Τούρτα «κολιμπρί»

Αυτό το εξαιρετικά απλό τροπικό κέικ συχνά συνδέεται με τον αμερικανικό Νότο, όπου πιστεύεται ότι έχει υιοθετήσει μια παγωμένη κρέμα τυριού, και πιθανότατα προέρχεται από την Τζαμάικα

Μερικοί λένε ότι αυτό το κέικ είναι αρκετά γλυκό ώστε προσελκύει ακόμη και κολίβρια, ενώ άλλοι λένε ότι το όνομα προέρχεται από το πώς οι μπανάνες, ένα βασικό συστατικό του κέικ, μοιάζουν με το ράμφος του πουλιού. Το τελικό αποτέλεσμα έχει γεύση παρόμοια με το ψωμί μπανάνας, αλλά με την υγρασία και τη γεύση ενός κέικ καρότου γεμάτο μπαχαρικά!

Για να φτιάξετε κέικ κολιμπρί, θα χρειαστείτε μόνο συνηθισμένα, εύκολα προσβάσιμα υλικά: αλεύρι, ζάχαρη, αλάτι, μαγειρική σόδα, τριμμένη κανέλα, αυγά, φυτικό λάδι, εκχύλισμα βανίλιας, τριμμένο ανανά σε χυμό σε κονσέρβα, μπανάνες και πεκάν, τα οποία πεκάν μπορείτε να αντικαταστήσετε με καρύδια.

Για το frosting τυριού, θα χρειαστείτε μαλακό τυρί κρέμα, βούτυρο, ζάχαρη άχνη, και εκχύλισμα βανίλιας. Για την κορυφή, θα χρειαστείτε περισσότερα πεκάν, ή καρύδια.

Μπορείτε να κάνετε την τούρτα δίπατη, ή τρίπατη επιλέγοντας πόσες στρώσεις θέλετε.

Βαθμός δυσκολίας : Εύκολη Χρόνος προετοιμασίας : 20΄ Χρόνος μαγειρέματος : 45΄ Μερίδες : 10-12

Υλικά

ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΤΑ

  • 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 ½ κούπες κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • ¾ κ.γ. αλάτι
  • ¾ κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1 κούπα φυτικό λάδι
  • 2 μεγάλα αυγά χτυπημένα
  • 1 ½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1¾ κούπες περίπου  θρυμματισμένος ανανάς κονσέρβας σε χυμό (με το χυμό του)
  • 2 ώριμες μπανάνες, ψιλοκομμένες
  • 1 κούπα ψιλοκομμένα πεκάν

ΓΙΑ ΤΟ FROSTING

  • ¾ κούπας ανάλατο βούτυρο, μαλακωμένο
  • 200 γρ τυρί κρέμα
  • 4 κούπες ζάχαρη άχνη
  • 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
  • πρέζα αλάτι

Εκτέλεση

  1. Για το κέικ: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°
  2. Ανακατεύουμε μαζί το αλεύρι, τη ζάχαρη, την κανέλα, το αλάτι, τη σόδα σε ένα μεγάλο μπολ
  3. Ανακατεύουμε με το λάδι, τα αυγά, τη βανίλια και τον ανανά μέχρι να ομογενοποιηθούν
  4. Πολτοποιούμε τις μπανάνες και τις προσθέτουμε στο μπολ με τα πεκάν. Ανακατεύουμε να ενωθούν
  5. Λαδώνουμε 2 ή 3 στρογγυλά ταψιά 20 εκατοστών
  6. Μοιράζουμε το μείγμα ομοιόμορφα ανάμεσα στα προετοιμασμένα ταψιά
  7. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 33 με 37 λεπτά
  8. Αφήστε να κρυώσουν λίγο και στη συνέχεια αναποδογυρίστε τα κέικ στη σχάρα, κι αφήστε να κρυώσουν εντελώς, περίπου 1 ώρα
  9. Για το frosting: Χτυπήστε το βούτυρο και το τυρί κρέμα σε ένα μίξερ σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να γίνει λείο και κρεμώδες, 2 έως 3 λεπτά
  10. Προσθέστε τη ζάχαρη άχνη και ανακατέψτε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενωθούν.
  11. Ξύστε τα πλαϊνά και τον πάτο του μπολ. Προσθέτουμε τη βανίλια και το αλάτι. Χτυπάμε το frosting σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα μέχρι να γίνει ελαφρύ και αφράτο, περίπου 2 λεπτά.
  12. Τοποθετήστε μια από τις στρώσεις του κέικ σε ένα πιάτο σερβιρίσματος και προσθέστε από πάνω περίπου 1 φλιτζάνι από το frosting, απλώνοντας ομοιόμορφα μέχρι την άκρη. Ρίχνουμε από πάνω τη δεύτερη στρώση κέικ. Επαναλάβετε το ίδιο αν έχετε και τρίτη βάση
  13. Απλώστε το υπόλοιπο frosting στην κορυφή και στα πλαϊνά του κέικ
  14. Για να διακοσμήσετε το κέικ: Πιέστε τα μισά πεκάν κατά μήκος της βάσης του κέικ και γύρω από την κορυφή του κέικ για να δημιουργήσετε ένα δαχτυλίδι.

Σημείωση: Μπορείτε επίσης να το κάνετε πιο εξωτικό, διακοσμώντας το με βρώσιμα λουλουδάκια!

Ο Jamie Oliver δίνει τη δική του συνταγή

Related Posts