Υπέροχο πιάτο για ορεκτικό ή για κύριο – σου ανοίγει η όρεξη μόνο να τα βλέπεις!
Μπορείτε να τα φτιάξετε για ορεκτικό πιάτο ή για κύριο, αν προσθέσετε στο ταψάκι σας λίγο περισσότερο νερό και μερικές πατατούλες!
Η νοστιμιά του “δεν παίζεται” και όταν το φτιάξετε να ξέρετε το εξής: Θα σας ζητήσουν να το ξαναφτιάξετε ?!
Πάμε γρήγορα στην κουζίνα να τα ετοιμάσουμε!
Υλικά
- 4 στρογγυλά κολοκύθια
- 6 φέτες καπνιστό μπέικον
- 1 μεγάλη πιπεριά Φλωρίνης (ή 2 μικρές)
- 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 1 αυγό
- 1 κούπα γάλα
- ½ κούπα αλεύρι
- λίγο ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. γλυκού φρέσκο βούτυρο
- ½ κούπα τριμμένο τυρί – κεφαλογραβιέρα ή παρμεζάνα ή ό,τι άλλο προτιμάτε
- 4 κ.σ. φύλλα φρέσκο θυμάρι (ή ψιλοκομμένο μαϊντανό)
- λίγο τριμμένο κόλιανδρο
- 1 κ.σ. μοσκοκάρυδο
- αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
- Πλένετε καλά τα κολοκύθια και τα κόβετε στη μέση, κόβετε και τις άκρες τους
- Αφαιρείτε την σάρκα τους και τα βάζετε σε κατσαρόλα σκεπασμένα με λίγο αλατισμένο νερό να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν (όχι να διαλυθούν) – Τα αφαιρείτε και τα βάζετε σε ταψί ή πυρέξ
- Κόβετε σε μικρά κομματάκια την σάρκα από τα κολοκύθια, τις πιπεριές σε μικρά κυβάκια, και τα φρέσκα κρεμμυδάκια
- Σε ένα τηγάνι βάζετε το λάδι και σε μέτρια φωτιά σοτάρετε τη σάρκα από τα κολοκύθια, τις πιπεριές, τα κρεμμυδάκια, τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά – Αλατοπιπερώνετε
- Μόλις μαλακώσουν και πιούν σχεδόν όλα τα υγρά τους ρίχνετε το μπέικον και σοτάρετε 1-2 λεπτά ακόμα
- Στη συνέχεια προσθέτετε και το αλεύρι κι ανακατεύετε να πάει παντού – μαγειρεύετε για 1 λεπτό ακόμα
- Μέσα στο γάλα σπάτε το αυγό, ανακατεύετε καλά και το προσθέτετε στο μείγμα λαχανικών – Ανακατεύετε να γίνει μια ελαφριά μπεσαμέλ και το βγάζετε από τη φωτιά (αν είναι σφιχτή προσθέστε λίγο ακόμα γάλα ή νερό)
- Ρίχνετε μέσα στη μπεσαμέλ λαχανικών το τριμμένο τυρί και μια κουταλιά φρέσκο βούτυρο
- Γεμίζετε τα κολοκύθια, ρίχνετε κι από πάνω λίγο τυράκι. Βάζετε στον πάτο του ταψιού/πυρέξ λίγο νερό ίσα να τον καλύψει και ψήνετε στο φούρνο στους 180° για περίπου 25′ μέχρι να πάρει η μπεσαμέλ χρώμα
Απολαύστε!