Βελουτέ σούπα από κολοκύθα

Μια τέλεια σούπα για χορτοφάγους και όχι μόνο, μες τη γλύκα, που μπορείτε να σερβίρετε και με εντυπωσιακό τρόπο

Βαθμός δυσκολίας : Εύκολη Χρόνος προετοιμασίας : 10΄ Χρόνος μαγειρέματος : 60΄ Μερίδες : 4

Για να γίνει το σπέσιαλ σερβίρισμα θα χρειαστείτε παραπάνω κολοκύθες γιατί θα χρησιμοποιήσετε το κάτω μέρος μόνο που είναι πιο πλατύ, αλλά αυτό δεν πειράζει. Μπορείτε να φυλάξετε τα υπόλοιπα κομμάτια στο ψυγείο και να φτιάξετε ένα σωρό άλλα πράγματα -πουρέ, πίτες και πιτάκια, κέικ…

Για το φιστικοβούτυρο, προσέξτε να είναι “καθαρό”, δηλαδή φτιαγμένο αποκλειστικά από φιστίκια, και να μην έχουν πρόσμειξη από φοινικέλαιο κάτι που δυστυχώς συμβαίνει σε πολλές μάρκες που βρίσκουμε στο μάρκετ. Απλά… απαράδεκτο!

Υλικά

  • 4 μισά από κολοκύθες ποικιλία butternut (ή δυο αν δεν την σερβίρετε μέσα στην ίδια)
  • 2 κουταλιές φυστικοβούτυρο (κραντς, κατά προτίμηση, δηλαδή με κομματάκια)
  • Μπόλικα μυρωδικά (θυμάρι, δυόσμο, βασιλικό)
  • 2-3 κουταλιές κολοκυθόσπορους
  • Κρουτόν από φρέσκο ψωμί ή πιτάκια για σουβλάκι σε κομμάτια
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Νερό

Εκτέλεση (για το ιδιαίτερο σερβίρισμα)

  1. Κόβετε τις κολοκύθες στη μέση και αφαιρείτε καλά τα σπόρια και τις ίνες
  2. Γεμίζετε το βαθούλωμα με τα μυρωδικά
  3. Βάζετε μια σχάρα σε ταψί με νερό, και τοποθετείτε πάνω τις κολοκύθες
  4. Τις ψήνετε στο φούρνο στους 180° για περίπου μια ώρα, μέχρι να μαλακώσει ο καρπός
  5. Αφαιρείτε προσεκτικά με ένα κουτάλι τη σάρκα από τις κολοκύθες ώστε να μην τρυπήσει η φλούδα
  6. Με ένα ραβομπλέντερ ή στο απλό μίξερ πολτοποιείτε την ψημένη κολοκύθα με τα μυρωδικά
  7. Την τοποθετείτε σε μια κατσαρόλα και προσθέτετε το φυστικοβούτυρο, και όσο νερό χρειαστεί να γίνει η σούπα παχύρρευστη, βελουτέ – αλατοπιπερώνετε και βράζετε για 1-2 λεπτά
  8. Ετοιμάζετε τα κρουτόν σας ή τηγανίζετε τις πίτες για σουβλάκι
  9. Περνάτε 1-2 λεπτά τους κολοκυθόσπορους από το τηγάνι να γίνουν τραγανοί
  10. Βάζετε στον πάτο της άδειας κολοκύθας τα κρουτόν ή τα πιτάκια κομμένα σε μικρά κομμάτια, και από πάνω ρίχνετε τη σούπα
  11. Διακοσμείτε με τους σπόρους και με κρουτόν ή πιτάκια

Tip: Τους σπόρους από τις κολοκύθες ΜΗΝ τους πετάτε. Το μότο μας: Δεν πετάμε τίποτα. Τους πλένετε, τους αλατίζετε και τους ψήνετε κι αυτούς μαζί στον φούρνο, κι έχετε έναν τέλειο πασατέμπο!

Related Posts