Ροδόπιτα: Το απόλυτο χειμωνιάτικο, εορταστικό γλυκό!

Έχουμε ρόδια κι έρχονται τα Χριστούγεννα – Ένας τέλειος συνδυασμός για γευστικές απολαύσεις, χρώματα κι αρώματα!

Βαθμός δυσκολίας : Εύκολη Χρόνος προετοιμασίας : 20΄ Χρόνος μαγειρέματος : 45΄ Μερίδες :  για 1 ταψάκι 23×35 εκ.

Tα ρόδια, εκτός του ότι φέρνουν τύχη, εκτός του ότι έχουν πλούσια διατροφική αξία, έχουν και μια μοναδική γεύση και άρωμα! Και χρώμα!

Πλούσιο το “ρεπερτόριο” συνταγών μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής με ρόδι, ένας μαγικός καρπός που στην Μέση Ανατολή, όπως στο Ιράν, είναι από τα πιο βασικά συστατικά.

Αυτή η πίτα είναι φτιαγμένη με την κλασσική συνταγή πορτοκαλόπιτας χωρίς φύλλο, μόνο που αντί για πορτοκάλι θα βάλουμε ρόδια και με τον χυμό τους θα κάνουμε το σιρόπι. Το γλυκάκι μας θα πάρει ένα ωραίο σκούρο χρώμα και μια ροδαλή επικάλυψη από το σιρόπι ροδιού, τα σποράκια από τον καρπό θα το στολίσουν γιορτινά μαζί με φύλλα δυόσμου και θα το κάνουν το απόλυτο Χριστουγεννιάτικο γλυκό για το τραπέζι της ρεβεγιόν σας!

Πάμε να το φτιάξουμε;

Υλικά

Για την πίτα

  • 1 φλ. αλεύρι
  • 2 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 πρέζα μαγειρική σόδα (όσο ένα μαυρομάτικο φασόλι)
  • ξύσμα από ένα λεμόνι
  • 3 αβγά
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 1 φλ. γιαούρτι
  • 1/2 φλ. ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο

Για το σιρόπι

  • 2 μεγάλα ρόδια (το 1½ σε χυμό και το άλλο ½ σε σποράκια)
  • 1 φλ. νερό
  • 3 φλ. ζάχαρη

Εκτέλεση

  1. Πρώτα ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας για 10 λεπτά όλα τα υλικά μαζί και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει
  2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C
  3. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το σιμιγδάλι, τη μαγειρική σόδα και το ξύσμα
  4. Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε με σύρμα τα αβγά με τη ζάχαρη, το γιαούρτι και το λάδι (ή ίδια ποσότητα φρέσκο βούτυρο, ή ακόμα και μισό μισό)
  5. Προσθέτουμε το μείγμα με το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε καλά με σπάτουλα μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά
  6. Λαδώνουμε ένα ταψί ή πυρέξ μετρίου μεγέθους και αδειάζουμε μέσα το μείγμα, και ψήνουμε στον φούρνο για 45′ περίπου, μέχρι να ροδίσει καλά
  7. Όταν βγάλουμε την πίτα από τον φούρνο, μετά από 10 λεπτά τη χαράζουμε σε κομμάτια και την περιχύνουμε με το σιρόπι, ρίχνοντάς το λίγο λίγο με κουτάλα – Στολίζουμε με φύλλα δυόσμου! ?
Related Posts