Σπανακόρυζο ογκρατέν

Το σπανακόρυζο είναι ένα υπέροχο λαδερό φαγητό, αλλά σήμερα θα το ντύσουμε στα γιορτινά, για τους «δύσκολους» που δεν αγαπούν το σπανάκι!

Κι έτσι από καθημερινό, λαδερό και νηστίσιμο, σπανακόρυζο με χαμηλές θερμίδες, θα το κάνουμε γκουρμέ για πιο ιδιαίτερες καταστάσεις – πρώτο πιάτο στο τραπέζι καλεσμένων ή ακόμα και Κυριακάτικο!

Επιλέξτε τα τυριά που λιώνουν της αρεσκείας σας, και προτιμήστε ρύζι νυχάκι ή Καρολίνα.

Η συνταγή μπορεί να έχει περισσότερα υλικά από το απλό σπανακόρυζο, αλλά γίνεται πανεύκολα και δεν θέλει μεγάλη προετοιμασία, για να μπορέσετε να απολαύσετε τη μέρα ή τους καλεσμένους σας!

Σπανακόρυζο ογκρατέν

I ❤ kouzina Σπανακόρυζο ογκρατέν Σπανακόρυζο ογκρατέν Εκτυπώστε
Μερίδες: 4-6 Χρόνος προετοιμασίας: Χρόνος μαγειρέματος:
💗 💗 💗

Υλικά

    • 1 κούπα ρύζι νυχάκι ή Καρολίνα
    • 300 γρ, σπανάκι χοντροκομμένο
    • 1 ματσ. φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους ψιλοκομμένα
    • 1/2 ματσ. άνηθο
    • 2 αυγά
    • ½ κούπα κρέμα γάλακτος
    • 200 γρ. φρέσκο τυρί κρέμα
    • 350 γρ τυρί τριμμένο mix - κασέρι, κεφαλογραβιέρα, τσένταρ
    • 2 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
    • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε πολύ καλά το ρύζι μας με ζεστό νερό να φύγει όσο γίνεται το πολύ άμυλο
  2. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα μπόλικο νερό, αλατίζουμε κι όταν πάρει βράση ρίχνουμε το ρύζι και το αφήνουμε μέχρι να μαγειρευτεί καλά
  3. Όταν είναι έτοιμο, προσθέτουμε το σπανάκι, ανακατεύουμε κι αφήνουμε ελάχιστα να μαγειρευτεί (ένα λεπτό) ίσα που να μαραθεί
  4. Σουρώνουμε καλά το μείγμα να φύγουν σχεδόν όλα τα υγρά του
  5. Το ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα εκτός φωτιάς, και προσθέτουμε πρώτα το βούτυρο όσο είναι ζεστό να λιώσει και να πάει παντού
  6. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο ψιλοκομμένο, τα τυριά (κρατάμε λίγα για από πάνω) κι ανακατεύουμε
  7. Χτυπάμε καλά τα αυγά και τα προσθέτουμε στο μείγμα, αλατοπιπερώνουμε κι ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν τα υλικά
  8. Βάζουμε το μείγμα σε ένα πυρέξ ή ταψάκι, ρίχνουμε από πάνω το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε στο φούρνο σε θερμοκρασία 180° για μισή ώρα

Καλή απόλαυση!

Σημειώσεις

Σημείωση: Μπορείτε να το κάνετε ακόμα πιο πλούσιο και γιορτινό προσθέτοντας τηγανισμένα κομμάτια μπέικον ή λουκάνικα

Related Posts