Σε αυτό το λαχανόρυζο κανείς δεν θα πει όχι!

Το λαχανόρυζο είναι ένα ταπεινό φαγάκι, χαμηλού μπάτζετ και επιλέγεται ως νηστίσιμο ή χορτοφαγικό πιάτο, αλλά… δεν είναι και τόσο ψηλά στις προτιμήσεις

Όμως με δυο – τρεις “πινελιές” μπορεί να γίνει τόσο απολαυστικό που θα σας το ζητάνε ξανά και ξανά!

Μπορείτε να το κάνετε πιο ζουμερό ή πιο σφιχτό σαν πιλάφι, ανάλογα με τα γούστα σας και αν δεν το θέλετε νηστίσιμο να το συνοδέψετε με λίγο γιαούρτι στο πιάτο και το φαγάκι απογειώνεται!

Βαθμός δυσκολίας Εύκολη | Χρόνος προετοιμασίας 15΄ | Χρόνος μαγειρέματος 35΄ | Μερίδες 5-6

Το λάχανο από μόνο του είναι πιο αδύναμο γευστικά συγκριτικά με το σπανάκι κι αυτό ίσως το κάνει πιο βαρετούλι, αλλά θα του δώσουμε μια ήπια γλυκόξινη γεύση και άρωμα προσθέτοντας χυμό και φλούδα πορτοκαλιού και… το γευστικό τοπίο θα αλλάξει αμέσως ?

Μπαχαρικά και μυρωδικά, θα το συμπληρώσουν και προσθέτοντας και λίγο φινόκιο θα πάρει ακόμα περισσότερο άρωμα. Πάμε να το φτιάξουμε;

Υλικά

  • 1/2 λάχανο, κομμένο σε κάθετες φέτες
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 200 γρ. ρύζι μπασμάτι ή νυχάκι
  • 1 τριμμένο καρότο
  • 1 φινόκιο ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. μαύρες σταφίδες
  • 1 πορτοκάλι – χυμός + φλούδα
  • 200 γρ. ντομάτα κονκασέ
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • σέλινο ψιλοκομμένο
  • φρέσκος δυόσμος
  • φρέσκια ρίγανη
  • 1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
  • 1 κ.γ. κουρκουμά
  • 1 κ.γ. τριμμένος κόλιανδρος
  • 3-4 αστεροειδής γλυκάνισο
  • 450 ml ζεστό νερό
  • 5-6 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι & πιπέρι
  • γιαούρτι (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  1. Τοποθετούμε μια μεγάλη βαθιά κατσαρόλα το λάδι και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι και σοτάρουμε για λίγο μέχρι να γυαλίσει
  2. Προσθέτουμε το λάχανο και το καρότο, και τα σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν
  3. Προσθέτουμε και το ρύζι με τις μαύρες σταφίδες αφού πρώτα τα έχουμε πλύνει πολύ καλά σε ζεστό νερό
  4. Ρίχνουμε τα μπαχαρικά, τον πελτέ, τη φλούδα του πορτοκαλιού ψιλοκομμένη (ή τριμμένη στον τρίφτη), αλατοπιπερώνουμε, και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά
  5. Προσθέτουμε την ντομάτα κονκασέ και το ζεστό νερό (για πιο ζουμερό βάλτε λίγο περισσότερο από την οδηγία)
  6. Ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα και μαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά, σε σιγανό φωτιά μέχρι να βράσει το ρύζι.
  7. Σερβίρουμε στα πιάτα με λίγο γιαούρτι στην κορυφή αν δεν το θέλετε νηστίσιμο
Related Posts