Σούπα λαχανικών με βρώμη – Νηστίσιμη και μη

Αυτή η υπέροχη σούπα επιβεβαιώνει το ρητό, Ουκ εν τω πολλώ το ευ! Με λίγα υλικά αλλά σε έξυπνο συνδυασμό μπορείτε να φτιάξετε πιάτα έξυπνα, θρεπτικά, και οικονομικά!

Βαθμός δυσκολίας : Εύκολη Χρόνος προετοιμασίας : 15΄ Χρόνος μαγειρέματος : 25΄ Μερίδες : 4

Θα σας δώσω δυο εκδοχές της συνταγής, μια κανονική και μια νηστίσιμη/vegan. Τα υλικά έτσι κι αλλιώς είναι λίγα και στη δεύτερη εκδοχή λιγότερα. Όμως τι κάνει τη σούπα σπέσιαλ τελικά; Ένα υλικό, το πορτοκάλι, που δίνει υπέροχο άρωμα και δένει τέλεια με τα υπόλοιπα.

Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες, λόγω της αγαπημένης φλούδας πορτοκαλιού που προσφέρει βιταμίνη D, αλλά και της βρώμης που είναι μεγάλης θρεπτικής αξίας!

Στη νηστίσιμη/vegan εκδοχή, μπορείτε να αντικαταστήσετε το φρέσκο βούτυρο με ελαιόλαδο ή βούτυρο καρύδας, και την κρέμα γάλακτος στο σερβίρισμα με κρέμα καρύδας.

Επίσης οι αναλογίες νερού-βρώμης είναι απλά προτεινόμενες, και είναι στην ελεύθερη βούληση σας να τις αλλάξετε κατά πόσο θέλετε να κάνετε την σούπα πιο πηχτή ή πιο αραιή.

Πάμε στην κουζίνα να την ετοιμάσουμε!

Υλικά

  • 2 πράσα κομμένα σε λωρίδες
  • 3 καρότα τριμμένα
  • 2 κούπες βρώμη
  • 5-6 κούπες νερό (λιγότερο ή περισσότερο)
  • 2 κ.σ. φυτικό έλαιο
  • 2 κ.σ. φρέσκο βούτυρο (ή λάδι καρύδας)
  • 1 πορτοκάλι – το ξύσμα και ο χυμός
  • κρέμα γάλακτος για σερβίρισμα
  • αλάτι και μπαχαρικά της αρεσκείας σας (προτεινόμενα: πράσινο πιπέρι, πιπέρι καγιέν, πάπρικα καπνιστή, κάρυ)

Εκτέλεση

  1. Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, βάζετε τη βρώμη και την καβουρδίζετε για 1-2 λεπτά μέχρι να πάρει ελάχιστο χρώμα – Προσοχή, να μην σας μαυρίσει γιατί θα πικρίσει!
  2. Προσθέτετε το φυτικό έλαιο και τα πράσα κι ανακατεύετε – αφήνετε να μαγειρευτούν ελάχιστα μέχρι να μαλακώσουν λίγο
  3. Ρίχνετε το νερό κι ανακατεύετε. Μόλις πάρει βράση, ξαφρίζετε τη σούπα από τον αφρό της βρώμης
  4. Προσθέτετε τα καρότα, το ξύσμα πορτοκαλιού, το χυμό, το αλάτι και τα μπαχαρικά της αρεσκείας σας κι αφήνετε τη σούπα να βράσει σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει, περίπου 10 με 15 λεπτά
  5. Σβήνετε τη φωτιά και προσθέτετε το φρέσκο βούτυρο
  6. Ανακατεύετε, και σερβίρετε τη σούπα με λίγη κρέμα γάλακτος ή κρέμα καρύδας από πάνω

Τόσο γρήγορη, τόσο εύκολη, τόσο θρεπτική και το πορτοκάλι είναι αυτό που την απογειώνει!

 

Related Posts