Τσαπάτι: Το Ινδικό ψωμί για πολλές χρήσεις!

Οι Ινδοί έχουν πολλών ειδών ψωμάκια, ανάλογα την περιοχή και ποιο πιάτο συνοδεύουν
Μερικά από αυτά είναι:

Bhatura
Bhatura
Chapati
Chapati
Dosa
Dosa
Luchi
Parotta
Papadsban
Puri

Και πολλά άλλα.

​Πάμε να φτιάξουμε τσαπάτι που είναι από το πλέον παραδοσιακό ψωμί στην Ινδία. Ιδανικό ακόμα και για συνοδευτικό με το δικό μας σουβλάκι, για σάλτσες, σούπες και κάρι, ή με γέμιση σε ρολό σαν σάντουιτς. Είναι εξαιρετικά νόστιμα και υγιεινά!

Για 10 τσαπάτι

Υλικά

​2 κούπες (περίπου 200 γρ.) αλεύρι ολικής άλεσης, συν περισσότερο για πασπάλισμα
Μια πρέζα αλάτι
1/2 κούπα (125 mL) νερό

Οδηγίες

Βάζετε το αλεύρι και το αλάτι σε ένα μεγάλο γυάλινο μπολ ή από ανοξείδωτο ατσάλι.

Προσθέστε τη 1/2 κούπα νερό στο αλεύρι και αρχίστε να αναμιγνύετε με τα χέρια σας μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη. Ζυμώστε στο μπολ για 4 λεπτά. Καλύψτε και αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί 30 λεπτά.

Χωρίστε τη ζύμη σε 10 ίσα κομμάτια και σχηματίστε μπαλάκια. Πασπαλίστε ελαφρώς την επιφάνεια εργασίας με αλεύρι. Πάρτε ένα μπαλάκι, πιέστε το με τις παλάμες των χεριών σας και πασπαλίστε το με αλεύρι. Με έναν πλάστη φτιάξτε έναν κύκλο με διάμετρο 12 εκ. και αρκετά λεπτό.

Προθερμάνετε ένα βαρύ τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Μετά χαμηλώστε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή. Βάλτε ένα τσαπάτι στο τηγάνι και αφήστε το 10 δεύτερα, μέχρι να αρχίσει να φουσκώνει. Γυρίστε το τσαπάτι και ψήστε το από την άλλη πλευρά.

Το τσαπάτι είναι έτοιμο όταν φουσκώσει και εμφανιστούν καφέ σημάδια στην κάτω πλευρά. Η ζύμη θα γίνει πιο ανοιχτόχρωμη.

​Δείτε την “έξπερ” πως τα πλάθει:

Related Posts