Πικάντικες γαρίδες Garam Masala με κόκκινες φακές

Σήμερα θα πάμε ένα ταξιδάκι στην Ινδία για να απολαύσουμε ένα εξαιρετικό πιάτο γαρίδας με κόκκινη φακή, που οι λάτρεις των πικάντικων πιάτων σίγουρα θα αγαπήσουν!

Βαθμός δυσκολίας : Εύκολη Χρόνος προετοιμασίας : 20΄ Χρόνος μαγειρέματος : 25΄ Μερίδες : 4

Το πόσο ωραία δένουν οι γαρίδες με το απαλό γευστικά όσπριο, την κόκκινη φακή, δεν λέγεται!

Για να φτιάξετε το πιάτο 100% αυθεντικό θα χρειαστείτε μείγμα μπαχαρικών Γκαράμ Μασάλα (Garam Masala), αλλά αν δεν έχετε, μπορείτε να το φτιάξετε.

Το garam masala είναι ένα ινδικό μείγμα μπαχαρικών, το οποίο περιέχει κόλιανδρο, πιπέρι, κακουλέ, κύμινο, κανέλλα και γαρύφαλλο. Προέρχεται από τη Βόρειο Ινδία και η λέξη μασάλα σημαίνει μίγμα μπαχαρικών. Δεν είναι καυτερό αλλά πικάντικο. Ταιριάζει σε αρνί, κατσίκι, χοιρινό, κοτόπουλο και σε λαχανικά με μελιτζάνες ή πατάτες.

Πάμε το φτιάξουμε τις γαρίδες μας!

Υλικά

  • 250 γρ. μέτριες καθαρισμένες γαρίδες
  • 2 κούπες κόκκινες φακές
  • 2-2½ κούπες νερό
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 2 κ.σ. ηλιέλαιο
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. φρέσκο ​​τζίντζερ ξεφλουδισμένο και ψιλοκομμένο (ή σκόνη)
  • 2 κούπες ντοματίνια κομμένα στη μέση
  • 1½ κ.σ. Garam Masala
  • αλάτι και πιπέρι
  • 1 ματσάκι φρέσκο ​​κόλιανδρο ψιλοκομμένο και φύλλα για γαρνιτούρα

Εκτέλεση

  1. Μουλιάζουμε τις κόκκινες φακές μέχρι να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα υλικά
  2. Αφού κόψουμε κρεμμυδάκια, σκόρδο, κόλιανδρο και ντοματίνια, βάζουμε σε μια σωτέζα το ηλιέλαιο σε μέτρια φωτιά και τα σοτάρουμε λίγο όσο να μαραθούν, μαζί με τα μπαχαρικά και το μισό Garam Masala
  3. Προσθέτουμε τις κόκκινες φακές αφού τις έχουμε ξεπλύνει και στραγγίσει, και σοτάρουμε όλα μαζί για 3-4 λεπτά
  4. Ρίχνουμε 2 κούπες νερό, αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε τη σωτέζα κι αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί για περίπου 20-25 λεπτά. Ελέγχουμε το φαγητό σε νερό, να μην πιεί τελείως το ζουμί, κι αν χρειαστεί συμπληρώνουμε
  5. Στο μεταξύ καθαρίζουμε τις γαρίδες αν δεν είναι καθαρισμένες και τις πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο Garam Masala
  6. Μόλις γίνουν οι φακές μας, προσθέτουμε το βούτυρο, τις γαρίδες και τον ψιλοκομμένο κόλιανδρο, ανακατεύουμε καλά, σβήνουμε τη φωτιά κι αφήνουμε να μαγειρευτεί το φαγητό μόνο του για 5 ακόμα λεπτά
  7. Σερβίρουμε με φρέσκα φύλλα κόλινδρου

Καλή απόλαυση!

Related Posts