Shepherd’s pie: Η πίτα του βοσκού

Αυτή η συνταγή για την πίτα του βοσκού είναι το απόλυτο comfort food, κυριολεκτικά. Με μια πλούσια βάση κρέατος και μια χρυσή κρούστα από πουρέ πατάτας, είναι ένα γεύμα δεν απογοητεύει ποτέ!

Η πίτα του βοσκού στην ουσία είναι μαγειρεμένος κιμάς με πουρέ πατάτας. Είναι αγγλικής και ιρλανδικής προέλευσης, αλλά είναι εξαιρετικά δημοφιλές και στις Ηνωμένες Πολιτείες και με πολλές παραλλαγές.

Φτιάχνεται με κιμά και ψιλοκομμένα λαχανικά, που σιγοβράζονται σε πλούσιο σάλτσα, στη συνέχεια συμπληρώνεται με πουρέ πατάτας και ψήνεται. Στην Αγγλία,
χρησιμοποιούν σχεδόν πάντα κιμά αρνιού, ενώ οι Αμερικάνοι τον φτιάχνουν συνήθως με μοσχαρίσιο κιμά, επίσης πολύ νόστιμο σαν εναλλακτική επιλογή.

Βαθμός δυσκολίας : Μέτρια Χρόνος προετοιμασίας : 25΄
Χρόνος μαγειρέματος : 20+30΄ Μερίδες : 6

Υλικά

Για το κιμά

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 κιλό άπαχο μοσχαρίσιο κιμά -ή κιμά αρνί
  • 2 κ.γ. αποξηραμένα φύλλα μαϊντανού (μπορείτε να βάλετε και φρέσκα)
  • 1 κ.γ. αποξηραμένα φύλλα δεντρολίβανου
  • 1 κ.γ. αποξηραμένα φύλλα θυμαριού
  • 1 κ.σ. σόγια σος
  • 2 σκελίδες σκόρδο – ψιλοκομμένες
  • 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
  • 1 φλιτζάνι ζεστό νερό
  • 1 φλιτζάνι κατεψυγμένα ανάμεικτα λαχανικά (αρακά και καρότο)
  • 1/2 φλιτζάνι κατεψυγμένο καλαμπόκι
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για την επικάλυψη πατάτας

  • 700 γρ πατάτες (περίπου 2-3 μεγάλες πατάτες) καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους
  • 4 κ.σ. βούτυρο
  • 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 1/4 φλιτζάνι τυρί τριμμένη παρμεζάνα ή γραβιέρα
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Προσθέστε το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι και τοποθετήστε το σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 2 λεπτά. Προσθέστε τα κρεμμύδια. Μαγειρέψτε για 5 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα
  2. Προσθέστε τον κιμά στο τηγάνι και σπάστε τον με μια ξύλινη κουτάλα. Προσθέστε τον μαϊντανό, το δεντρολίβανο, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι. Ανακατέψτε καλά. Μαγειρεύουμε για 6-8 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το κρέας, ανακατεύοντας κατά διαστήματα
  3. Προσθέστε τη σάλτσα σόγιας και το σκόρδο κι ανακατέψτε να ενωθούν. Μαγειρέψτε για 1 λεπτό
  4. Στη συνέχεια προσθέστε το αλεύρι και τον πελτέ ντομάτας. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν
  5. Προσθέστε το ζεστό νερό, τον κατεψυγμένο αρακά και τα καρότα και το κατεψυγμένο καλαμπόκι. Αφήνουμε το μείγμα να πάρει μια βράση και μειώνουμε να σιγοβράσει. Σιγοβράζουμε για 5 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα
    Αφήνουμε το μείγμα του κρέατος στην άκρη.
  6. Ετοιμάστε τον πουρέ πατάτας: Τοποθετήστε τις πατάτες σε μια μεγάλη κατσαρόλα και καλύψτε τις με νερό. Μόλις το νερό βράσει, χαμηλώστε τη φωτιά και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες, για 10-15 λεπτά
  7. Στραγγίστε τις πατάτες σε ένα σουρωτήρι και μετά ξαναβάλτε τις στη ζεστή κατσαρόλα. Αφήστε τις πατάτες να ξεκουραστούν στη ζεστή κατσαρόλα για 1 λεπτό για να εξατμιστούν τα υπόλοιπα υγρά – Στο μεταξύ, προθερμάνετε το φούρνο στους 180°
  8. Προσθέστε το βούτυρο, το μοσχοκάρυδο, το αλάτι και πιπέρι. Πολτοποιήστε τις πατάτες και ανακατέψτε μέχρι να αναμειχθούν όλα τα υλικά. Προσθέστε την περισσότερη παρμεζάνα στις πατάτες (κρατείστε λίγη για επικάλυψη). Ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν καλά.
  9. Ρίξτε το μείγμα του κρέατος σε ένα μέτριο, πυρίμαχο ταψί, σχετικά βαθύ. Απλώστε το σε μια ομοιόμορφη στρώση. Προσθέστε από πάνω από το κρέας τον πουρέ πατάτας κι απλώστε προσεκτικά σε μια ομοιόμορφη στρώση
  10. Ψήστε για 25-30 λεπτά, μέχρι η επιφάνεια να χρυσίσει

Καλή επιτυχία και απόλαυση!

Related Posts