Patatas Bravas: Οι πιο τέλειες πατάτες για σνακ ή συνοδευτικό!

Αυτές οι ακαταμάχητες πατάτες είναι ένας παραδοσιακός ισπανικός μεζές, που σερβίρονται με πικάντικη σάλτσα και γίνονται ιδανικός συνοδός για τη μπίρα ή το αναψυκτικό σας ή σε ένα κύριο πιάτο!

Ωστόσο η συγχωρεμένη η μάνα μου -πολύ «προχώ» για την εποχή της αφού δεν υπήρχε το ίντερνετ, τα μπλογκς και το You Tube- τις έφτιαχνε για να συνοδέψουν κάποιο κοκκινιστό ή ψητό, αντί για τηγανιτές πατάτες ή φούρνου.

Και συνήθως τις έφτιαχνε όταν είχαμε τραπέζι με πολύ κόσμο, γιατί γίνονται εύκολα, την τελευταία στιγμή, όταν έχουν ήδη αριβάρει οι καλεσμένοι. Τις είχε έτοιμες βρασμένες κι απλώς τις τηγάνιζε. Και τι άλλο έκανε, η μάνα από την Προύσα; Έβαζε και μια κουταλιά βούτυρο γάλακτος στο λάδι τηγανίσματος και το αποτέλεσμα ήταν… μμμ!

Στην Ισπανία οι Patatas Bravas σερβίρονται με μια πικάντικη σάλτσα, την μπράβα, που συνήθως έχει πάπρικα καπνιστή, ή την σάλτσα αγιολί, μια μαγιονέζα με μπόλικο σκόρδο. Τώρα να πω την αλήθεια, μια φορά μου τις σέρβιρε ένας φίλος Ελληνοαμερικάνος, με μπόλικο μέλι πάνω και κανέλα, και νόμιζες ότι έτρωγες λουκουμάδες!

Πως φτιάχνουμε τις πατάτες

  1. Καθαρίζετε και κόβετε τις πατάτες σε ομοιόμορφους κύβους
  2. Βράζετε σε αλατισμένο νερό, αρωματισμένο με φρέσκια ρίγανη, πάπρικα καπνιστή και κύμινο, μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες
  3. Τις στραγγίζετε και τις αφήνετε να στεγνώσουν καλά
  4. Ζεσταίνετε αρκετό ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι και τηγανίζετε τους βρασμένους κύβους της πατάτας, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν

tip: Αν τις κάνετε στον ατμό, ρίχνετε στο τηγάνι τα δυο μπαχαρικά, (έβαλα και λίγο κάρυ) και μαζί 1-2 κλωναράκια φρέσκια ρίγανη για 2” τα οποία το αφαιρείτε αμέσως και κρατάτε τα τραγανά φύλλα του για ντεκόρ από πάνω – δίνει και πολύ ωραίο άρωμα!

Για τη σάλτσα Μπράβας

  • 1½ φλιτζ. ντομάτα τριμμένη στραγγισμένη από τα πολλά ζουμιά
  • 2 κ. σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κ. γ.  ζάχαρη
  • φρέσκια ρίγανη
  • ½ κ. γ. καπνιστή πάπρικα
  • 1 πρέζα πιπέρι καγέν
  • 1 κ. γ. ξύδι
  • αλάτι

Τα βάζετε όλα σε μια μικρή κατσαρόλα και βράζετε σε μέτρια φωτιά για 10-15 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.

tip: Αν πάλι κάνετε τις πατάτες για να συνοδέψουν κάποιο κοκκινιστό σας, βάλτε εκείνη την τσαχπίνικη κουταλιά βούτυρο γάλακτος στο τηγάνι και όλοι θα κάνουν… μμμ!

Related Posts