Συνταγές μαγειρικής για όλους – Εύκολες και οικονομικές!
dark mode light mode Search

Πόσο επικίνδυνη είναι η φυτική κρέμα γάλακτος;

Οι φυτικές κρέμες γάλακτος περιέχουν υδρογονωμένα λιπαρά τα οποία είναι τεχνητά λιπαρά που δημιουργούνται μετά από επεξεργασία φυτικών λιπαρών (όπως το φοινικέλαιο, ηλιέλαιο, καρυδέλαιο κτλ).

Τα υδρογονωμένα ή αλλιώς trans λιπαρά βρίσκονται στα περισσότερα συσκευασμένα τρόφιμα πχ μπισκότα, κέικ, ψωμί του τοστ κτλ.

Γιατί υπάρχουν τα trans λιπαρά;

Τα υδρογονωμένα λιπαρά (trans λιπαρά) είναι φυτικής προέλευσης και χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία τροφίμων για να αντικαταστήσουν τα ζωικά λιπαρά που είναι πιο ακριβά.

Τι είναι τα trans λιπαρά;

Τα trans λιπαρά είναι φυτικά λιπαρά τα οποία έχουν υποστεί επεξεργασία σε υψηλές θερμοκρασίες ώστε να αποκτήσουν στερεά μορφή και υφή παρόμοια με του βουτύρου.

Άτομα υδρογόνου προστίθενται στα φυτικά λιπαρά. Η επεξεργασία αυτή ονομάζεται υδρογόνωση. Φανταστείτε τι θα συμβεί αν τηγανίσετε στο ίδιο λάδι για αρκετές φορές. Δεν αλλάζει η υφή του; Μοιάζει να «πήζει» και να γίνεται κάτι ανάμεσα σε ζελέ και βούτυρο. Κάπως έτσι φανταστείτε το λοιπόν! Η παραγωγή τους ξεκίνησε στις αρχές του 20ού αιώνα, αλλά αυξήθηκε ιδιαίτερα μετά το 1960, όπου πρωτοχρησιμοποιήθηκαν σαν υποκατάστατα ζωικών λιπών και του βουτύρου. Σήμερα έχει υπολογιστεί ότι το 4% του διαιτητικού λίπους στη δίαιτα ενός σύγχρονου Αμερικάνου και το 7% ενός Ολλανδού είναι από τρανς λιπαρά οξέα.

Είναι επικίνδυνα τα υδρογονωμένα λιπαρά;

Με μία λέξη: ΝΑΙ! Είναι επικίνδυνα και θα πρέπει να τα αποφεύγουμε! Τα υδρογονωμένα λιπαρά (trans) αυξάνουν κατά πολύ τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Έρευνες έχουν δείξει πως ακόμα και ελάχιστες ποσότητες trans λιπαρών στην διατροφή μας, αυξάνουν όσο κανένα άλλο τρόφιμο τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα. Έχουν «κατηγορηθεί» μέσα από πολλές αξιόπιστες επιδημιολογικές έρευνες για την αύξηση των κρουσμάτων ισχαιμικής καρδιοπάθειας τις τελευταίες δεκαετίες.

Και δεν είναι μόνο αυτό! Οι έρευνες δείχνουν ότι τα trans λιπαρά αυξάνουν την κακή χοληστερίνη, ενώ παράλληλα μειώνουν την καλή χοληστερίνη.

Σε ποια τρόφιμα βρίσκονται τα trans λιπαρά;

Τα υδρογονωμένα λιπαρά δυστυχώς βρίσκονται σε πάρα πολλά τρόφιμα στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Μία γρήγορη ανάγνωση στις ετικέτες τον προϊόντων θα σας σοκάρει. Από το πιο «αθώο», δήθεν υγιεινό μπισκότο, μέχρι και τα ψωμιά του τοστ, περιέχουν trans λιπαρά!

Θα πρέπει να διαβάζετε ΠΑΝΤΑ και με μεγάλη προσοχή τις ετικέτες των τροφίμων που αγοράζετε. Έχω ανακαλύψει τροφές υπεράνω πάσης υποψίας να περιέχουν υδρογονωμένα λιπαρά. Μέχρι και σε ταχίνι με μέλι ή ταχίνι με κακάο υπάρχει! Μεγάλη προσοχή στις ετικέτες λοιπόν!
Τα trans λιπαρά μπορείτε να τα διαβάσετε ως: υδρογονωμένα φυτικά λιπαρά, μερικώς υδρογονωνομένα φυτικά λιπαρά, επεξεργασμένα φυτικά λιπαρά, μερικώς υδρογονωμένα πολυακόρεστα κτλ.

Σε μία πρόσφατη μεγάλη έρευνα, που δημοσιεύτηκε σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό, έγινε σύγκριση των επιπτώσεων της κατανάλωσης τρανς λιπαρών οξέων (από μπισκότα, κράκερς, γλυκά και τηγανητά φαγητά) και κορεσμένων λιπαρών οξέων (από κρέας, γαλακτοκομικά και βούτυρο).

Η έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση των τρανς επηρέασε πολύ δυσμενέστερα τόσο την αγγειακή λειτουργία όσο και το λόγο LDL / HDL. Άρα τα λίπη αυτά αυξάνουν περισσότερο την πιθανότητα εμφάνισης ισχαιμικής καρδιοπάθειας από ό,τι τα κορεσμένα λίπη που συνήθως προσέχουμε στη διατροφή μας και τους πίνακες με τα διατροφικά στοιχεία. Όπου βέβαια αυτά υπάρχουν.

Για το λόγο αυτό Διεθνείς Οργανισμοί Υγείας, όπως ο FDA, σε τελευταίες αναφορές τους ζητούν την αναγραφή της περιεκτικότητας των τυποποιημένων προϊόντων όχι μόνο σε συνολικό, κορεσμένο και ακόρεστο λίπος, αλλά και σε τρανς λιπαρά οξέα, ενώ συνιστούν τη σταδιακή αντικατάστασή τους από άλλα, λιγότερο βλαβερά λίπη.

‘Ηδη στην Ευρώπη κυκλοφορούν μαργαρίνες «trans free», οι οποίες είναι χαμηλές και σε κορεσμένα, περιορίζεται η χρήση υδρογονωμένων λιπών, ενώ όλο και περισσότεροι συνιστούν τη χρήση ελαιολάδου.

Σε μια εποχή γεμάτη από διατροφικούς κινδύνους και απειλές, ο περιορισμός των υδρογονωμένων (trans) λιπαρών οξέων είναι μία σύσταση για όλους μας, ώστε να προστατέψουμε όσο γίνεται κυρίως την ομαλή λειτουργία της καρδιάς μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην εμπιστεύεστε τρόφιμα που απλώς «δηλώνουν» ή νομίζετε ότι είναι υγιεινά. Μπορεί ένα ψωμί του τοστ ολικής αλέσεως ή ένας καφές με φυτική κρέμα γάλακτος να φαίνεται ως μία υγιεινή επιλογή, αν διαβάσετε τα συστατικά όμως, το πιο πιθανό είναι πως θα δείτε ότι περιέχουν trans λιπαρά. Γι’ αυτό να διαβάζετε πάντα τα συστατικά.

πηγή: coffeeunion.gr