Ψάρι με κάρυ σε στυλ Κεράλα

Αυτό το εξαιρετικά νόστιμο πιάτο θεωρείται Ινδικό, αλλά στο βάθος χρόνου έχει επιρροή από τους Πορτογάλους αποίκους στην Ινδία – Ας το φέρουμε και μια βόλτα ως εδώ!

Βαθμός δυσκολίας: Μέτρια Χρόνος προετοιμασίας: 15΄ Χρόνος μαγειρέματος: 25΄ Μερίδες: 4-6

Μπορείτε να το φτιάξετε με οποιοδήποτε ψάρι της αρεσκείας σας, φτάνει να είναι κάπως μεγάλου μεγέθους ώστε να μπορεί να φιλεταριστεί εύκολα και να αφαιρεθούν τα κόκαλα του.

Σήμερα το έφτιαξα με μυλοκόπι, ένα από τα πιο αγαπημένα μου ψάρια – είναι πολύ νόστιμο και πλούσιο σε Ω3.

Η συνταγή θέλει κανονικά καυτερό φρέσκο τσίλι και φύλλα κάρυ, αλλά επειδή δεν είχα αρκέστηκα στα μπαχαρικά και στην πιπεριά Φλωρίνης – το αποτέλεσμα ήταν εξίσου υπέροχο!

Υλικά

  • 500 γρ. ψάρι της επιλογής σας, φιλέτο, κομμένο σε λωρίδες πάχους 5 εκατ.
  • 250 γρ ρύζι μπασμάτι
  • χυμό και ξύσμα λάιμ
  • 2 κ.σ. κάρι, σε σκόνη
  • 1 κ.σ. κουρκουμά
  • αλάτι
  • πράσινο πιπέρι
  • 300 γρ. γάλα καρύδας
  • 200 γρ. κρέμα καρύδας
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 1 κούπα ντοματίνια κομμένα
  • 1 μεγάλη πιπεριά Φλωρίνης σε ροδέλες (ή 2 μέτριες)
  • 3 σκ. σκόρδο
  • 15 γρ. τζίντζερ, φρέσκο
  • 3-4 κ.σ. ηλιέλαιο
  • λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό

Εκτέλεση

  1. Κόβουμε το φιλέτο ψαριού σε μικρά κομμάτια και το βάζουμε σε ένα μπολ για μαρινάρισμα
  2. Ρίχνουμε μέσα τον χυμό και το ξύσμα από τα λάιμ, αλάτι, πιπέρι, και σκεπάζουμε με μεμβράνη
  3. Βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά
  4. Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά βράζουμε το ρύζι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας
  5. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια, τις πιπεριές, τα ντοματίνια, το σκόρδο, το τζίντζερ, τον μαϊντανό και τα βάζουμε στην άκρη να είναι έτοιμα
  6. Μόλις τελειώσει το μαρινάρισμα, βγάζουμε τα φιλέτα ψαριού από το χυμό και τα σοτάρουμε για 2-3 λεπτά σε ένα τηγάνι με λίγο ηλιέλαιο, σε μέτρια φωτιά να πάρουν λίγο χρώμα
  7. Σε ένα άλλο βαθύ τηγάνι βάζουμε ηλιέλαιο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, τις πιπεριές, το σκόρδο, το τζίντζερ, και τα ντοματίνια για 2-3 λεπτά
  8. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα
  9. Ρίχνουμε το γάλα καρύδας και το ζουμί λάιμ της μαρινάδας, κι αφήνουμε 1-2 λεπτά να πάρουν βράση
  10. Προσθέτουμε μέσα το ψάρι μαζί με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και την κρέμα καρύδας, και σιγοβράζουμε για ακόμα 5 λεπτά, με προσοχή, χωρίς να ανακατεύουμε δυνατά το φαγητό για να μην μας διαλυθεί το ψάρι
  11. Σερβίρουμε το ψάρι με τη σάλτσα δίπλα ή από πάνω από το ρύζι μπασμάτι

Tip: Αν φιλετάρετε μόνοι σας το ψάρι, μπορείτε να βάλετε ότι έχει μείνει από αυτό (κεφάλι, ουρά κλπ) στο νερό του ρυζιού για να πάρει περισσότερη γεύση. Αφαιρέστε πρώτα τα κομμάτια, σουρώστε το νερό και μετά μαγειρέψτε σε αυτό το ρύζι

Related Posts