Ογκρατέν χειμωνιάτικων λαχανικών

Από τα πιο λαχταριστά ογκρατέν είναι αυτό με τα λαχανικά του χειμώνα!

Βαθμός δυσκολίας Εύκολη | Χρόνος προετοιμασίας 15΄ | Χρόνος μαγειρέματος 25΄ | Μερίδες 4

 

Με την “αγία τριάδα” των χειμωνιάτικων λαχανικών, μπρόκολο, κουνουπίδι και καρότα, θα φτιάξουμε σήμερα ένα ογκρατέν ελαφρύ και πεντανόστιμο, γεμάτο ωραία συστατικά.

Και όχι, δεν έβαλα στην μπεσαμέλ μου αυγά, έβαλα άλλες νοστιμιές κι έγινε σούπερ κι ακόμα πιο ελαφρύ.

Ωστόσο δεν έκανα τσιγκουνιές στο βούτυρο, και βάζοντας λίγο κάρυ και κουρκουμά, του έδωσα ωραίο χρυσαφί χρώμα και γεύση!

Άντε και πάμε όλοι μαζί να το φτιάξουμε ?

Υλικά

  • 1 κιλό λαχανικά κομμένα από μπρόκολο, κουνουπίδι και καρότα
  • 200 γρ. γραβιέρα τριμμένο
  • 200 γρ. καπνιστό τυρί τριμμένο
  • 250 γρ. γάλα
  • 5 κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 3 κ.σ. βούτυρο
  • 1 κ.σ. κάρυ (αληθινό κάρυ, όχι μείγματα που τα ονομάζουν έτσι)
  • 1 κ.σ. κουρκουμάς βιολογικός
  • αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε τα κομμένα λαχανικά να μαγειρευτούν στον ατμό (αν δεν έχετε ειδικό σκεύος, μπορείτε να τα βράσετε) – Προσοχή! Σταματάμε το μαγείρεμα όσο αυτά κρατούν ακόμα, δηλαδή είναι αλ ντέντε!
  2. Ετοιμάζουμε μια ελαφριά μπεσαμέλ, ως εξής: Ζεσταίνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι.
  3. Ψήνουμε ανακατεύοντας με σύρμα για 2΄, προσθέτουμε το γάλα, τα μπαχαρικά, και ανακατεύουμε να γίνει λεία και να πυκνώσει.
  4. Αλατοπιπερώνουμε, και προσθέτουμε τα 3/4 από το τυρί.
  5. Τοποθετούμε τα λαχανικά σε ένα πυρέξ, και ρίχνουμε την μπεσαμέλ
  6. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει

σημείωση: η ίδια συνταγή μπορεί να γίνει νηστίσιμη ή χορτοφαγική, αντικαθιστώντας το βούτυρο με φυτικό έλαιο και το γάλα με κάποιο επίσης φυτικό – αμυγδάλου κατά προτίμηση.

Related Posts