Meskouta: Μαροκινό κέικ πορτοκάλι

Ένα παραδοσιακό μαροκινό κέικ που συνήθως σερβίρεται για τσάι ή πρωινό, το Meskouta φτιάχνεται με υλικά που πιθανότατα έχετε στη διάθεσή σας και δεν χρειάζεται καν μίξερ!

Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο το κάνει υγρό εσωτερικά και χρυσαφένιο εξωτερικά. Το κέικ είναι εξαιρετικό από μόνο του, αλλά για κάτι πραγματικά ξεχωριστό, μπορείτε να προσθέστε τρίμα καρύδας, ή φιστικιού Αιγίνης ή μαύρης σοκολάτας, ή… να κάνετε το «κολπάκι» που έκανα, κι έγινε ακόμα πιο γυαλιστερό και ζαχαρένιο!

Επίσης η ίδια συνταγή γίνεται με λεμόνι, αντί για πορτοκάλι, ή -γιατί όχι;- με ανάμειξη και των δυο.

Βαθμός δυσκολίας : Εύκολη Χρόνος προετοιμασίας : 10΄ Χρόνος μαγειρέματος : 45΄ Μερίδες : 8-10

Υλικά

  • 1 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (ή μισό καλαμποκέλαιο και μισό ελαιόλαδο για πιο ανάλαφρη γεύση)
  • 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 φλιτζάνι συν 2 κουταλιές της σούπας κρυσταλλική ζάχαρη
  • 3 μεγάλα αυγά
  • 2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι στραγγιστό
  • ξύσμα και χυμό από 2 πορτοκάλια
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°
  2. Στρώνουμε ένα φύλλο λαδόκολλας σε μια φόρμα
  3. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο (ή τα δυο διαφορετικά) προσθέτουμε τη ζάχαρη (εκτός από 1-2 κουταλιές) κι ανακατεύουμε καλά με έναν δάρτη
  4. Προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό πορτοκαλιού, στη συνέχεια τη σόδα, το αλάτι το εκχύλισμα βανίλιας, κι ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν καλά.
  5. Προσθέτουμε και το γιαούρτι, τα δυο αυγά και τον κρόκο από το τρίτο αυγό, και ανακατεύουμε και πάλι μέχρι να ομογενοποιηθούν
  6. Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι λίγο-λίγο περνώντας το από σίτα κι ανακατεύουμε κάθε τόσο για να γίνει ομοιόμορφο το μείγμα και να μην κάνει γρομπαλάκια
  7. Βάζουμε το μείγμα του κέικ στη φόρμα στην οποία έχουμε βάλει λαδόκολλα
  8. Χτυπάμε ελαφρά το ασπράδι που μας έμεινε από το ένα αυγό με τις 2 κουταλιές ζάχαρη και το περιχύνουμε από πάνω
  9. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο μας για 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά και να ψηθεί από πάνω η ελαφριά μαρέγκα

 tip: Αν δεν κάνετε το «κολπάκι» με το ασπράδι, εναλλακτικά μπορείτε να το στολίσετε με τρίμα καρύδας, ή φιστικιού Αιγίνης ή μαύρης σοκολάτας

Related Posts