Nudgets τραγανά από στήθος κοτόπουλου και κριθαράκι στυλ mac ‘n cheese!

Οι καιροί είναι δύσκολοι για τα περισσότερα νοικοκυριά και πρέπει να βρούμε λύσεις για οικονομικά και θρεπτικά πιάτα, που θα μας νοστιμεύουν και θα μας χορταίνουν!

Είναι λοιπόν προτιμότερο να αγοράζετε ένα ολόκληρο κοτόπουλο, παρά ξεχωριστά μέρη γιατί είναι πιο οικονομικό. Οπότε σήμερα παίρνουμε ένα μεγάλο κοτόπουλο, το κόβουμε σε κομμάτια, κρατάμε ολόκληρο το στήθος με τα κόκαλα και το υπόλοιπο το χωρίζουμε μερίδες και το βάζουμε στην κατάψυξη.

Αν είστε δυο άτομα θα σας χρειαστεί το μισό στήθος και το άλλο το φυλάτε, αν είστε 4, τότε ολόκληρο το στήθος.

Και τι κάνουμε; Αφαιρούμε με ένα μαχαίρι τη σάρκα και… δεν χρειάζεται να είστε χειρούργος για να κάνετε τέλεια δουλειά. Όσο μείνει θα το βράσετε σε νερό μαζί με το κριθαράκι, κι έτσι τίποτα δεν θα πάει χαμένο. Χεράκι και ξεκοκάλισμα μετά γιατί το μότο μας είναι: «Δεν πετάμε τίποτα!»

Τώρα, η συνταγή μου για τα χρυσαφένια τραγανά nudgets κοτόπουλου θέλει ένα αυγό για μισό στήθος ή δυο για ολόκληρο, και για τελική επικάλυψη νιφάδες βρώμης. Επίσης ό,τι σας μείνει από αυτά μετά την επεξεργασία, δεν τα πετάτε, τα βάζετε μαζί στο μείγμα με το κριθαράκι και το κόκαλο από το κοτόπουλο. «Δεν πετάμε τίποτα!»

Το κριθαράκι θα το κάνουμε σαν mac ‘n cheese αλλά επειδή θα βράσει μαζί με το κόκαλο από το κοτόπουλο στο ίδιο νερό για να πάρει γεύση, δεν θα το βράσουμε σε μπόλικο νερό που θα το πετάξουμε, όπως κάνουμε στα ζυμαρικά συνήθως, αλλά θα διαβάσετε χρόνο και ποσότητα νερού στις οδηγίες για να βάλετε όσο χρειαστεί. Εννοείτε ότι αν δείτε το νερό να σώνεται, συμπληρώνετε λίγο ακόμα για να μην στεγνώσει το κριθαράκι. Έτσι κι αλλιώς, στο τέλος προσθέτουμε και λίγο γάλα, ή κρέμα γάλακτος αν το θέλετε πιο πλούσιο.

Πάμε να τα φτιάξουμε;

Βαθμός δυσκολίας : Εύκολη
Χρόνος προετοιμασίας : 10΄
Χρόνος μαγειρέματος : 20΄
Μερίδες : 4

Υλικά

  • το στήθος από ένα μεγάλο κοτόπουλο
  • 500 γρ. κριθαράκι
  • 1 lt νερό
  • μια κούπα αλεύρι μαλακό
  • 2 αυγά
  • 2 κούπες νιφάδες βρώμης
  • ½ κούπα γάλα (ή κρέμα γάλακτος)
  • 100 γρ. τυρί μαλακό τριμμένο (κασέρι, γραβιέρα, γκούντα κ.λπ)
  • 100 γρ. τυρί τσένταρ τριμμένο
  • φυτικό έλαιο για τηγάνισμα
  • 2 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
  • αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Βγάζουμε τα δυο μεγάλα κομμάτια στήθους από το κοτόπουλο και τα κόβουμε όσο γίνεται ομοιόμορφα σε τετράγωνα
  2. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό και το κόκαλο του στήθους να βράζει. Μόλις πάρει βράσει ξαφρίσουμε και προσθέτουμε το κριθαράκι, κι αλατοπιπερώνουμε καλά
  3. Όσο βράζει το κριθαράκι σε σιγανή φωτιά, βάζουμε το λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι να κάψει σε μέτρια προς δυνατή φωτιά (αν ζεσταθεί πολύ χαμηλώστε για να μην σας μαυρίσουν και μείνει άψητο το κοτόπουλο μέσα)
  4. Σε ένα μπολ τοποθετούμε τα κομμάτια του στήθους που κόψαμε, αλατοπιπερώνουμε καλά και τα πασπαλίζουμε με το μαλακό αλεύρι
  5. Στη συνέχεια χτυπάμε σε ένα άλλο μπολ τα αυγά και περνάμε σε αυτά τα αλευρωμένα κομμάτια
  6. Τελικό στάδιο τα περνάμε από τις νιφάδες βρώμης που έχουμε βάλει σε ένα άλλο μπολ και τα τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν καλά (όσα υλικά μας μείνουν τα ρίχνουμε στο κριθαράκι
  7. Όταν γίνει το κριθαράκι σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το γάλα, το βούτυρο και τα τριμμένα τυριά, κι ανακατεύουμε απαλά να ομογενοποιηθούν
  8. Σερβίρουμε τα τραγανά nudgets πλάι στο μελωμένο μας κριθαράκι τύπου mac ‘n cheese

Καλή σας όρεξη!

Related Posts