Αυτή είναι μια υπέροχη σούπα που θυμίζει μπορς, γεμάτη χρώματα που την κάνουν να φαίνεται υπέροχη, να έχει ωραία γεύση και να είναι πολύ υγιεινή
Ό,τι πρέπει για τις τσουχτερές μέρες ή και νύχτες του χειμώνα, η σούπα αυτή έχει μια γήινη γεύση για απόλαυση και ανακούφιση από το κρύο.

Υλικά
- 4 κουταλιές της σούπας βούτυρο ή 2 κ.σ. βούτυρο και 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 3 μέτρια κρεμμύδια, κομμένα σε κομμάτια 2 εκατ.
- 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 2 μικρά παντζάρια, ξεφλουδισμένα και κομμένα σε κύβους 2 εκατ.
- 4 έως 5 μέτρια καρότα, κομμένα σε κύβους 2 εκατ.
- 4 κλωνάρια σέλινου, κομμένα σε κομμάτια 2 εκατ.
- ½ μέτρια σελινόριζα, ξεφλουδισμένη και κομμένη σε κύβους 2 εκατ.
- ¾ φλιτζανιού ψιλοκομμένο άνηθο
- 2 λίτρα νερό
- 500 γρ ντομάτα κονκασέ
- Ξύσμα και χυμό από 1 πορτοκάλι
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- Ξινή κρέμα (ή γιαούρτι στραγγιστό) για γαρνίρισμα
- Ψωμί ολικής αλέσεως (ή άλλο ψωμί,) για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Τοποθετούμε την πυρίμαχη κατσαρόλα ή άλλο βαθύ, φαρδύ τηγάνι σε χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε το το βούτυρο ή το μείγμα βουτύρου-ελαίου.
- Όταν λιώσει το βούτυρο, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μην ροδίσουν.
- Ανεβάζουμε τη φωτιά σε μέτρια προς δυνατή και προσθέτουμε τα παντζάρια, τα καρότα, το σέλινο, τη σελινόριζα και τον μισό άνηθο. Σοτάρουμε, ρυθμίζοντας τη θερμότητα όπως χρειάζεται, μέχρι τα λαχανικά να βγάλουν τα υγρά τους, να στεγνώσουν και να αρχίσουν να γίνονται χρυσαφί αλλά όχι καφέ, για περίπου 20 λεπτά.
- Προσθέτουμε το νερό και τις ντομάτες με το ζουμί τους και αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Μειώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά, περίπου 45 λεπτά.
- Προσθέτουμε το ξύσμα και το χυμό πορτοκαλιού και τον υπόλοιπο άνηθο.
- Προσθέτουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για το σερβίρισμα, βάζουμε σε κάθε μπολ από πάνω από μια ξινή κρέμα ή γιαούρτι στραγγιστό.
- Σερβίρετε με κομμάτια ψωμιού.