Ρεβίθια με σάλτσα πορτοκαλιού – Ένα… γκουρμέ νηστίσιμο!

Σήμερα θα σας δώσω μια πανεύκολη συνταγή για ρεβίθια, που εκτός από νηστίσιμο πιάτο ή χορτοφαγικό, είναι και γκουρμέ, αλλά… κρύβει κι ένα μεγάλο μυστικό!

Δεν υπάρχει περίπτωση να μην αρέσει ακόμα και στους πιο δύσκολους καταναλωτές οσπρίων, ενώ μπορείτε να το συμπεριλάβετε και στο Σαρακοστιανό σας τραπέζι, για να προσθέσει την ευχάριστη γεύση του εσπεριδοειδούς  ανάμεσα στο τσιμπολόγημα των υπόλοιπων εδεσμάτων, κυρίως των θαλασσινών.

Ποιο μυστικό κρύβει;

Στη συνταγή όπως θα δείτε έβαλα και κομμάτια από τη φλούδα του πορτοκαλιού. Ο λόγος είναι ότι εκτός του ότι η σάλτσα γίνεται πεντανόστιμη, η φλούδα πορτοκαλιού και λεμονιού είναι καλή πηγή βιταμίνης D, που μας λείπει την περίοδο του χειμώνα που ο ήλιος, ακόμα και στην Ελλάδα, δεν είναι καθημερινός φίλος μας.

Ως γνωστό η βιταμίνη D είναι ίσως η πιο σημαντική όλων των βιταμινών και μοναδική πηγή της είναι ο ήλιος. Αλλά ένας σπουδαίος διατροφολόγος, είχε αποκαλύψει ότι στη διατροφή, η πιο καλή πηγή της βρίσκεται στη φλούδα των πορτοκαλιών και λεμονιών, τις οποίες μπορούμε να καταναλώσουμε άφοβα είτε ωμές, είτε στη μαγειρική και ζαχαροπλαστική μας.

Εν ολίγοις, δεν πετάμε τις φλούδες τους, φτάνει να είναι βιολογικά και πολύ καλά πλυμένα! Καλού κακού, περάστε τα αφού τα σαπουνίσετε και με λίγο ξύδι, που διαλύει όλες τις χημικές ουσίες.

Αν έχετε χύτρα, μην διστάσετε να την χρησιμοποιήσετε και μην περιμένετε να… πάτε στο Master Chef για να την ανακαλύψετε! Το είδαμε φέτος: Μάγειρες που “γνωρίζουν” μοριακή κουζίνα, γνωρίστηκαν με τη χύτρα για πρώτη φορά στο… ριάλιτι ?

Πάμε λοιπόν να δούμε πως θα φτιάξουμε το πεντανόστιμο και άκρως υγιεινό αυτό πιάτο.

Βαθμός δυσκολίας : Εύκολη Χρόνος προετοιμασίας : 15΄ Χρόνος μαγειρέματος : 60΄ Μερίδες : 4-6

Υλικά

  • 500γρ ρεβίθια
  • 1 μεγάλο βιολογικό πορτοκάλι σε χυμό και ξύσμα (Μέρλιν κατά προτίμηση)
  • ένα μεγάλο κρεμμύδι
  • ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. κορν φλάουερ
  • σόγια σος
  • νερό
  • αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Μουλιάζουμε από βραδύς τα ρεβίθια
  2. Τα ξεπλένουμε και στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα
  3. Προσθέτουμε το χυμό από το πορτοκάλι (το έστυψα με το χέρι, κι άφησα να φύγουν και κομμάτια από την ψήχα
  4. Βάζουμε το μισό κομμένο και στυμμένο πορτοκάλι στην κατσαρόλα να βράσει μαζί με τα ρεβίθια
  5. Συμπληρώνουμε με νερό μέχρι σχεδόν να σκεπαστούν
  6. Αλατοπιπερώνουμε και τα βάζουμε να βράσουν για μια ώρα (μέχρι να μαλακώσουν τα ρεβίθια)
  7. Στα 10′ λεπτά αφαιρούμε το μισό πορτοκάλι
  8. Κόβουμε το κρεμμύδι και το βρασμένο πορτοκάλι σε λεπτές φέτες
  9. Καραμελώνουμε το κρεμμύδι σε λίγο λάδι, σε μέτρια φωτιά, και προς το τέλος τις φέτες πορτοκαλιού και σβήνουμε με σόγια σος
  10. Στα 10′ πριν ολοκληρωθεί το βράσιμο των ρεβιθιών προσθέτουμε το ελαιόλαδο (2-3 κ.σ)
  11. Όταν τα ρεβίθια έχουν βράσει, τα αφαιρούμε με μια τρυπητή, και στο ζουμί ρίχνουμε λίγη σόγια σος με τις 2 κ.σ. κορν φλάουερ διαλυμένες σε κρύο νερό
  12. Προσθέτουμε στο ζουμί και τα καραμελωμένα κρεμμύδια με τις φέτες πορτοκαλιού
  13. Βράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα
  14. Σερβίρουμε τα ρεβίθια με τη σάλτσα – Μπορείτε ακόμα και να τα ρίξετε μέσα από πριν ώστε να ανακατευτούν

 

Related Posts