Μυστικά για να φτιάξετε μια τέλεια λευκή ταραμοσαλάτα με περισσότερο χρώμα και γεύση!
Η λευκή ταραμοσαλάτα είναι καλύτερη επειδή δεν έχει τις χρωστικές ουσίες της ροζ, αλλά η ροζ θεωρείται πιο ελκυστική στην όψη.
Ωστόσο για να γίνει ροζ η ταραμοσαλάτα, οι βιομηχανίες τροφίμων προσθέτουν ως χρωστική την καρμίνη. Τι είναι η καρμίνη; Έντομο! Η καρμίνη είναι μια χρωστική, γνωστή με τον κωδικό Ε120, που παράγεται από το έντομο Κοχενίλη (cochineal) που ζει πάνω σε φραγκοσυκιές.
Επίσης η Κοχενίλη ή Καρμινικό οξύ πρόκειται για μια φυσική κόκκινη χρωστική, η οποία παράγεται από το εκχύλισμα αποξηραμένων θηλυκών εντόμων του είδους Dactylopius coccus Casta. Χρησιμοποιείται κυρίως για το χρωματισμό υγρών.
Τo εκχύλισμα κοχενίλης είναι συνήθως βαθύ κόκκινο υγρό, αλλά μπορεί επίσης να αφυδατωθεί κι έτσι να πάρει τη μορφή σκόνης.
Τις χρωστικές συναντάμε σε προϊόντα όπως, αλκοολούχα ποτά, λουκάνικα, πατέ, παστουρμά (προστίθεται στο εξωτερικό περίβλημα), παγωτά, προϊόντα εκλεκτής αρτοποιίας (π.χ, διάφορα κρουασάν, μπισκότα, κέικ, γκοφρέτες), στιγμιαίες σούπες σε φακελάκια, γλυκά, ζελέ, μαρμελάδες για να δίνει κόκκινο ή αποχρώσεις κόκκινου σε αυτά τα προϊόντα, και έχουν επιπτώσεις στην υγεία. Καλό είναι να τα αποφεύγουν όσοι είναι ευαίσθητοι στην ασπιρίνη και όσοι υποφέρουν από άσθμα ή αλλεργίες. Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις που έχουν εμφανίσει συμπτώματα όπως δυσκολία αναπνοής και αναφυλακτικό σοκ μέσα σε 15 λεπτά με 2 ώρες από τη λήψη του χρώματος.
Οπότε… εμείς μπορούμε να προσθέσουμε με ασφάλεια λίγο χρωματάκι στην ταραμοσαλάτα μας και να σπάσουμε την μονότονη ασπρίλα.
Φέτος επέλεξα να φτιάξω την ταραμοσαλάτα με πατάτα και όχι με ψωμί, αφού ήδη η λαγάνα την Καθαρά Δευτέρα έχει την τιμητική της, κι έτσι είπα να ισορροπήσω το γεύμα.
Επίσης μου αρέσει όταν την κάνω με πατάτα να αφήνω μερικά μικρά κομματάκια και να μην την χτυπάω πολύ -όσο χρειάζεται για να λιώσουν οι πατάτες, αλλά να μην γίνει το μείγμα πολύ… λαστιχένιο. Να κρατάει λίγο.
Τώρα, τι μπορείτε να βάλετε για να της δώσετε μια ροζέ απόχρωση, όχι τόσο έντονη όσο του κόκκινου ταραμά με τις χρωστικές, αλλά σίγουρα πιο ελκυστική από την απολύτως άσπρη.
Ο ένας τρόπος, αυτός που έκανα αυτή τη φορά, είναι να προσθέσετε μερικές λιαστές ντομάτες στις πατάτες σας. Όσο περισσότερες, τόσο πιο ροζ, αλλά προσέξτε και την ισορροπία στη γεύση. Θα δώσουν όχι μόνο χρώμα, αλλά και μια γευστική ενίσχυση και γλυκάδα!
Ο άλλος τρόπος είναι να προσθέσετε λίγο βιολογικό πελτέ. Και λέω βιολογικό, γιατί είναι πάντα πιο γλυκός και κόκκινος, και τρώγετε άνετα ακόμα και ωμός! Θα τον βρείτε πάντα σε γυάλινο βαζάκι, κι έτσι δεν θα έχει και την αλλοίωση του ντενεκέ ή της ειδικής χάρτινης συσκευασίας, που πολλές φορές είναι και τριπλά συμπυκνωμένος.
Όπως και να ‘χει, με τον ένα ή άλλο τρόπο, έχετε μια πιο ροζ ταραμοσαλάτα και πολύ πιο γευστική.
Επίσης όταν την κάνω με πατάτες, επιλέγω να τις βράσω στον ατμό. Αν δεν έχετε ειδική κατσαρόλα ή ατμομάγειρα, φυσικά μπορείτε να τις βράσετε με τις φλούδες αφού πρώτα τις πλύνετε πολύ καλά. Στον ατμό επίσης έβαλα και το κρεμμύδι ολόκληρο, για να φύγει η πολλή σπιρτάδα του – η σαλάτα γίνεται έτσι πιο πεπτική.
Υλικά για 6-8 μερίδες
- 6 μέτριες βρασμένες πατάτες
- 8 λιαστές ντομάτες
- 3 κ.σ. γεμάτες λευκός ταραμάς
- 1 μέτριο κρεμμύδι ολόκληρο
- 1 λεμόνι (χυμός και ξύσμα)
- 1 φλ. ελαιόλαδο απαλό
- 1 φλ. ηλιέλαιο
Εκτέλεση
- Βράζουμε πρώτα τις πατάτες και το κρεμμύδι – (εναλλακτικά με τις φλούδες και περιμένουμε να κρυώσουν ελαφρά, ώστε να μπορούμε να τις πιάσουμε, και να τις ξεφλουδίσουμε
- Τις κομματιάζουμε με το μίξερ στους κόφτες ή στο μπλέντερ
- Προσθέτουμε τον ταραμά, το κρεμμύδι, και το ξύσμα & χυμό από το λεμόνι
- Χτυπάμε τα υλικά, να πολτοποιηθούν
- Σταγόνα σταγόνα, με ροή κλωστής και πάντα με το μίξερ σε λειτουργία, ρίχνουμε το ελαιόλαδο
- Σερβίρουμε με λαγάνα ή φρυγανιές, ελιές και αγγουράκια τουρσί