Μυστικά για να κάνετε το τέλειο ψήσιμο γαλοπούλας κι άλλων πουλερικών

Ακούω συχνά γκρίνια όπως, δεν μου αρέσει η γαλοπούλα επειδή το κρέας της είναι σκληρό, ή άνοστο, ή λαστιχένιο κ.λπ. Σήμερα θα σας δώσω tips για το πως να ψήσετε τη γαλοπούλα για να γίνει λουκούμι – μαλακιά και ζουμερή, και άκρως γευστική, να γλείφετε και τα δάχτυλά σας!

Έτσι την μαγείρευε η μητέρα μου, έτσι την μαγειρεύω κι εγώ, και ικανοποιεί ακόμα και τους πιο δύσκολους και δύστροπους που λένε ότι δεν τους αρέσει η γαλοπούλα!

Το ίδιο ακριβώς τρόπο ψησίματος μπορείτε να υιοθετήσετε και για άλλα πουλερικά, όπως κότα, κόκορα κ.λπ, αλλά ακόμα και για το αρνάκι σας στο φούρνο!

Πρώτα απ’ όλα, ΔΕΝ χρησιμοποιούμε αλουμινόχαρτο για να ψηθεί η γαλοπούλα μέσα, όπως πολλοί και πολλές σεφ και μάγειροι συνιστούν. Θα κάνουμε και το φαγητό τοξικό, και το αποτέλεσμα δεν θα είναι καλό.

Δεύτερον, ξεχάστε όλες τι συνταγές που σας λένε «τόση ώρα». Η γαλοπούλα ή άλλο πουλερικό θέλει χρόνο ψησίματος, ΑΚΡΙΒΩΣ όσα είναι και τα κιλά της. Μόνο που…

Τρίτον, δεν την ψήνουμε σε μεγάλη θερμοκρασία, αλλά σε σιγανή φωτιά που μόνο στο τέλος ανεβάζουμε.

Αυτά είναι τα βασικά μυστικά. Πάμε τώρα να δούμε και τη διαδικασία.

Φτιάχνετε έναν χυμό επάλειψης για όσο θα ψήνετε με τα εξής υλικά

  • 1 πορτοκάλι
  • 1 λεμόνι
  • 2-3 κ.σ. παρθένο ελαιόλαδο
  • 3-4 κ.σ. λιωμένο φρέσκο βούτυρο
  • 2-3 κ.σ. μουστάρδα
  • μπόλικο αλάτι και πιπέρι

Πως γίνεται το ψήσιμο

  1. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180° για 15 λεπτά
  2. Βάζετε μπόλικο νερό στο ταψί σας, σκέτο ή αν θέλετε και με κομμένες πατάτες (σ’ αυτή την περίπτωση, να σκεπάζονται λίγο πιο πάνω από τη μέση) και το τοποθετείτε στον πάτο του φούρνου
  3. Στο πιο πάνω επίπεδο, βάζετε τη σχάρα και ακουμπάτε τη γαλοπούλα με δεμένα πόδια και την κοιλιά προς τα κάτω, αφού πρώτα εσωτερικά την αλατοπιπερώσετε καλά – μπορείτε και να βάλετε ένα πορτοκάλι κομμένο στη μέση
  4. Χαμηλώνετε την φωτιά στους 110-120° κι αφήνετε να αρχίσει να ψήνεται το κρέας με όλους τους χυμούς να στάζουν στο ταψί, παίρνοντας υγρασία από το ταψί στον πάτο του φούρνου, έτσι δεν θα στεγνώσει
  5. Μόλις αρχίσει λίγο να ροδίζει, περιχύνετε με ένα κουτάλι από τον χυμό που φτιάξατε, να πάει παντού
  6. Αφήνετε να ψηθεί λίγο και γυρίζετε τη γαλοπούλα. Τρυπάτε το στήθος εδώ κι εκεί με μια πιρούνα ή ένα μαχαίρι και περιχύνετε πάλι λίγο από το χυμό στο κρέας
  7. Ανάλογα το βάρος του πουλερικού, θα επαναλάβετε τη διαδικασία ανά μισή ώρα ή 40 λεπτά, πάντα λούζοντας την κάθε πλευρά με τον χυμό
  8. Όταν θα πλησιάσει η ώρα του τελειώματος (θα δείτε ότι πλέον έχει πάρει χρώμα αρκετό και το κρέας έχει μαλακώσει) τότε αφήνετε να ψηθεί το τελευταίο μισάωρο με το στήθος προς τα πάνω, κάνοντας και τα τελευταία “λουσίματα” του πουλερικού

Θα είναι πλέον έτοιμη όταν είναι ξεροψημένη απέξω και λουκούμι από μέσα, ενώ οι πατάτες θα έχουν εισπράξει όλη τη νοστιμιά από το πουλί και τον χυμό! Προσοχή μόνο στο νερό τους όσο ψήνονται, να μην τους λείψει, αλλά ούτε και να περισσέψει γιατί μετά θα πρέπει να τις ροδίσετε κι αφού έχει γίνει το κρέας.

Καλή επιτυχία, καλή απόλαυση και Καλά Χριστούγεννα!

Related Posts