«Χαβανέζικη πίτσα» η… Ελληνική!

Πόσο κρίμα, μια από τη δημοφιλέστερες πίτσες στον κόσμο της οποίας εμπνευστής είναι ένας Έλληνας, να μην είναι γνωστή κι αγαπημένη στην Ελλάδα!

Και σήμερα θα προσπαθήσω να ανατρέψω τα δεδομένα για τρεις λόγους: Πρώτον γιατί όπως είπα, είναι Έλληνας αυτός που την εμπνεύστηκε, δεύτερον γιατί η πίτσα είναι πεντανόστιμη και δροσερή ειδικά για το καλοκαίρι, και τρίτον -για μένα ο πιο σοβαρός και προσωπικός- ήταν η αγαπημένη πίτσα στην οικογένεια μας!

Ναι, η… “Λωξάνδρα” η μάνα μου που όπως έχω ξαναπεί ήταν πολύ “προχώ” μαγείρισσα για την εποχή της που δεν υπήρχε καν το ίντερνετ, και την έφτιαχνε, αλλά και πάντα την παραγγέλναμε όπου και όταν την βρίσκαμε, ειδικά σε κάποια βόλτα στο εξωτερικό.

Η ιστορία της

Ο Σαμ Πανόπουλος, είναι ο άνθρωπος που είχε την τρελή για πολλούς έμπνευση να προσθέσει ανανά στην πίτσα. Έζησε στον Καναδά και ήταν ο εμπνευστής της “χαβανέζικης πίτσας”, και πέθανε το 2017 σε ηλικία 83 ετών.

Ο Guardian, σε αφιέρωμα του για τον άνθρωπο που προκάλεσε πολλούς καυγάδες για το εάν πάει ο ανανάς στην πίτσα, αναφέρεται ότι ο Σαμ Πανόπουλος μετανάστευσε από την Ελλάδα στον Καναδά το 1954, όταν ήταν 20 χρονών. Εργαζόταν ως υπεύθυνος σε εστιατόρια στο Οντάριο μαζί με τα δυο αδέλφια του.

Ένα από αυτά ήταν στο Chatham, 290 χιλμ από το Τορόντο και κοντά στο Ντιτρόιτ. Πρόσφερε τυπικά αμερικανικά πιάτα, όπως μπέργκερς, και στις αρχές του ’60 αποφάσισε να βάλει πίτσα, καθώς εκείνη την περίοδο οι πίτσες είχαν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλείς στην Αμερική.

Η μεγαλύτερη ανακάλυψή του έγινε ουσιαστικά από ένα πείραμα. Μια ημέρα ο Πανόπουλος αποφάσισε να προσθέσει κομμάτια ανανά πάνω στην πίτσα, απλά για να δει πως θα ήταν η γεύση της.

Του άρεσε η αντίθεση από τη γλυκιά γεύση του ανανά μαζί με την αλμυρή γεύση του αλλαντικού. «Πρώτα το δοκιμάσαμε εμείς και μετά προσφέραμε σε κάποιους πελάτες. Λίγους μήνες αργότερα, έκαναν σαν τρελοί για αυτή την πίτσα και έτσι την προσθέσαμε στο μενού».

Ονομάστηκε «χαβανέζικη» από την μάρκα της κονσέρβας του ανανά που χρησιμοποιούσαν.

Ο Πανόπουλος βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο φέτος, όταν ο πρόεδρος της Ισλανδίας Γκουόνι Γιοχάνεσον προκάλεσε αντιδράσεις στα social media επειδή δήλωσε ότι ήταν κάθετα αντίθετος με τον ανανά στην πίτσα, προτείνοντας να καταργηθεί. Τότε παρενέβη μέχρι και ο Καναδός πρωθυπουργός, λέγοντας ότι είναι λάτρης αυτού του πιάτου.

Το 2014, το περιοδικό Time κατέγραψε την Χαβανέζικη πίτσα πρώτη στη λίστα με τις “13 πιο σημαντικές πίτσες όλων των εποχών”!

Αυτό που ήθελε να πετύχει ο Πανόπουλος, ήταν να παντρέψει το γλυκόξινο της Ασιατικής κουζίνας με την Ιταλική. Και το πέτυχε! Οπότε αν είστε λάτρεις της γλυκόξινης γεύσης, δοκιμάστε αυτή την πίτσα και σας υπόσχομαι  ότι θα την λατρέψετε! Η δική μου προτίμηση είναι να μην βάζω κονσέρβα ανανά, αφού πλέον υπάρχει ο φρέσκος σε πληθώρα, ακόμα και κομμένος έτοιμος στα μάρκετ που θα σας γλυτώσουν από τον μπελά.

Πάμε να την φτιάξουμε και είμαι σίγουρη ότι θα γίνει αγαπημένη σας συνήθεια. ΔΕΝ θα την βρείτε εύκολα στα ντελίβερι.

Βαθμός δυσκολίας : Εύκολη
Χρόνος προετοιμασίας : 20΄
Χρόνος μαγειρέματος : 25΄
Μερίδες : 4

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 500γρ. αλεύρι σκληρό σταρένιο για ψωμί (τη δικιά μου στη φωτό την έκανα με ολικής)
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά (9-10γρ.)
  • 350ml νερό χλιαρό (1 ½ κούπα)
  • 1 κ. γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2-3 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό

Για την πίτσα

  • 6 ροδέλες ανανά (κομμένα σε κομμάτια)
  • 6 φέτες μπέικον
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2.5 φλιτζάνια τριμμένη μοτσαρέλα ή κατσικίσιο τυρί
  • 4 κ.σ. πελτέ ντομάτας (ή κέτσαπ)

Εκτέλεση

  1. Ετοιμάζετε τη ζύμη: Βάζετε το χλιαρό νερό σε ένα μπολ και ρίχνετε τη μαγιά και τη ζάχαρη. Ανακατεύετε καλά και αφήνετε το μίγμα για 10 λεπτά μέχρι να βγάλει μικρές φουσκαλίτσες.
  2. Σε μια μεγάλη λεκάνη ανακατεύετε το αλεύρι με το αλάτι. Κάνετε μια λακκούβα στο κέντρο και προσθέτετε το μίγμα της μαγιάς. Δουλεύετε το μίγμα ανακατεύοντας με τα χέρια, κυκλικά με φορά από τα τοιχώματα προς το κέντρο. Προσθέτετε 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και δουλεύετε τη ζύμη για 7-8 λεπτά.
  3. Ζυμώνετε καλά. Σκεπάζετε τη λεκάνη και την αφήνετε για 30 λεπτά σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη.
  4. Βγάζετε τη ζύμη από τη λεκάνη και τη βάζετε σε έναν πάγκο που έχετε πασπαλίσει με ψιλό σιμιγδάλι. Την κόβετε σε δύο κομμάτια και τα πλάθετε σε μπάλες.
  5. Πασπαλίζετε 2 ταψάκια με λίγο σιμιγδάλι και στρώνετε εκεί με τα χέρια σας τη ζύμη. Αφήνετε τα ταψάκια στην άκρη για 15 λεπτά. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C  με αέρα.
  6. Στη συνέχεια ραντίζετε την κάθε πίτσα με 1 κουταλιά ελαιόλαδο, αλείφετε με τον πελτέ και μοιράζετε από πάνω το τυρί, τον ανανά και το μπέικον.
  7. Βάζετε τα ταψάκια στο χαμηλότερο ράφι του φούρνου και ψήνετε τις πίτσες για 15-20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν κα να λιώσει το τυρί.

Απολαύστε την!

Related Posts