I ❤ kouzina
Image default
ΜαγειρικήΨωμί/Πίτσα/Πίτες

Τραγανή πρασοτυρόπιτα με φύλλο καλαμποκιού

Σήμερα θα φτιάξουμε μια χρυσαφένια και τραγανή πρασοτυρόπιτα για όσους έχουν -ή νομίζουν ότι έχουν- δυσανεξία στη γλουτένη, και όχι μόνο!

Βαθμός δυσκολίας : Εύκολη Χρόνος προετοιμασίας : 15΄ Χρόνος μαγειρέματος : 45-50΄ Μερίδες : 6

Λέω και όχι μόνο, γιατί είναι τόσο νόστιμη που δεν χρειάζεται να έχετε δυσανεξία στη γλουτένη για να είναι η αφορμή να την φτιάξετε.

Και λέω “όσους νομίζουν” γιατί πιστεύω ότι πολλοί είναι εκείνοι που δεν έχουν δυσανεξία στη γλουτένη, αλλά έτσι νομίζουν, επειδή κάτι άλλο είναι που τους προκαλεί τα προβλήματα. Χιλιάδες χρόνια τα σιτηρά θρέφουν εκατομμύρια σε διάφορους λαούς, κι όμως τα τελευταία χρόνια ξαφνικά ανακαλύφθηκε η δυσανεξία στη γλουτένη.

Για κάντε όμως ένα πείραμα: αντί να φάτε π.χ. το επεξεργασμένο ψωμί του μάρκετ που είναι μπίμπα στην επεξεργασία, ακόμα κι αυτό του φούρναρη που είναι επίσης μπίμπα σε συντηρητικά και διάφορες φουσκωτικές ύλες, πάρτε καλό βιολογικό αλεύρι και βιολογική μαγιά, φτιάξτε το δικό σας ψωμάκι, με λίγο φρέσκο λαδάκι μέσα, κι αν τότε δεν έχετε συμπτώματα θα ξέρετε ότι δεν είναι η γλουτένη που σας πειράζει αλλά τα πέριξ αυτής!

Αλλά τίποτα κι απ’ όλα αυτά να μην ισχύουν, αν φτιάξετε αυτή την πίτα θα την απολαύσετε και με το παραπάνω! Πολλές συνταγές προσθέτουν κι ένα μέρος αλεύρι επειδή το καλαμποκάλευρο είναι δύσκολο να γίνει ζύμη, αλλά δεν είναι απαραίτητο, αν βάλετε λίγο νισεστέ, έχετε ο ίδιο αποτέλεσμα και μάλιστα πολύ καλύτερο, η κρούστα γίνεται πιο τραγανή!

Πριν σας δώσω όλη τη συνταγή, απλά δείτε στις φωτογραφίες του σλάιντ πως κάνετε τη βάση, ρίχνετε τη γέμιση, σκεπάζετε με πιο ρευστή ζύμη και ψήνετε. Το μαύρο σουσάμι της πάει τέλεια!

100_5110

Στρώνετε καλά τη ζύμη στη βάση και στα πλαϊνά

100_5113

Προσθέτετε τη γέμιση

100_5114

Σκεπάζετε με την πιο υγρή ζύμη και πασπαλίζετε με σουσάμι

100_5117

Ψήνετε για περίπου 50΄ στους 180°

100_5110 100_5113 100_5114 100_5117

Θα χρειαστείτε ένα ταψάκι 25 εκατ. – προσωπικά χρησιμοποιώ τα καπάκια από γάστρες τύπου πυρέξ. Συνιστώ να έχετε μια στην κουζίνα σας, γιατί έχουν πολλαπλές χρήσεις, ακόμα και μόνο το καπάκι!

Πάμε να μαγειρέψουμε;

Τραγανή πρασοτυρόπιτα με φύλλο καλαμποκιού

I ❤ kouzina Τραγανή πρασοτυρόπιτα με φύλλο καλαμποκιού Τραγανή πρασοτυρόπιτα με φύλλο καλαμποκιού Εκτυπώστε
Μερίδες: 6 Χρόνος Προετοιμασίας: Χρόνος μαγειρέματος:
Nutrition facts: calories fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Υλικά

  • 350 γρ. καλαμποκάλευρο
  • 2 κ.σ. γεμάτες νισεστέ
  • 2 πράσα μεγάλα κομμένα σε ροδέλες
  • 100 ml ηλιέλαιο + 1 κ.σ. ελαιόλαδο για τη ζύμη
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο για τη γέμιση
  • 100 γρ. τυρί φέτα
  • 100 γρ. τυρί γραβιέρα
  • 100 γρ. τυρί τσένταρ
  • μισή κούπα γάλα
  • 1 πρέζα τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 1 λίγο τριμμένο κόλιανδρο
  • αλάτι & πιπέρι
  • νερό όσο χειραστεί

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε τις 2 κ.σ. ελαιόλαδο σε τηγάνι και σοτάρουμε τα κομμένα πράσα σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαραθούν
  2. Ρίχνουμε 2-3 κ.σ. από το καλαμποκάλευρο, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε το μείγμα μέχρι να αρχίσει να ροδίζει ελαφριά
  3. Προσθέτουμε το γάλα και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε να πήξει η μπεσαμέλ. Τη θέλουμε όχι πολύ σφιχτή, οπότε αν χρειαστεί προσθέστε λίγο νερό ή περισσότερο γάλα
  4. Ρίχνουμε τα τυριά κομμένα σε μικρά κομματάκια, σβήνουμε τη φωτιά κι ανακατεύουμε ελαφριά μέχρι να λιώσουν από τη θερμοκρασία της μπεσαμέλ μας
  5. Βάζουμε το καλαμποκάλευρο σε ένα μπολ και προσθέτουμε τις 2 κ.σ. νισεστέ
  6. Αλατίζουμε ελαφριά και προσθέτουμε το ηλιέλαιο + 1 κ.σ. ελαιόλαδο κι ανακατεύουμε μέχρι να γίνει η ζύμη γρομπαλάκια
  7. Ρίχνουμε σιγά σιγά μικρές ποσότητες νερού, όσο χρειαστεί, ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να αποκτήσουμε μια σφιχτή ζύμη
  8. Απλώνουμε λίγο περισσότερη από τη μισή στο ταψάκι, και με τα δάχτυλά μας τη στρώνουμε να πάει καλά και ομοιόμορφα παντού, χωρίς να αφήσει κενά ή να έχει βουναλάκια – επικαλύπτουμε και τα πλαϊνά
  9. Ρίχνουμε από πάνω τη γέμιση
  10. Στο υπόλοιπο αλεύρι προσθέτουμε λίγο παραπάνω νερό, προσεκτικά μέχρι να αποκτήσουμε μια πιο ρευστή ζύμη, σαν χυλός, αλλά όχι νερουλή
  11. Επικαλύπτουμε τη γέμιση και φροντίζουμε πάλι να γίνει ομοιόμορφα χωρίς κενά ή μαζεμένη σε μια μεριά – δεν θέλουμε να γίνει ογκώδης
  12. Πασπαλίζουμε με μαύρο (ή και λευκό) σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° για 45-50΄ μέχρι να ροδίσει, με προσοχή να μην παραψηθεί και γίνει το φύλλο πολύ σκληρό
  13. Καλή επιτυχία και απόλαυση!

Δείτε ακόμα

Total
1
Share