Μεταμορφώνουμε τις φτερούγες γαλοπούλας σε γκουρμέ πιάτο με καστανό ρύζι!

Πάμε να κερδίσουμε ένα ακόμα στοίχημα μαγειρεύοντας νόστιμα, υγιεινά αλλά προπάντων οικονομικά, γιατί οι… ακριβές συνταγές είναι για λίγα πορτοφόλια!

Οι φτερούγες της γαλοπούλας είναι το πιο ταπεινό και οικονομικό μέρος του πουλιού, γι’ αυτό και η τιμή τους είναι πολύ χαμηλή σε σχέση με το στήθος, σχεδόν στον 1/3. Δεν πειράζει! Εμείς θα τις μεταμορφώσουμε σε γιορτινό ή Κυριακάτικο γκουρμέ γεύμα, απλά και οικονομικά.

Για κάθε μερίδα θα χρειαστείτε μια φτερούγα που μπορείτε να βρείτε σε όλα τα σούπερ μάρκετ και, σε αντίθεση με εκείνες του κοτόπουλου, έχουν μπόλικο κρεατάκι που μαζί με το ρύζι, θα σας προσφέρει ένα πλούσιο σε γεύση, αλλά και θρεπτική αξία πιάτο.

Βαθμός δυσκολίας : Μέτρια Χρόνος προετοιμασίας : 15΄ Χρόνος μαγειρέματος : 25΄ Μερίδες : 2-4

Υλικά

Για το κρέας

  • 2-4 Φτερούγες γαλοπούλας (ή όσες θέλετε ανάλογα με τις μερίδες)
  • 500 γρ νερό
  • Μυρωδικά (θυμάρι, φρέσκια ρίγανη, φρέσκο κάρυ)
  • 1 κ.σ. βούτυρο γάλακτος
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 1 κ.σ. κορν φλάουερ
  • 1 κ.σ. σόγια σως
  • 1 κ.σ. κόκκινο πιπέρι
  • μπαχαρικά: κάρυ, πάπρικα
  • αλάτι

Για το ρύζι

  • Το ζωμό από τη γαλοπούλα
  • 250 γρ καστανό ρύζι
  • 1/2 κούπα μαύρες σταφίδες
  • 1 μικρή σελινόρυζα
  • σέλινο ψιλοκομμένο
  • 2 μέτρια καρότα
  • Μυρωδικά (θυμάρι, φρέσκια ρίγανη, φρέσκο κάρυ)
  • 2 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
  • αλάτι

Εκτέλεση

Αν έχετε χύτρα προτιμήστε την γιατί μειώνεται ο χρόνος μαγειρέματος κατά πολύ, τόσο για το κρέας όσο και για το καστανό ρύζι, που θέλει τον χρόνο του για να βράσει.

  1. Πλένετε τις φτερούγες και τις βάζετε σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό να βράσουν, σε χαμηλή φωτιά μαζί με τα μυρωδικά, μέχρι το κρεατάκι να μαλακώσει εντελώς. Αν τις αφήσετε να μουλιάσουν στο αλατισμένο νερό από πριν για καμία ωρίτσα, το βράσιμο θα γίνει πιο γρήγορα
  2. Όταν μαλακώσουν τις αφαιρείτε και τις τοποθετείτε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι.
  3. Αφαιρείτε τα μυρωδικά από το ζωμό και βγάζετε στην άκρη και μισή κούπα από αυτόν και τον κρατάτε
  4. Όσο να βράσουν οι φτερούγες: α) έχετε καθαρίσει την σελινόρυζα και τα καρότα, και τα έχετε κόψει σε κύβους, και τα κοτσανάκια με τα φύλλα ψιλοκομμένα, β) έχετε ξεβγάλει σε ζεστό νερό το ρύζι και τις μαύρες σταφίδες
  5. Ρίχνετε τα πάντα στο ζωμό από τις φτερούγες και μαγειρεύετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι το ρύζι να μαλακώσει και να φουσκώσει. Θέλει περίπου 25′ λεπτά – Προσοχή: Αν μαγειρέψετε τις φτερούγες χωρίς χύτρα, θα πρέπει να συμπληρώσετε το νερό για το ρύζι, να γίνει πάλι 500 γρ.
  6. Στο τηγάνι αρχίζετε να ροδίζετε τις φτερούγες χωρίς ακόμα να προσθέσετε τις λιπαρές ουσίες, ώστε να φύγει η υγρασία τους.
  7. Μετά προσθέτετε το βούτυρο γάλακτος και το λάδι, τα μπαχαρικά, αλατίζετε λίγο ακόμα, κι όταν πια ροδίσουν για τα καλά, προσθέτετε την μουστάρδα και το μέλι, τις φέρνετε μερικές βόλτες μέχρι να καραμελώσουν και τις αφαιρείτε από το τηγάνι.
  8. Στην μισή κούπα ζωμό που έχετε κρατήσει, διαλύετε το κορν φλάουερ και τη σόγια σως, ρίχνετε το μείγμα στο τηγάνι και το μαγειρεύετε ελάχιστα μέχρι να πήξει η σαλτσούλα
  9. Μόλις γίνει και το ρύζι, προσθέτε το φρέσκο βούτυρο και το αποσύρετε από τη φωτιά
  10. Σερβίρετε τις καραμελωμένες φτερούγες με το ρύζι και το περιχύνετε με την σάλτσα

Καλή απόλαυση!

Related Posts