Μαυρομάτικα Masala με μοσχιούς

Μια όμορφη συνταγούλα με τα λατρεμένα μαυρομάτικα φασόλια, που θα τα κάνουμε πικάντικα, σε Masala εκδοχή, οπότε… πάρτε θέση με το “πυροβολικό” των μπαχαρικών σας!

Βαθμός δυσκολίας : Εύκολη Χρόνος προετοιμασίας : 15΄ Χρόνος μαγειρέματος : 60΄ Μερίδες : 4

Πάρτε τα μαυρομάτικα φασόλια σας κι ετοιμαστείτε για ένα ταξιδάκι στην πανέμορφη Ινδία, με την τόσο γευστική κουζίνα της και τα πλούσια αρώματα! Πρώτα χορταίνει η μύτη, ύστερα η γλώσσα, και μετά το στομάχι!

Όσο για τα μαυρομάτικα, δεν θα βαρεθώ να το λέω:

Συνδυάζουν δύο πολύ σημαντικές ιδιότητες: δεν έχουν πολλές θερμίδες, και ταυτόχρονα είναι πολύ πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Τα μπαχαρικά και μυρωδικά από την άλλη, εκτός από γευστικός θησαυρός είναι και διατροφικός. Γι’ αυτό θα πρέπει να έχετε στην κουζίνα σας μια βασική συλλογή από καλά μπαχαρικά “διαβατήριο” για τις κουζίνες της Ανατολής, κι ένα μικρό κήπο από μυρωδικά, κάτι που μπορείτε να διατηρήσετε ακόμα και στο μικρότερο διαμέρισμα αν διαμένετε.

Α, κι εύχομαι μια μέρα να πάτε μια βόλτα στη μακρινή Ινδία, αν δεν το έχετε ήδη κάνει, γιατί εκεί οι γεύσεις και τα αρώματα δεν αστειεύονται!

Πάμε στην κουζίνα να φτιάξουμε τη γευστική αυτή συνταγή;

I ❤ kouzina Μαυρομάτικα Masala με μοσχιούς Μαυρομάτικα Masala με μοσχιούς Εκτυπώστε
Μερίδες: 4 Χρόνος προετοιμασίας: Χρόνος μαγειρέματος:
💗 💗 💗

Υλικά

  • 250 γρ. μαυρομάτικα φασόλια
  • 500 γρ. μοσχιοί ή μικρό χταπόδι
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 10 ντοματίνια κομμένα στα 4 (ή ανάλογη ντομάτα ψιλοκομμένη)
  • 1 κ.σ. πελτέ
  • 2 κ.σ. φύλλα κάρι (ή φύλλα δάφνης)
  • 2 κ.σ. garam masala
  • 1 κ.γ. πάπρικα
  • 1 κ.γ. κουρκουμά
  • ½ κ.γ. κανέλα
  • ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • ½ κ.γ. τριγωνέλλα
  • μυρωδικά: 1 κούπα από φρέσκο δυόσμο, κόλιανδρο και θυμάρι
  • αλάτι και πιπέρι
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό να βράσουν τα μαυρομάτικα (αφού τα έχουμε ξεπλύνει) για 5 λεπτά
  2. Πετάμε το νερό, βάζουμε ξανά τα φασόλια, προσθέτουμε τους μοσχιούς και βάζουμε φρέσκο νερό σχεδόν μέχρι να καλυφθεί το φαγητό μας
  3. Όταν πάρει καλή βράση το νερό, χαμηλώνουμε πολύ τη φωτιά (στο 2) κι αφήνουμε να σιγοβράσει το φαγητό μέχρι να γίνουν τα φασόλια και να μαλακώσουν οι μοσχιοί
  4. Σε ένα τηγάνι, βάζουμε 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο, και σοτάρουμε το κρεμμύδι με τα σκόρδα, κι όλα τα μπαχαρικά
  5. Μόλις μαλακώσουν ρίχνουμε τα ντοματίνα και μαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά
  6. Ρίχνουμε τα σοταρισμένα υλικά μας στα φασόλια με τους μοσχιούς, προσθέτουμε τον πελτέ και τα μυρωδικά (λίγο νερό αν το έχει πιεί) και μαγειρεύουμε για 5-6 λεπτά ακόμα να δέσει η σάλτσα
  7. Σερβίρετε σκέτο, ή με ρύζι, ή με πιτούλες

Καλή απόλαυση!

Related Posts