Πιλάφι με «στολίδια» ξηρών καρπών και φρούτων

Οι ξηροί καρποί και τα φρούτα σε πιάτα πιλαφιού είναι μια ανατολίτικη συνήθεια σε γιορτινά γεύματα, αφού εκτός από γεύση και ομορφιά, θεωρούνται ότι είναι ευοίωνες τροφές, δηλαδή προσφέρουν καλοτυχία!

Το ίδιο ισχύει για τους σπόρους ροδιού και -όσο κι αν σας κάνει εντύπωση- για τα ταπεινά σε μας μαυρομάτικα φασόλια, τα οποία έχουν περίοπτη θέση στο εορταστικό μενού!

Για το συγκεκριμένο πιλάφι, ίσως χρειαστεί να κάνετε λίγα ψώνια για να φτιάξετε αυτό το παραδοσιακό για κάποιους λαούς πιάτο. Αλλά αξίζει τον κόπο, θα τα βρείτε σε όλα τα σούπερ μάρκετ, ενώ τα υλικά που θα περισσέψουν μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε και σε άλλες γιορτινές παρασκευές, ή να καταναλωθούν ως σνακ.

Προτείνω για ρύζι να χρησιμοποιείστε το μπασμάτι (αλλά και μπορείτε όποιο άλλο, της αρεσκείας σας) γιατί είναι πιο ελαφρύ για ένα τέτοιο πιάτο πλούσιο σε καρπούς.

Βαθμός δυσκολίας : Εύκολη Χρόνος προετοιμασίας : 10΄ Χρόνος μαγειρέματος : 20΄ Μερίδες : 5-6

Πάμε να το φτιάξουμε;

Υλικά

  • 1/3 φλιτζάνι φιστίκια Αιγίνης, ξεφλουδισμένα
  • 1/3 φλιτζάνι αμύγδαλα ψιλοκομμένα
  • 1/3 φλιτζάνι καρύδια ψίχα ψιλοκομμένη
  • 2 κ.σ. (30γρ) ανάλατο βούτυρο (ή ελαιόλαδο, ή βούτυρο γάλακτος για περισσότερη γεύση)
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • ½ κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 φλιτζάνια ρύζι μπασμάτι
  • ½ κ.σ. κλωστές σαφράν
  • ¼ φλιτζάνι αποξηραμένες σουλτανίνες ή σταφίδες
  • 1 φλιτζάνι αποξηραμένα φρούτα κομμένα σε μεγάλα κομμάτια: βερίκοκα, χουρμάδες, σύκα
  • Μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • ¼ κ.γ. κανέλα
  • ¼ κ.γ. αλεσμένο κάρδαμο
  • 1/8 κ.γ. κύμινο
  • αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Ξεπλύνετε το ρύζι αρκετές φορές σε κρύο νερό μέχρι να τρέξει καθαρό το νερό
  2. Βάλτε μπόλικο νερό να βράσει σε μια μεγάλη κατσαρόλα με 2 κουταλιές της σούπας αλάτι
  3. Προσθέστε το ξεπλυμένο ρύζι και βράστε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, για όσα χρόνο αναφέρει η ετικέτα του ρυζιού, μειωμένο κατά το 1/3 του συνολικού χρόνου του, και στη συνέχεια στραγγίστε το καλά σε ένα σουρωτήρι
  4. Ζεστάνετε 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο σε ένα μικρό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι, αλατοπιπερώστε ελαφρά και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν ελαφρά χρώμα, για 4 με 5 λεπτά
  5. Βρέχουμε με 1 κουταλιά της σούπας νερό σαφράν και ανακατεύουμε όλα τα μπαχαρικά. Μαγειρέψτε για 1 λεπτό ακόμα
  6. Προσθέστε όλα τα αποξηραμένα φρούτα
  7. Λιώστε 4 κουταλιές της σούπας βούτυρο σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι (αν έχετε γουόκ ακόμα καλύτερα) σε μέτρια φωτιά
  8. Απλώστε στον πάτο του τηγανιού το μισό ρύζι. Περιχύνουμε με ένα κουτάλι το μείγμα κρεμμυδιού-φρούτου και μετά το υπόλοιπο ρύζι.
  9. Ρίξτε το υπόλοιπο νερό σαφράν πάνω από το ρύζι και βάλτε ένα καπάκι. Ρυθμίζουμε τη φωτιά σε πολύ χαμηλή και αφήνουμε χωρίς ανακάτεμα να ψηθεί μέχρι να ροδίσει απαλά η κάτω στρώση ρυζιού και να κάνει μια ελαφριά κρούστα. (Μην ανακατεύετε και μην μετακινείτε το ρύζι – θα πρέπει να βασιστείτε στη μύτη σας για να καταλάβετε εάν το ρύζι έχει ροδίσει, ή να κοιτάξετε κλεφτά από την άκρη)
  10. Ξεσκεπάζετε κι αφήνετε να ψηθεί λίγο ακόμα ακάλυπτο για 5΄
  11. Για να σερβίρετε, ρίξτε ανάποδα το ρύζι σε ένα φαρδύ μπολ ή πιατέλα. Με μια σπάτουλα ανασηκώνουμε προσεκτικά την κάτω κρούστα, τοποθετώντας την τραγανή πλευρά προς τα πάνω.
  12. Σερβίρεται ως συνοδευτικό για οποιοδήποτε κρέας ψητό, ή μαγειρευτό με σάλτσα, το οποίο μπορείτε ακόμα και να το προσθέστε από πάνω στην πιατέλα, κομμένο σε κομμάτια με τη σάλτσα του
Related Posts