, το ελαιόλαδο, τα καραμελωμένα πράσα και τα υπόλοιπα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Κρατάμε μερικές ροδέλες από το πράσο για το σερβίρισμα
  5. Σερβίρουμε με έξτρα ελαιόλαδο, τα υπόλοιπα καραμελωμένα πράσα και κόκκους από ροζ πιπέρι
  6. Συνοδεύεται μαζί με πιτάκια, φρέσκο ψωμί, τάκος ή φρυγανιές, ή ακόμα μπορείτε να γεμίσετε τορτίγιες

Καλή σας απόλαυση!

Related Posts