Υπέροχες φωλίτσες-πιτάκια για τα μπιφτέκια σας με σάλτσα σύκου και μουστάρδας

👩‍🍳 Μέτρια – 🕑 25′ – Μερίδες 🍴 4

Τι σας έχω, τι σας έχω σήμερα! Πεντανόστιμα μπιφτέκια για σχαροτήγανο ή BBQ, που θα τα προσφέρετε σε υπέροχες φωλιές λεπτής πίτας με σάλτσα από σύκα και μουστάρδα. Ένας συνδυασμός γεύσης και παιγνιδιού, γιατί πριν από το στομάχι, πρώτα χαίρεται ο οφθαλμός!

Τη συνταγή για τα λεπτά τηγανητά πιτάκια κρατήστε την και ξεχωριστά, γιατί με την ίδια απλούστατη ζύμη και διαδικασία, κόβοντάς την απλά σε τριγωνάκια, μπορείτε να φτιάξετε σπιτικά doritos, προσθέτοντας λίγο αλάτι και μπαχαρικό αρεσκείας σας, πολύ πιο νόστιμα, υγιεινά και οικονομικά από τα αγοραστά! Και φυσικά κάθε λογής πιτάκια που θέλετε να είναι συνοδευτικά ή να τους απλώσετε πάνω ό,τι επιθυμεί η όρεξη σας. Είναι και νηστίσιμα ή vegan, οπότε παίζουν σε όλες τις εποχές και τα γούστα!

Η συνταγή για τα μπιφτέκια είναι απλούστατη, και προσωπικά χρησιμοποιώ κιμά μοσχαρίσιο από λάπα, που έχει και λίγο παχάκι. Τα κάνει πιο ζουμερά, και δεν χρειάζεται να ψηθούν μέχρι τελικής πτώσης εφόσον δεν έχουν κιμά από χοιρινό. Να κρατάνε λίγο, αρπαγμένα από απέξω, αυτό είναι το ζητούμενο. Εκτός αυτού, η λάπα είναι και πιο οικονομική, κι αυτό στις μέρες μας μετράει. Προτιμήστε ελληνικό βόειο κιμά, είναι μακράν πιο νόστιμος και ασφαλής.

Για τη σάλτσα σύκα με μουστάρδα, μπορείτε να πάρετε κι έτοιμη, αλλά καμία σχέση με την σπιτική, που μπορείτε να φτιάξετε όσο το φρούτο είναι στην εποχή του.

Για τα τηγανητά πιτάκια θα χρειαστείτε απαραιτήτως μια τρυπητή κουτάλα για τηγανητά – την κουτάλα αράχνη, όπως την ονομάζουν. Θεωρώ ότι έτσι κι αλλιώς, μια τέτοια κουτάλα είναι απαραίτητη σε μια κουζίνα, καθώς στραγγίζει καλά όλο το λάδι σε ό,τι τηγανίζουμε.

Θα απλώσετε πάνω της την ανοιγμένη ζύμη για να πάρει την καμπύλη της και να γίνει σαν φωλίτσα. Προσοχή, πρώτα θα βάλετε την ανοξείδωτη κουτάλα στο καυτό λάδι, για μερικά δευτερόλεπτα, για να ζεσταθεί και να λαδωθεί, για να μην κολλήσει η ζύμη!

Πάμε να μαγειρέψουμε;

Υλικά

Για τα μπιφτέκια

  • 800 γρ. μοσχαρίσιο κιμά λάπα, περασμένο μια φορά
  • 1 φέτα ξερό ψωμί καλής ποιότητας (όχι του τοστ) ή νιφάδες βρώμης ανάλογη ποσότητα
  • 1 καρότο
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. σουμάκ
  • ½ κ.σ. κύμινο
  • 1 κ.σ. σκόρδο σε σκόνη
  • 2-3 κ.σ. φρέσκα φύλλα ρίγανης ή δυόσμου ψιλοκομμένου
  • αλάτι και φρεσκοκομμένο πιπέρι

Για τα πιτάκια

  • 2 κούπες αλεύρι μαλακό
  • νερό
  • φυτικό λάδι για τηγάνισμα

Για τη σάλτσα

  • 1 κούπα σύκα ξεφλουδισμένα
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. ξύδι
  • 1 κ.σ. σόγια σος
  • 2 κ.σ. μουστάρδα
  • λίγο αλάτι

Εκτέλεση

  1. Πρώτα ξεκινάμε με τη σάλτσα: Βάζουμε όλα υλικά σε ένα μπολ και τα χτυπάμε ελαφριά με μια ράβδο-μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αφήνουμε την σάλτσα στην άκρη
  2. Μετά φτιάχνουμε τον κιμά να τον έχουμε έτοιμο: Βάζουμε στο μούλτι το ψωμί και το καρότο σε κομμάτια, και τα τρίβουμε μέχρι να γίνουν όσο το δυνατόν να γίνει λεπτή η υφή τους
  3. Σε ένα μπολ, βάζουμε τον κιμά, το ψωμί με το καρότο, όλα τα υπόλοιπα υλικά και πλάθουμε τον κιμά. Τον χωρίζουμε σε μικρά μπιφτέκια, για να μπουν στις φωλίτσες. Τα αφήνουμε στην άκρη
  4. Στη συνέχεια ετοιμάζουμε τα πιτάκια: Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε νερό μέχρι να γίνει η ζύμη μας σφιχτή. Ας κολλάει λίγο στα χέρια.
  5. Την τοποθετούμε σε πολύ καλά αλευρωμένο πάγκο, κι αρχίζουμε να παίρνουμε αλεύρι από την επιφάνεια, και να φέρνουμε την κάτω ζύμη προς τα πάνω, διπλώνοντας, και μετά με το χέρι να την ξανανοίγουμε. Επαναλαμβάνουμε άνοιγμα-δίπλωμα αρκετές φορές γυρίζοντας και τη ζύμη 180°, μέχρι να σταματήσει να κολλάει. χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλίτσες κι αρχίζουμε να ανοίγουμε τις πιτούλες όσο πιο λεπτές γίνονται – προσοχή να είναι αλευρωμένος ο πάγος σας να μην κολλήσουν
  6. Κόβουμε με μια κούπα περίπου στην περίμετρο της κουτάλας μας στρογγυλά κομμάτια της ζύμης και τα αφήνουμε στην άκρη. Όσα κομμάτια περισσέψουν, εννοείται ότι μπορείτε να τα ξαναπλάσετε ή να φτιάξετε φωλίτσες με τις λουρίδες τους – ΔΕΝ πετάμε ΤΙΠΟΤΑ!
  7. Βάζουμε το λάδι σε βαθύ τηγάνι να κάψει, αλλά σε μέτρια φωτιά, βουτάμε πρώτα την κουτάλα για λίγα δευτερόλεπτα κι απλώνουμε πάνω της την κάθε πίτα. Θα αρχίσει να τηγανίζεται και να κάνει φουσκαλίτσες. Μόλις ροδίσει κι από τις δυο πλευρές, βάζετε την επόμενη.
  8. Τέλος, βάζουμε το σχαροτήγανο στη φωτιά να κάψει πολύ καλά, και ψήνουμε τα μπιφτέκια μας

Μπορείτε να συνοδέψετε το πιάτο σας με ψητά λαχανικά ή ιδανικά, με καλαμπόκι.

Καλή σας όρεξη και διασκέδαση – η ζύμη για τα τηγανητά πιτάκια θα σας είναι χρήσιμη για πολλές χρήσεις!

Related Posts